Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - zaterdag, 21 oktober 2017 11:32

Is het dividend van Shell nog veilig?

Begin 2016 noteerden aandelen Shell op het dieptepunt €17,67. Nu staat er een aandelenkoers van €25 op de borden. Dankzij het herstel van de olieprijs van $25 naar boven de $50 per vat en de uitstekende bedrijfsresultaten van Shell lijken analisten en beleggers niet langer te twijfelen aan de duurzaamheid van het dividend. Op de laagste koers van 2016 handelde Shell op een dividendrendement van 8% en op de huidige koers ligt het verwachte dividend op 6,2% per aandeel. Gezien de lage rente een fantastisch dividendrendement. In dit artikel staat het dividend van één van de beste dividendbetalers van Europa centraal. Hoe duurzaam is het dividend van Royal Dutch Shell op de langere termijn nu werkelijk?

Shell dividend historie

Om iets over de toekomst te kunnen zeggen kijken we ook graag naar de historie van Shell als dividend betaler. Wat keerde Shell de afgelopen 11 jaar uit? Verlaagde Shell ooit het dividend? In onderstaande grafiek proberen we antwoord te krijgen op deze vragen.

Uit de grafiek kunnen we opmaken dat Shell op jaarbasis (oranje lijn) elke jaar minimaal hetzelfde en in vele gevallen meer dividend uitbetaalde dan het jaar ervoor. Ondanks enkele verlagingen op kwartaalbasis (puntjes op de oranje lijn) groeide het dividend van $1,13 per aandeel in 2006 naar $1,88 per aandeel in 2017. Nuance in deze is wel dat Shell overstapte naar een zogenaamd scrip dividend (dividend in aandelen ook wel sigaar uit eigen doos genoemd). Dit zorgt namelijk voor verwatering van de winst. Shell gaat hier weer mee stoppen en enkel cashdividend uitkeren.

Nu even terug naar de grafiek. Het dividendrendement (witte lijn) van Shell kende een grilliger verloop. In de periode 2006-2008 lag het dividendrendement tussen 3,5% en 4%. Vanaf medio 2014 liep dit rendement stevig op van 4,5% naar niveaus tussen 6% en 8%. Omdat het dividendrendement een afgeleide is van de aandelenkoers, kun je dus concluderen dat de aandelenkoers van Shell in dezelfde periode eveneens een grillig verloop kende. 

Waarde van de aandelen

Richten we ons op het gemiddelde van de afgelopen 11 jaar dan betaalde Shell een gemiddeld dividend per aandeel van $1,50. Het dividendrendement over dezelfde periode bevond zich gemiddeld rond de 5,25%. Uitgaande van het huidige dividend van $1.88 zou het aandeel dan moeten handelen op €30 (EUR/USD 1.18). Pak ik het dividend growth discount model van Gordon om de waarde van het aandeel te bereken dan fluctueren de uitkomsten nogal. Zonder verdere groei van het dividend zijn de aandelen fair geprijsd. Met de aanname van 2% groei in het dividend en 6% vereiste rendement boven de risicovrije rendementsdrempel, kom ik uit op €27 per aandeel (EUR/USD 1.18). Net zoals met elk model hangt het af van je eigen aannames.

Cash Flow

Nu geeft bovenstaande grafiek duidelijk weer dat Shell er alles aan doet om het dividend op peil te houden. Maar waar betaalt een bedrijf als Shell haar dividend van? Net zoals elk beursgenoteerd bedrijf dat dividend uitkeert aan haar aandeelhouders, betaalt Shell dit uit haar kasstroom. Wanneer deze kasstroom niet toereikend is (en dit is bij Shell zo geweest) dan kan een onderneming als Shell dit tijdelijk opvangen door minder te investeren, meer schuld aan te trekken, over te stappen naar een dividend in aandelen of onderdelen te verkopen. Shell doet dit volop met het programma om $30 miljard aan bezittingen te verkopen en (tijdelijk) minder te investeren.

Dit proces kan een onderneming niet oneindig volhouden. Uiteindelijk moet Shell het dividend betalen uit de positieve vrije kasstroom. Wat dat betreft heeft Shell grote stappen gemaakt. Bij de 2e kwartaalresultaten blijkt dat Shell in principe het cash dividend in oude glorie kan herstellen (dus geen dividend in aandelen meer). Zie de grafiek hieronder. De vrije kasstroom over de laatste 4 kwartalen lag op $26,4 miljard. Shell kiest er echter voor om een gedeelte van de cash te gebruiken om de schuld af te bouwen. Ook kredietbeoordelaar Standard & Poors ziet de positieve ontwikkelingen bij Shell. S&P deed een opwaardering van Shell! De groeiende kasstroom, afbouw schuld en het verkopen van $30 miljard aan bezittingen liggen hieraan te grondslag.

 

Dividend Payout ratio

Deze ratio deelt het dividend per aandeel door de winst per aandeel. Over het algemeen zegt een belegger des te lager deze ratio des te groter is de kans dat een onderneming het dividend kan blijven uitbetalen. Deze ratio zag er voor Shell de afgelopen jaren als volgt uit.

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat Shell tot 2015 genoeg winst maakte om het dividend uit de winst te betalen. De payout ratio fluctueerde van onder de 30% in 2007 tot pieken van over de 80% in 2009 en 2014. Deze overschreed de 100% niet. In 2015 en 2016 overschreed de Payout ratio van Shell ruim de 100%. Dus hoewel Shell in deze jaren te weinig winst maakte keerde het wel $1,88 aan dividend uit. Zoal hierboven beschreven met enkele onconventionele maatregelen zoals het verlagen van de investeringen.

De korte termijn toekomst van Shell 

Na de geslaagde fusie met het Britse BG in februari 2016 ligt de focus van Shell op desinvesteren, kapitaal discipline en kosten snijden. Shell presteert in deze uitstekend. Shell ligt voor op koers voor de geplande $30 miljard in desinvesteringen, de kostenbasis daalde met 20% en de schuld nam af. Voor de periode 2018-2021 zet Shell in op een vrije kasstroom van $20-25 miljard per jaar. Genoeg om het dividend geheel cash te betalen. Hierbij gaat Shell uit van een Brent olieprijs van $60 per vat. Om iets te kunnen zeggen op de lange termijn is het noodzakelijk een uitgebreide analyse te maken van de vraag- aanbodverhoudingen in de olie- en gasindustrie. In dit artikel leggen we de focus op het dividend.

Conclusie: het dividend van Shell is veilig

Ik denk dat het dividend van Shell voor nu veilig is. Shell kan het dividend betalen uit de vrije kasstroom. Dit dankzij de uitstekende ingrepen van het management over de afgelopen jaren. De bevestiging in deze komt ook van Standard & Poors. U ontvangt dus een dividend rendement van 6,2% per jaar betaalbaar gesteld per kwartaal. Qua waardering kom ik uit tussen de €25 en €30. Dus een mooi dividend met mogelijk nog wat opwaarts potentieel in de aandelen. Een prima investering lijkt mij. Ik beleg dus zelf ook in Shell!

Ik ben benieuwd hoe u dit ziet en nodig u van harte uit te reageren onder deze column!

Deze column is geschreven door Jordy Klijn in samenwerking met Albert Jellema van ProBeleggen.

Tip! Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws over Shell. De onderneming publiceert op 2 november de resultaten over het 3e kwartaal.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

Het laatste beursnieuws