Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - vrijdag, 30 maart 2018 16:20

Marco Knulst: het ideale koopmoment

Sinds begin februari worden beleggers behoorlijk opgeschrikt door heftige koersreacties. Beleggers balanceren tussen hoop en vrees. In de 3 bekendste Amerikaanse beursindices is dit duidelijk waar te nemen. Begin februari daalden koersen hard om hun bodem vervolgens te vinden bij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Conform de regels van mijn risico-indicator mag hier steun worden verwacht. Voor beleggers die het fundamentele nieuws negeren en vertrouwen hebben in deze risico-indicator is dit het ideale koopmoment. De oplevingen die daarna volgden waren bijna even groot als de dalingen. Bij de Nasdaq100 veerden de koersen zelfs op naar nieuwe records. De S&P500 en de Dow Jones Industrial konden geen nieuw record bereiken.

Afgelopen week waren de internationale beurzen en dus ook de Amerikaanse beursindices weer in de ban van de handelsoorlog. Koersen daalden over een breed front. Maar afgelopen vrijdag werd de daling gestopt bij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. In ieder geval voor de Dow Jones Industrial en de S&P500. Tijd om in te stappen? Een trend is intact tot het tegendeel wordt bewezen. Ik gebruik mijn risico-indicator als kompas om te bepalen wat de richting van de trend is. Dit is wat anders dan de richting van de economie. De fundamentele analyse houdt rekening met waarderingen, economische data, geopolitieke ontwikkelingen etc zodat ik kan bepalen waar op de conjunctuurgolf ik mezelf bevind. Dit alles wordt niet meegenomen in de grafieken. Althans niet de persoonlijke fundamentele visie. Want een koers, en dus de vorming van een grafiek, is niets anders dan een visuele weergave van het handelsgedrag van alle beleggers.

Vooral de grafiek van de Nasdaq100 toont aan wat de kracht is van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De rode lijn vormt letterlijk en figuurlijk de rode draad in het verhaal. De trend is stijgend. Iedere keer dat de rode lijn wordt geraakt, veren koersen opnieuw op. Op basis van de risico-indicator is het meest waarschijnlijke scenario dat er een nieuwe oplevingsfase volgt. Pas wanneer de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn sluit, en op deze dagen de rode lijn ook niet meer raakt, is een trendverandering zeer waarschijnlijk. De belegger die fundamenteel vertrouwen heeft in Amerikaanse aandelen slaat nu zijn slag. Het zou weleens de laatste dag van de uitverkoop kunnen zijn. De belegger die fundamenteel negatief is voor Amerikaanse aandelen koopt niet bij. En als hij nog aandelen heeft dan wacht hij met verkopen tot wanneer er wordt voldaan aan de “3-dagen-regel”. Spannende dagen!

Mijn eigen fundamentele visie voor Amerikaanse aandelen is negatief. Waarderingen zijn zo hoog en het politieke klimaat is zo grillig dat een direct belang in Amerikaanse aandelen niet mijn voorkeur heeft. De grafiek is uit risicomanagement oogpunt enkel maar ondersteunend, maar niet leidend in mijn beleggingsbeslissingen.

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie

16 okt 13:52 Redactie

Trump vs Biden: 3 aandelen die “verkiezingsproof” zijn

Het laatste beursnieuws