Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen supercyclus begonnen

Grondstoffen supercyclus begonnen
14 jan 2021 om 09:00

Bijna alles in de economie beweegt in golven. Het is onder andere de varkenscyclus die zorgt voor het ontstaan van deze beweging. Maar ook schuldencycli, sociaal-economische onevenwichtigheden en oorlogen zorgen voor een golvend effect. Grondstoffenprijzen hebben zich de afgelopen jaren in een neergaande cyclus bevonden, terwijl aandelen juist in een opwaartse supercyclus zaten. Wij verwachten al een aantal jaren dat grondstoffen zich aan de vooravond bevinden van een supercyclus naar boven. Dat is niet vreemd als u bovenstaande grafiek bekijkt. Sinds 1795 is er een duidelijke “eb en vloed beweging” waarneembaar. Binnen steeds ruimere bandbreedtes bewegen de prijzen heen en weer. Die ruimere bandbreedtes worden mede veroorzaakt door het fiatgeldsysteem waarin wij ons momenteel bevinden. Sinds in 1971 de koppeling van de dollar met goud is losgelaten, bewegen prijzen zich heftiger. Op de website van Canstar is een interessante bijdrage te lezen over de aanstaande supercyclus in grondstoffen, waar bovenstaande grafiek uit komt.

Wanneer wij de eerste grafiek op een andere manier presenteren en afzetten ten opzichte van de aandelenwaarderingen, dan valt direct op hoe relatief goedkoop grondstoffen zijn ten opzichte van aandelen. En zoals wij de afgelopen jaren veelvuldig hebben gesignaleerd is veel te herleiden naar crisissen (oorlogen) en andere bepalende gebeurtenissen in de geschiedenis. Het is een utopie om te denken dat er geen oorlogen, pandemieën, financiële bubbels of anderszins meer zullen komen. Zoals het bloed in het menselijke lichaam met een bepaalde frequentie wordt rondgepompt, zo gaat het ook met de prijzen van grondstoffen. De afgelopen jaren hebben wij via het Golden Crosses YouTube kanaal veelvuldig gewezen op de aanstaande supercyclus en de achterliggende krachten die zich aan het ontwikkelen zijn. “A Great Reset”, “A New Bretton Woods Moment”, “Climate Change”, “Debt Relief”, “built back better” etc. Alles lijkt erop te wijzen dat de economie zich bevindt rondom het keerpunt van meerdere cycli die zich gelijktijdig ontvouwen.

In bovenstaande grafiek is het Amerikaanse inflatiecijfer afgebeeld, in combinatie met de CRB grondstoffenindex. De laatste supercyclus startte rond 1998 en eindigde 10 jaar later. Circa 300% hoger dan het startpunt. In de grafiek is enige correlatie met het inflatiecijfer zichtbaar. Wanneer de grondstoffenprijzen stegen, steeg meestal ook de inflatie. Toen de cyclus eindigde ontstond er zelfs een korte periode van deflatie. De grafiek heeft zichtbare raakvlakken met de eerste grafiek.

Over dezelfde periode kan de Dow Jones index afgezet worden tegenover het verloop van de CRB Grondstoffenindex. Tot de top van deze grondstoffen supercyclus van 1998 t/m 2008 versloegen de grondstoffenprijzen met vlag en wimpel de Amerikaanse aandelenindex. Echter, na de Kredietcrisis hebben de aandelen het veel beter gedaan en dan vooral vanaf 2011. Grondstoffen bewegen per saldo in een 12-jaars neergaande fase, terwijl aandelen een opwaartse cyclus zijn begonnen. De relatieve waarderingen ten opzichte van elkaar gaan vroeg of laat keren. En wij schatten in dat de start mogelijk medio vorig jaar al is begonnen.

Onze grondstoffenbenchmark, de Lyxor Commodities CRB ETF, is na de coronacrash begonnen aan zijn herstel. Inmiddels is er sprake van een golden cross-fase. Een signaal wat vaak aan het begin staat van een lange termijn stijgende trend. Sindsdien is de opwaartse trend aan het herstellen. Voor ons dus geen verrassende ontwikkeling, als u bijvoorbeeld onze bijdrage “De climax” leest van augustus vorig jaar.

Grondstoffen zijn onder te verdelen in 4 subcategorieën. De categorieën agrarische, industriële en energiegrondstoffen noteren inmiddels allemaal in stijgende trends. Maar de edelmetalen zijn recent in een dalende trend terecht gekomen. Overigens verwachten wij dat ook edelmetalen de opwaartse trend spoedig weer zullen oppakken. Echter, onze risico-indicator wijst voorlopig op een neergaande correctie. Platina, palladium en zilver worden ook veelvuldig in de industrie gebruikt. Het is vooral goud dat veel meer een monetair karakter heeft dan dat het toegepast wordt in de industrie.

De 4 grondstoffen subcategorieën kunnen ook weergegeven worden met behulp van bedrijven die actief zijn in de verschillende categorieën. Niet verrassend is dat ook hier hetzelfde beeld zichtbaar is. Bedrijven actief met gewassen en dieren, energie en industriële metalen bewegen in opwaartse trends. Maar de goud- en zilvermijnen zijn ook recent terechtgekomen in een officiële dalende trend. Goud en zilver hebben een relatief lage weging binnen de brede grondstoffenindices.

Ook andere bedrijven, actief in grondstoffen, bewegen in stijgende trends. De Global X Lithium en Batteries en Global X Uranium ETF stijgen beide fors. Deze twee grafieken zijn overigens weergegeven in US dollar, dit in tegenstelling tot alle andere grafieken met onze risico-indicator. Ook de Lyxor New Energy tracker beweegt in een sterk stijgende trend. Steeds meer signalen wijzen op een opmars voor grondstoffen. Een stijging die nog maar net lijkt te zijn begonnen. Supercycli eindigen niet na enkele maanden. Om de verhouding tussen aandelen en grondstoffenwaarderingen meer in verhouding te krijgen, zijn waarschijnlijk weer enkele jaren nodig. Volgens de verwachtingen wordt een nieuwe piek in de golf uit de eerste grafiek pas bereikt in 2045! Andere grafieken wijzen op een piek in 2035. Wanneer is eigenlijk onbelangrijk. De tweede grafiek laat zien dat bodemvorming soms veel langer duurt dan in voorgaande perioden. Omslagpunten van economische cycli zijn niet exact te bepalen.

Wij verwachten dat de supercyclus begonnen is. De strijd om de grondstoffen is in volle gang. De VS en China vechten om de wereld hegemonie en komen elkaar op vreemde bodem voortdurend tegen. De onrust die momenteel heerst in vrijwel alle delen van de wereld is geen toeval. Al 6 jaar nemen wij u mee in het verhaal van de cyclus. Niet enkel die van grondstoffen, maar van nog vele andere cycli. Vrijwel dagelijks houden wij onze abonnees op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld en de waarschijnlijke richting. Via de Golden Crosses Beleggingsportefeuille geven wij inzicht in onze persoonlijke vertaling van deze ontwikkelingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.