Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring - zondag, 13 oktober 2019 08:21

Hele Grote Kinderen

Europa delft onderspit in ruzie tussen VS en China

Ik at in gezelschap van RTLZ-beurscommentator Durk Feenstra. Uiteraard ging het gesprek over economie, financiële markten en politiek aangevuld met privé-aangelegenheden.

Zo kwam het dat we het kregen over mijn dochters. Twee daarvan (5 en 7 jaar oud) zijn uitermate geïnteresseerd in de iPad. De ‘gametime’ hebben we gelimiteerd op 15 minuten per dag.

Met moeders op pad, kwam ik op het idee om de oudste te vertellen dat zij even op de iPad mocht, terwijl ik haar jongere zusje naar bed bracht. Die had duidelijk iets opgevangen. Tandenpoetsen en pyjama aan ging niet eerder zo soepeltjes. Terwijl ze in bed stapte meldde ze mij zo moe te zijn dat ze geen verhaaltje hoefde. Slaapliedje? Niet nodig. Stomverbaasd deed ik de deur dicht. Ze ontzegde zichzelf blijkbaar graag het bedritueel, opdat haar zus maar zo snel mogelijk het plezier van de iPad werd ontnomen. Tsja.

Terwijl ik dit vertelde maakte Durk een mooie metafoor. Het lijken president Trump en Xi JinPing wel. Het gespreksonderwerp was terug bij economische aangelegenheden en Durk sloeg vooral de spijker op z’n kop. Feitelijk is de handelsoorlog een zeer kinderachtige ruzie, waarbij twee heren liever hun land laten lijden, dan dat de ander voordeel geniet. Zo vindt Trump het prima dat Amerikaanse gezinnen jaarlijks zo’n $1000 extra aan belastingen betalen over Chinese producten, zolang hij indicaties heeft dat dit de Chinese economie vertraagt. China probeert het conflict niet te sussen, maar voert ook sancties door.

Nu woont er in huize Tehupuring nog een zusje. Bijna 3 jaar en duidelijk de kleinste. Fysiek delft ze het onderspit,  dus ze begrijpt dat ze zich niet te veel moet roeren. Dit kleine zusje is Europa. Ze mag meedoen en een beetje meepraten, maar moet vooral niet lastig zijn.

Een van de grote zussen heeft zich deze week tegen de kleinste gekeerd. De VS gaan extra heffingen over Europese producten invoeren. $7,5 miljard. Ook daar heeft niemand voordeel bij en het zal tot economische druk aan beide kanten leiden. Net zoals dit tussen China en de VS geldt.

De handelsoorlog is eigenlijk niets anders dan een kinderachtige ruzie tussen ijdele wereldleiders. En (net als afgelopen week in huize Tehupuring) met enkel verliezers.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden