Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen geraakt door nieuwe Covid-zorgen

Grondstoffen geraakt door nieuwe Covid-zorgen
29 nov 2021 om 09:08

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector handelde afgelopen week voor de zesde achtereenvolgende week lager. Aanhoudende verliezen in de energie- en metaalsector, zowel edele als industriële, werden slechts enigszins gecompenseerd door een nieuwe week van winsten in de landbouwsector. De meeste schade aan de prijzen werd vrijdag aangericht, toen de markten opgeschrikt werden door de ontdekking van een nieuwe variant van het coronavirus. Hoewel de potentiële impact daarvan onbekend blijft, leidde het tot bezorgdheid over de effectiviteit van bekende vaccins.

De nieuwe Covid-variant, met als wetenschappelijke beschrijving B.1.1.529 maar nog zonder Griekse letter, is geïdentificeerd in Zuid-Afrika. Waarnemers vrezen dat de aanzienlijke mutaties ervan zouden kunnen betekenen dat de huidige vaccins niet doeltreffend zullen blijken te zijn. Dat zou kunnen leiden tot nieuwe druk op de gezondheidszorg en de inspanningen om de economieën en de grenzen te heropenen zou kunnen bemoeilijken.

Deze zorgen droegen vrijdag bij aan een golf van voorzichtigheid op de wereldwijde markten, waarbij de aandelenmarkten over de hele wereld daalden en de rente op Amerikaanse staatsobligaties een ommekeer maakte. De rente steeg eerder in de week juist door het toegenomen risico dat de centrale banken hun normalisatie-inspanningen zouden versnellen om de snel stijgende inflatie te bestrijden. De Japanse yen steeg en de dollar, die eerder in de week een hoogste punt in zestien maanden had bereikt, moest terrein prijsgeven. Recent opgebouwde longposities werden op de proef gesteld.

Goud herstelde zich na een tuimeling van 70 dollar eerder in de week, toen een doorbraak onder het belangrijke technische niveau van $1830 de verkoop uitlokte van recent gevestigde longs van hedgefondsen. Ruwe olie daalde na een week van hoogdravend drama in de energiemarkt. Dat begon met de door de VS geleide gecoördineerde vrijgave van olie uit de strategische reserves. Een maatregel die bezorgdheid wekte over een tegenaanval van de OPEC+ groep. Deze landen komen op 2 december samen om productiedoelstellingen voor januari en mogelijk daarna vast te leggen.

Bron: Saxo Groep

De landbouwmarkt bleef relatief immuun voor deze ontwikkelingen, met de Bloomberg landbouwindex die een nieuw hoogtepunt in zeven jaar bereikte. Dit gebeurde onder impuls van aanhoudende stijgingen in koffie en de belangrijkste gewassen tarwe, maïs en sojabonen. Er zijn verschillende redenen voor de recente sterke stijgingen, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een slecht weerjaar en het vooruitzicht dat de productie van een nieuw seizoen wordt onderbroken door La Ninã-ontwikkelingen, een post-pandemische stijging van de vraag die leidt tot wijdverspreide verstoringen van de toeleveringsketens en tekorten aan arbeidskrachten. En meer recentelijk, stijgende productiekosten door de snel stijgende prijzen van meststoffen en de stijgende kosten van brandstoffen, zoals diesel. Op 2 december zal de FAO, de voedselorganisatie van de VN, haar maandelijkse index van de voedselprijzen bekendmaken. Na de stijgingen in november zal de index naar verwachting een nieuw hoogtepunt in tien jaar bereiken.

De best presterende grondstof, afgezien van koffie, was ijzererts. Ondanks de zwakte op vrijdag slaagde het erin om te herstellen van een recente inzinking door tekenen dat de Chinese staalindustrie weer aan het versnellen was. In Europa hield de energiecrisis aan met hoge gas- en elektriciteitsprijzen, waardoor de kosten van het referentiecontract voor EU-emissiefutures naar een recordhoogte stegen. Terwijl de gasstromen uit Rusland nog geen tekenen van herstel vertoonden, vond de markt enige troost in de instroom van LNG die een hoogste punt in zes maanden bereikte.

Ruwe olie leed voor de vijfde week op rij verliezen, waarbij de beweging vooral werd gedreven door de vrees dat de nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant opnieuw zou kunnen leiden tot lockdowns en verminderde mobiliteit. De Stoxx 600 Travel and Leisure Index heeft de voorbije drie weken 16% verloren, met hernieuwde lockdowns in Europa die zich mogelijk kunnen uitbreiden naar andere regio’s. Voordien had de gecoördineerde vrijmaking van ruwe olie uit de strategische reserves door de VS de prijzen opgedreven, in afwachting van een tegenbeweging van de OPEC+.

De OPEC+ alliantie noemde de vrijgave van de SPR ‘ongerechtvaardigd’, gezien de huidige omstandigheden. Als gevolg daarvan zouden zij ervoor kunnen kiezen om toekomstige productieverhogingen, die momenteel rond de 12 miljoen vaten per maand liggen, te beperken. De groep komt op 2 december bijeen en gezien het vooruitzicht van hernieuwde bezorgdheid over de Covid-vraag, zou OPEC+ kunnen besluiten de geplande productieverhogingen te beperken om de Amerikaanse vrijgave tegen te gaan en gedeeltelijk te compenseren.

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd, kunnen oliehandelaren alleen verzekerd zijn van verhoogde volatiliteit in de laatste en vaak weinig liquide weken van het jaar. Na de doorbraak onder de high van juli op $77,85, staat weinig een terugkeer naar de trendline support van de low van 2020, momenteel op $74,75, in de weg.

Wij handhaven echter een bullish langetermijnvisie op de oliemarkt, hoewel dit nu mogelijk met enkele maanden of kwartalen is uitgesteld. De markt zal jaren van waarschijnlijke onderinvesteringen tegemoet gaan nu de oliemultinationals hun animo voor grote projecten verliezen, deels vanwege de onzekere lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar olie, maar ook in toenemende mate vanwege de kredietbeperkingen die aan banken en investeerders worden opgelegd vanwege een focus op ESG en de groene transformatie.

Bron: Saxo Groep

Goud daalde onder de steun in de $1830-35-zone na de herbenoeming van Jerome Powell als Fed-voorzitter. Na de herbenoeming gaven zowel Powell als Brainard, de nieuwe vice-voorzitter, te kennen een wat andere positie te hebben ingenomen. Powell zei onder meer: “We weten dat een hoge inflatie een tol eist van gezinnen, vooral van degenen die minder goed in staat zijn om de hogere kosten van eerste levensbehoeften zoals voedsel, huisvesting en vervoer, te dragen. We zullen onze instrumenten zowel gebruiken om de economie als een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen, als om te voorkomen dat een hogere inflatie zich verankert”.

Goud werd geraakt door deze opmerkingen, omdat ze de dollar een extra impuls gaven en het aantal verwachte renteverhogingen van 25 basispunten voor 2022 opdreven naar drie. 

Deze ontwikkelingen keerden vrijdag scherp om toen het virusnieuws bekend werd en ondersteunden daarmee een sterk herstel van goud tot boven $1800. Afgezien van long liquidaties die ruimte creëerden voor nieuwe longs, werd het aanvankelijke herstel duidelijk gedreven door de  veilige haven vraag. Cryptovaluta daalden met meer dan tien procent daalden, terwijl zilver en platina onderaan de performance tabel van deze week te vinden waren. 

Vanuit een technisch perspectief zal goud door een weerstandsniveau vanaf $1816 moeten stoten. Alleen een doorbraak boven $1840 zal een signaal zijn dat het momentum genoeg is hersteld om een beweging naar een nieuwe high boven $1877 te triggeren. Veel zal afhangen van de vraag of de huidige vaccins effectief zullen blijken tegen de nieuwe variant, waardoor een grotere economische terugslag zou kunnen worden vermeden.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers JDE Peet’s

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.