Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - woensdag, 22 januari 2020 17:14

Het bezit van de zaak

Na maanden onderhandelen sloten de VS en China eindelijk hun handelsakkoord. De beurzen deden weinig tot niets. Een bekende zegswijze was weer van toepassing: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. De markten hadden het goede nieuws uiteraard al lang en breed verwerkt. Daarbij is de vraag of het nieuws wel zo goed is. Nog steeds worden veel Chinese export belast met tarieven. Nog steeds duwen en trekken de Amerikanen en Chinezen met elkaar over andere onderwerpen. Denk aan de opstelling van de Amerikanen ten aanzien van ASML. Ik hou het erop dat het tijdelijk stil blijft. We wachten op de volgende tweet van Trump.

Ik denk wel dat het klimaat op de financiële markten door dit akkoord tijdelijk verbetert. Maar dat zit dus al in de prijzen. De vraag is wat er nu verder gaat gebeuren.

Nu er weer wat rust is, zal de aandacht uitgaan naar de economische ontwikkelingen. Het beeld dat overheerst is dat de vooruitzichten gematigd zijn. De VS draaien redelijk door en dat zal in het verkiezingsjaar ook wel zo blijven. Ik heb nog steeds twijfels over Europa. Zowel Duitsland als Frankrijk hebben het om uiteenlopende redenen moeilijk. De Duitse industrie zucht onder vraaguitval, terwijl Frankrijk last heeft van een hardnekkig sociaal conflict. Dat helpt de groei niet echt.

Ik sluit niet uit dat de ECB verderop in dit jaar verder gaat met verruiming. Men kan doorgaan met het opkopen van obligaties en het verlagen van beleningstarieven. Dat wil zeggen: het nog negatiever maken van de rente. Dat is slecht nieuws voor de gepensioneerden. Maar voor beleggers en huizenbezitters is dit uiteraard weer een extra impuls.

Ik verwacht verder dat de opkomende markten profiteren van de verbeterde omstandigheden. Ook hier geldt dat er al veel in de prijzen zit. Kortom, weinig spektakel, maar met zo’n goed jaar achter ons kan dat ook niet anders.

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’

01 mrt 16:48 Cees Smit

Cees Smit: Schulden zijn goed maar de schuld krijgen niet

01 mrt 10:02 Coinmerce

Kan elke token ooit €1 miljoen waard zijn?

Het laatste beursnieuws