Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Het is zomer in 2022

Het is zomer in 2022
28 mrt 2022 om 16:26

Vorige week gaf ik in mijn column al aan, dat we ondanks alle problemen in de wereld we koopsignalen in de diverse indices hadden. En de gevolgen van de koopsignalen hebben we dan ook gezien met nog verder oplopende koersen. Nieuwsflash:… en hebben we de koopsignalen nog steeds, dus wat brengt deze week en het maand einde ons? Zoals we vroeger vaak als motto hadden: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

Sprekende over vroeger, in de goede oude tijd hadden we in maart nog winter en daarna hadden we eerst lente met af en toe een regenbuitje. Echter tegenwoordig lijken we direct over te gaan van de herfst naar de zomer. Leuk voor de horeca en iedereen met zonnecellen,  maar is dit ook goed voor de gewassen?

Het is zomertijd

Niet alleen is de tijd (de klok) verzet, maar de beurzen zijn ook in zomerstemming. Terwijl er volgens mij van de eerder benoemde problemen niks is opgelost. De Gasprijs is weliswaar lichtjes omlaag, omdat we 10 procent van ons gas uit Amerika krijgen (lees kopen) en dus minder gas uit Rusland hoeven te halen. Maar de prijzen zijn alles behalve terug bij de oude niveaus en zullen als we afhankelijk worden van gas dat per tanker vervoerd wordt ook nooit meer worden. Ook de belasting en accijns kortingen die nu tijdelijk gegeven worden geven enige verlichting van de pijn. Maar uiteindelijk kan dit niet eeuwig zo doorgaan en dus krijgen we het bonnetje voor hogere energie prijzen gewoon later. Want een subsidie korting, is geen investering waar volgende generatie iets aan hebben toch? Dus los van de politiek waarom deze tijdelijke korting, denken we echt dat het tijdelijk is?

Gas

Echte problemen

Nu moeten we niet zeuren in de westerse wereld want ondertussen is de oorlog in Oekraïne al meer dan een maand gaande en hebben we dus meer dan vier weken oorlog, de geopolitieke spanning,  loopt de rente op, stijgt de inflatie als een dolle door allerlei producten die uit Rusland en de Oekraïne komen en zien we dus de effecten van de strijd in de geopolitieke arena. De verschillende machtsblokken vallen uiteen zo koopt India met korting olie en ook China doet goede zaken met een oude vriend. Dit laatste baart iedereen zorgen.

Tbonds

We hebben het er niet over

Maar om over die problemen niet te hoeven nadenken kijken we naar de rente in de VS en deze loopt gestaag op. Heel vroeger in een land hier ver vandaan had dit een negatief effect op aandelen en vooral op groei aandelen. Tegenwoordig is dat ‘zooo 2021’ en hebben we daar gelukkig tegenwoordig geen last van.

CBSConsumenten vertrouwen in Nederland daalt opnieuw

Hoewel sommige analisten de oorlog als een ver onze bed show zien heeft het naast de directe effecten op inflatie (energie, graan, etc.) ook effect op hoe en of de consumenten geld uitgeven. Het consumenten- vertrouwen is al tijden dalende en na corona hadden we gehoopt dat we allemaal lekker geld gingen uitgeven. Echter de koopbereidheid is nog lager dan september 2013 zie artikel van CBS.

eoe

De beurs trekt zich niks aan van de rente en ook niet van de consumenten

Nee, we hebben dus koopsignalen in de AEX in zowel de EB indicator als de Twindicator. Maar nogmaals vraag me niet waarom. Met boerenverstand (lees gezond verstand) zou je dit namelijk niet uit kunnen leggen helemaal al niet aan de Oekraïners.

Dax

Ook in de Duitse DAX hebben we die koopsignalen. Echter daar zou je nog kunnen betogen dat je eerst door de oude steun nu weerstandslijn heen zouden moeten alvorens te enthousiast te zijn.

Nasdaq

De Nasdaq is al wel tegen een weerstandslijn op gebotst, maar weerstanden zijn er tegenwoordig om te doorbreken!?!

Nickel

Nikkel in London was “limit down”

Nu maakt niemand zich er druk om en persoonlijk zat ik niet short (dus ook ik zou zeggen; wat maakt het uit en maak je niet druk), maar het is toch wel raar dat een product in dit geval Nikkel onbeperkt op een dag mag stijgen. Echter als we later dan weer omlaag gaan, we meerdere dagen “limit down” (het maximale wat toegestaan is) zijn alvorens er weer normaal vrij gehandeld kon worden. Overigens steeg Nikkel weer na een paar dagen omlaag te zijn gegaan.

Deze hoge Nikkel prijs zou theoretisch problemen moeten geven bij automakers (zeker elektrische auto’s) en bij batterijmakers. Echter praktisch heb ik weinig effect gezien.

Nio

Schokkend

Ook Nio heeft theoretisch last van hogere grondstofprijzen (bijv. Nikkel en Aluminium) en ook Covid19 met lockdowns is nog een probleem, maar daar kijkt helemaal niemand naar en wellicht is het zelfs niet belangrijk als je kijkt hoe weinig auto’s dit soort bedrijven aflevert. Wellicht valt de impact dan weer mee:). Het bedrijf maakt overigens voorlopig geen winst en persoonlijk zou ik er niet in beleggen. Gewoon nog meer redenen om er af te blijven!

Docusign

Aardig en Koopwaardig?

Docusign maakt ook even geen winst, maar dat is wel een aandeel wat ik zou willen oppakken op deze niveaus. Het is een mooi bedrijf met een leuk product namelijk digitale handtekeningen (eSignature oplossingen). In tijden van valse e-mails is er behoefte aan vertrouwde eSignature oplossingen, zodat je gemakkelijk en veilig formulieren online kunt ondertekenen. Vorig jaar stonden ze nog 300 Amerikaanse dollar en nu zijn ze te krijgen rond de 100 dollar. Een redelijke korting!

Adobe

Adobe een beetje in de zelfde sfeer, maar dit bedrijf maakt wel winst. Ondanks dat ze winst maken, is het aandeel Adobe fundamenteel nog niet echt goedkoop. Je betaald bijna 43 keer de verwachte winst. Kijkende naar de grafiek krijg je ook hier wel een flinke korting. Zeker kijkende naar de top van vorig jaar (ongeveer 700 dollar) nu 430 dollar. Echt koopwaardig zijn ze pas als we zeker weten dat we de bodem reeds gezien hebben en dat is nu nog de vraag.

Bitcoin

Bad Bitcoin?

Is technisch koopwaardig, maar kijkende naar de geopolitieke spanningen en de westerse obsessie om handel met de Russen onmogelijk te maken… (Russen gaven aan dat ze best in Bitcoins betaald wilden worden voor de geleverde olie). Alsmede de noodzaak belastingen binnen te krijgen om de te korten te financieren, moeten we niet raar opkijken als we in eens maatregelen rond de Bitcoin krijgen.

Voor de beurs krijgen we deze week weer een hoeveelheid cijfers die mogelijk duidelijkheid geeft. Voor de rest hebben we einde maand en einde kwartaal effecten.

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook geschreven als een beleggingsadvies. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.