--- ---

Het is maar net wat Trump twittert elke dag, nieuws over zijn vermeende affaires en daaropvolgend de inval door de FBI bij zijn advocaat, of hoe hij er in gaat in de strijd om betere handelsvoorwaarden met China. Het zet de beurs in beweging.

De onrust op de beurs is fors toegenomen….ten opzichte van 2017

En daar waar vorig jaar bijna geen enkele dag een daling of stijging voorkwam groter dan 1%, is dat nu echt schering en inslag. Ook intraday kan het spoken. Zo steeg afgelopen maandag de S&P500 bijna 2% in de middag om vervolgens tegen het slot nog maar 0,4% over te hebben. Of vorige week woensdag toen we 1,5% lager openden maar ongeveer hetzelfde percentage in de plus sloten. Nee, het is niet alleen bij die bliksemsnelle daling van begin februari gebleven. De VIX Index, die de verwachte beweeglijkheid van de beurs aangeeft, staat al een tijdje rond de 20 terwijl die begin dit jaar rond de 11 stond. Een fors verschil derhalve.

Oranje lijn = volatiliteit (linker-as) Candlestick grafiek = S&P500 dagbasis (rechter-as), Bron: Bloomberg

Overigens is het ook opmerkelijk dat de Europese beurzen, van oudsher toch wat beweeglijker dan de VS beurs, inmiddels juist een stuk minder bewegen. Als u alleen in de AEX bent belegd is het leven zelfs nog iets rustiger. Hoewel we natuurlijk vorige week woensdag ook daalden tot 522 om deze week al weer bijna 550 te noteren. Sterker nog, inclusief het reeds ontvangen dividend dit jaar staat de AEX zelfs minimaal in de plus!

Wat moet ik hier mee als belegger?

De vraag moet eigenlijk meer zijn: waarom zou ik hier iets mee moeten? Immers, u bent met een reden in aandelen gestapt en vaak is dat een beslissing voor de lange termijn. En dan kan die beweeglijkheid je onrustig maken, een paar verliezen links of rechts in je portefeuille versterkt dat gevoel en daar begint dat knagende gevoel “ben ik wel goed bezig met X procent van mijn vermogen in aandelen?”. Troost je, dat gevoel bekruipt mij ook wel eens, net als die verwijtende zelfkritiek “waarom heb ik toen het zo hoog stond (AEX boven de 570 punten en S&P500 boven de 2800 punten) niet wat verkocht?”.

Allemaal legitieme vragen en ik stel het volgende voor...Zoom even uit!

Uitzoomen en even diep ademhalen

Als je over tien jaar (2028) naar de grafiek over de laatste 15 jaar kijkt, dan is wat er de afgelopen 3 maanden is gebeurd echt peanuts. Tuurlijk, het voelt op sommige dagen alsof er vreselijke dalingen optreden, maar de beurzen staan wereldwijd minder dan 8% onder hun top, dat is nog niet eens een correctie, laat staan een bear market (dit begint bij -20%). Dus laat de markt zijn werk doen en verval niet zomaar in de fout om voortdurend je risico aan te passen. Tenzij je omstandigheden veranderen natuurlijk. Uit ervaring weet ik maar al te goed dat beleggers makkelijker kopen in een opgaande markt. Maar laat je niet verleiden tot het tegengestelde zou ik zeggen. Niemand(!) kan de beurs voorspellen maar de kas is veel groter dat we op lange termijn hoger staan dan lager. En daarnaast is tijdelijk uitstappen ook een tweeluik: 1) je moet ook weer in durven stappen en 2) wel op een lager niveau dan je nu uitstapt liefst. Dus tenzij in jou de ultieme ‘markttimer’ schuilt. Mijn advies is: ga wat leuks doen en laat je niet teveel afschrikken door het ‘hier en nu’.

Kan ik dan profiteren van die beweeglijkheid en angst van anderen?

Kijk, dat klinkt mij meer als muziek in de oren en het antwoord is: misschien. Voordeel van de huidige onrust is dat optiepremies, met name in de VS overigens, weer aantrekkelijk zijn. Althans om calls te schrijven! Dus als je bereid bent om opwaarts potentieel, vanaf een zelf te kiezen niveau, op te geven ontvang je daar een leuke compensatie voor.

Uit diverse studies blijkt dat je, indien de volatiliteit en dus de premies hoger zijn dan gemiddeld, dit schrijven van calls helemaal geen geld hoeft te kosten en zelfs op kan leveren. Behalve bij een snel herstel van de beurs of het betreffende aandeel. En in de tussentijd werkt die geschreven call ook nog eens als een rem op je portefeuille, zowel naar boven als naar beneden. Het risico van je totale portefeuille gaat zelfs omlaag. Dus mocht je twijfelen of je je percentage aandelen af wilt bouwen, ook dan is het schrijven van calls mogelijk de gulden middenweg!

Succes met je overwegingen, ik blijf van mening dat 2018 per saldo een positief aandelenjaar gaat worden, maar wel een stuk bescheidener dan 2017 helaas!

 

Rob Stuiver

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

Geef een reactie