Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goudpresidenten

Goudpresidenten
12 nov 2018 om 14:50

Trump kan vooralsnog geen goudpresident genoemd worden. Hij heeft de aandelenbeurzen en de prijzen van vastgoed aangejaagd maar de obligatie- en goudbelegger hebben vooralsnog weinig redenen tot feesten, gedurende zijn presidentstermijn. Via de website www.macrotrends.net zijn prachtige historische grafieken te maken waarbij rendementen van verschillende beleggingen kunnen worden getoond per FED voorzittter, per jaar, per recessie maar ook per president. Omdat ik de komende jaren een belangrijke wijziging in ons financiële systeem voorzie, heb ik in bovenstaande grafiek gekozen voor een weergave met 5 presidenten. Waarbij ik de andere 4 presidenten, buiten Trump om, best goudpresidenten kan noemen.

Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt (Democraat) regeerde van 4 maart 1933 t/m 12 april 1945 over het machtigste land van de wereld. Kort nadat hij gekozen werd, confisqueerde hij het goud. Amerikanen werden verzocht hun goud in te leveren tegen de vastgestelde koers van USD 20,67 per troy ounce. Kort daarna stelde hij de nieuwe goudprijs vast op USD 35 per troy ounce. Deze handeling was voor degenen die hun goud niet hadden ingewisseld een prachtig winstmoment. In de laatste jaren van de regeerperiode van Roosevelt werd het Bretton Woods geldsysteem opgericht. Vanaf 1944 was het enkel nog de dollar die inwisselbaar was tegen goud. Alle overige grote valuta in de wereld hadden een vaste wisselkoers tegenover de dollar. Dit had geen directe consequentie voor goud. Dit zou pas later volgen.

Nixon

Nixon (Republikein) was president van 20 januari 1969 t/m 9 augustus 1974. Hij was degene die de inwisselbaarheid van de dollar naar goud afschafte. Hierdoor werd er een streep gezet door het Bretton Woods systeem. Vanaf toen kreeg de wereld te maken met zwevende wisselkoersen. De Vietnamoorlog had geresulteerd in teveel dollars in omloop, die niet meer gedekt werden door goud. Andere landen begonnen hun dollars in te wisselen voor goud. Nixon besloot om niet al zijn goud uit te leveren. Nixon was van de 4 goudpresidenten de kortst zittende maar zorgde met zijn verandering van beleid wel voor de grootste goudstijging.

George W. Bush

George W. Bush (Republikein) regeerde van 20 januari 2001 t/m 20 januari 2009. Het begin van zijn regeerperiode werd gekenmerkt door de ICT-crisis en 9/11. Defensie uitgaven stegen sterk en Saddam Hoessein werd opgejaagd totdat de Amerikanen hem te pakken kregen. De eerste periode werd gekenmerkt door ruim monetair beleid. Beleid wat o.a. zou resulteren in een vastgoedhype. Bush kreeg een tweede financiële crisis te verduren, namelijk de kredietcrisis c.q. vastgoedcrisis. Opnieuw schakelde de FED over tot ultra ruim monetair beleid om de economie te redden. Overheidsuitgaven werden opnieuw verhoogd. Goud kon opnieuw sterk profiteren waardoor Bush op plaats 2 staat, achter Nixon, als goudpresident aller tijden.

Obama

Barrack Obama (Democraat) nam het stokje over op 20 januari 2009 en hield 2 perioden stand, tot 20 januari 2017. Hij erfde de nasleep van de kredietcrisis. Deze turbulente economische periode, de grootste sinds de depressiejaren, kenmerkte zich door een vlucht richting goud. Ook in de beginjaren van Obama steeg de goudprijs. Maar het herstel en het vertrouwen kwamen terug in het financiële systeem. De werkloosheid begon te dalen en de economische groei steeg. Deze groei is echter bewerkstelligt door een monetair experiment van ongekende proporties. Waarbij de onevenwichtigheden in de wereld sterker lijken toegenomen dan ooit te voren in onze moderne financiële geschiedenis. De goudprijs steeg gedurende de 8 jaar waarin Obama aan de macht was, maar de prijsstijging was mild.

Trump

Inmiddels is Trump sinds 20 januari 2017 aan de macht. Kijken wij naar de ontwikkeling van de goudprijs , dan ben je geneigd om te concluderen dat hij het vertrouwen in het financiële systeem helemaal heeft teruggebracht. Goud is geen vluchthaven meer. Economische tijden lijken beter dan ooit. Het werkloosheidspercentage bevindt zich op een zeer laag niveau met 3,7% van de beroepsbevolking. De goudbelegger heeft vooralsnog weinig genoten van president Trump. Toch lijken geopolitieke spanningen terug op een niveau die wij al lange tijd niet gezien hebben. Er is nu geen sprake van een Koude Oorlog tegen 1 land, maar tegen een hele groep met landen. Daarnaast stijgt de staatsschuld explosief, mede door stijgende begrotingstekorten. Er is sprake van handelsoorlogen, gekenmerkt door sancties en importheffingen. Waarbij veel vergelijkingen worden getroffen met 1929. Toenemende spanningen in het Midden-Oosten waarbij zelfs bondgenoot Saoedi-Arabië zich lijkt te vervreemden van de VS.

Alhoewel goud nog niet heeft geprofiteerd in de eerste fase van Trump zijn regeertermijn lijkt een onverwachte omslag, zoals ook tijdens de regeerperiode van Bush is gebeurd, niet ondenkbaar. 2 jaar na aanvang van zijn regeerperiode stond de goudprijs zelfs lager. Maar hij neemt vooralsnog de tweede plaats in. Trump wil in alle lijstje “first” zijn. De signalen voor de goudbelegger zijn onverminderd positief.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.