Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX: het belang van de slotkoers

AEX: het belang van de slotkoers
13 okt 2017 om 08:26

De steil opgaande kortetermijnbeweging is nog steeds intact en de druk op de horizontale toppenlijn van de afgelopen anderhalve week is verder toegenomen. Een slotkoers boven de 543 opent meer opwaartse ruimte.

Smalle consolidatiefase vandaag ten einde?

In de afgelopen twee weken was er sprake van een zeer smalle consolidatiefase tussen de 539 en 543. Deze fase zal vandaag waarschijnlijk ten einde komen waarna in het kortetermijnbeeld een volgende beweging zal worden gestart. Zolang de opgaande bodemlijn sinds eind augustus intact blijft, is de kans op een opwaarts vervolg realistisch. Deze bodemlijn startte bij de augustusbodem van 505,90. Tijdens de eerste kleine terugval in september tot aan de 512,80 werd de 1e hogere bodem gevormd. De volgende korte consolidatiefases zorgden voor de volgende hogere bodems. Deze werden gevormd bij 527 en deze week lag het volgende raakpunt bij 539,70. Hierdoor heeft deze lijn aan kracht gewonnen met een totaal aan 4 raakpunten. Aan de andere kant betekent dit ook dat een neerwaartse doorbraak een krachtige verzwakking zou inhouden in het kortetermijnbeeld. Uiteindelijk is deze opgaande bodemlijn onhoudbaar door zijn steilheid. Dagelijks loopt hij ongeveer 1 punt op. Vandaag is deze lijn alweer te vinden bij 541,80. Met een horizontale toppenlijn bij 543 betekent dit een bewegingsruimte op slotbasis van iets meer dan 1 punt. Hierdoor zal een vervolgrichting gekozen moeten worden, waarbij vooral de slotkoers van belang is. Een intraday opwaartse of neerwaartse beweging buiten deze bandbreedte zal uiteindelijk moeten worden bevestigd met een slotkoers buiten deze bandbreedte. We hebben in eerdere situaties gezien dat bij een dergelijke smalle bandbreedte intraday de nodige valse signalen kunnen worden gegeven.

Opwaarts vervolg richting zone 550 – 552 bij slotkoers boven 543
Een opwaartse slotdoorbraak boven de 543 zorgt voor meer opwaartse ruimte. De bovenkant van het 10-punten brede stijgende kortetermijntrendkanaal ligt inmiddels alweer bij 552,50. Overige horizontale weerstanden zijn nog te vinden bij 551,70 en 559,40. Als we overigens de Fibonacci-techniek toepassen op de meest recente correctie van ongeveer 5% die in augustus plaatsvond dan is het eerste (161,8%) projectiedoel bij 550 te vinden. Zolang er geen verslechteringen plaatsvinden mag zelfs een test van mijn vorig jaar afgegeven volgende langetermijndoel niet worden uitgesloten. Deze is bij 564 te vinden. Dit is de top van 2007. Vanaf de huidige niveaus bedraagt het opwaartse potentieel dus nog maximaal 20 punten in het kortetermijnbeeld. Dit is een relatief beperkt potentieel vooral als we kijken naar de recente beweging in de maand september. Daarbij steeg de AEX al 37 punten vanaf de 505,90 tot aan de 543 tot op heden.

Steil oplopende bodemlijnen
In de afgelopen maanden had ik de huidige krachtige opgaande voortzetting van de middellangetermijntrend niet meer verwacht. Voordat het 564-richtpunt in zicht kon komen, leek de AEX eerst een diepere correctie te gaan voortzetten tot ruim onder de 500 punten. Er was sprake van een groot topvormingsproces waarbij vooral de zeldzame toppatronen in de maandgrafiek een duidelijk signaal gaven. Toch bleek de sinds maart meervoudig geteste horizontale steun rond de 506 telkens het keerpunt te zijn. De huidige opgaande kortetermijnbeweging zorgt voor de terugkeer van de euforie in de markt. Tijdens deze beweging werden al een 7-tal opwaartse gaps gevormd. Een aantal dat we niet vaak zien tijdens een dergelijk kortetermijnbeweging. Ook werden in 2 dagen tijd zowel een 2-tal opwaartse gaps gevormd als de 2 belangrijkste weerstanden gebroken. Deze waren te vinden bij de 1e lagere toppenzone van 531,60 – 533,20 en de voormalige jaartop van mei bij 537,80. De opwaartse doorbraak hierbij heeft gezorgd voor de opheffing van de grote toppatronen in de maandgrafiek maar kreeg tot op heden nog geen krachtig vervolg. Na deze opwaartse doorbraken kwam de AEX tot stilstand waarbij de bewegingsruimte in de afgelopen weken dus zeer minimaal was. Ook in het middellangetermijnbeeld zien we vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378 in februari 2016 een steil opgaande bodemlijn. Deze werd in de afgelopen maanden onder druk gezet, maar niet gebroken. Momenteel ligt deze lijn bij 523 en een neerwaartse doorbraak is noodzakelijk om een belangrijk en dieper correctiesignaal te geven.

Negatieve divergentie als risicosignaal in meerdere markten
Een belangrijk risicosignaal in de markt is momenteel de ontstane negatieve divergentie. Dit zien we bij veel indices in zowel de daggrafiek evenals in de weekgrafiek. Dit betekent dat de technische indicator RSI een lagere top lijkt te maken in tegenstelling tot de grafiek zelf. In de weekgrafiek gaat dit veelal om een lagere top in de RSI sinds mei dit jaar, terwijl een aantal indices momenteel hoger staan. Op de daggrafiek gaat het om negatieve divergentie over de afgelopen weken. Daar zien we juist gelijke tot hogere toppen in de daggrafiek ten opzichte van een lagere top in de RSI. Belangrijk om te vermelden is dat de RSI twee weken geleden ruim boven de 70-puntengrens noteerde, ook een uitgangspunt als we kijken naar negatieve divergentie. Dit signaal is een krachtig risicosignaal maar geeft niet het precieze draaipunt aan. In het kortetermijnbeeld zal de AEX vandaag waarschijnlijk een vervolgsignaal voor de komende week laten zien. Een duidelijke slotkoers boven de 543 zorgt voor meer ruimte richting de 550 – 552. In dat scenario blijft de steile opgaande kortetermijntrend sinds eind augustus intact. Maar we moeten alert blijven op een krachtige en plotselinge neerwaartse draai in de markt. Een slotkoers onder de stijgende bodemlijn van nu 541,80 zorgt voor een eerste verzwakking. Bevestiging treedt echter pas op zodra de bodem van afgelopen week (539,25) en de 7e opwaartse gap tussen 537 – 537,80 worden gesloten. Vanochtend lijkt de AEX opnieuw met een (8e) opwaartse gap te openen boven de 543. De slotstand (en sluiten van deze nieuwe gap) zal echter bepalend worden voor de komende week.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 541,80 / 539,25 / 537-537,80 542,90 / 550 / 551,70 / 552,50 / 559,40

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.