Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goudkoorts

Goudkoorts
30 jul 2019 om 13:45

Volgens Wikipedia staat goudkoorts voor; “een kortstondige opgewondenheid bij goudzoekers en beursspeculanten, die ontstaat als zij vermoeden snel rijk te kunnen worden door goud te vinden, respectievelijk koerswinst te boeken”. Maar wat is “kortstondig”? De goudkoers, uitgedrukt in euro’s en dollars, beweegt soms scherp op en neer. Soms duurt een scherpe stijgingsperiode maar een aantal dagen of weken. Soms maanden of zelfs een paar jaar achtereen. Aan het begin van deze eeuw, voor de uitbraak van de ICT-crisis, noteerde goud USD 250. Vandaag de dag noteert goud USD 1.425.

De goudzoeker c.q. belegger heeft in de 21ste eeuw een prima resultaat behaald. Gisteren lazen wij het artikel “Gold Fever Breaks Out in New ‘Bubble Game’ as Fed Preps a Cut” van Bloomberg. Een heel aardig artikel wat veel raakvlakken heeft met mijn visie. Vooral de visie van topanalist Alain Bokobza van Societe Generale SA heeft veel overlap met onze allocatie in de beleggingsportefeuille. Zijn team onderweegt aandelen en heeft een overweging voor staats- en bedrijfsobligaties. Commodities hebben zij op hun maximumweging, waar wij ook vrijwel tegenaan zitten. Zij hebben een portefeuille die sterk gediversificeerd is om zo risico’s te beperken. Vorig jaar pakte deze aanpak prima uit, maar dit jaar betekent dit vooralsnog underperformance ten opzichte van veel benchmarks. Maar voor degenen die het zijn vergeten, vorig jaar was ook een prima beursjaar t/m begin augustus, daarna keerde de trend.

Trendwijzigingen kunnen zich op ieder moment voordoen en laten zich nooit vooraf voorspellen. Een belegger kan eind juli bovenaan de ranglijst staan, maar het jaar onderaan eindigen en vice versa.

“Beleggen gaat niet om de korte termijn. Beleggen gaat ook niet om rendementen ieder jaar apart te beoordelen.”

Het is zoals in bovenstaand voorbeeld: “heb je de lange termijn beweging juist ingeschat?”. Had je goud begin 2000 gekocht en tot vandaag aangehouden, dan kan toch moeilijk gesteld worden dat je geen visie had.

In het artikel op Bloomberg staat de grafiek “Lagging Behind” afgebeeld. Vanaf 1 januari 2016 lopen de prestaties van goudmijnaandelen achter in vergelijking tot de wereldwijde aandelenindex MSCI World. In de grafiek is duidelijk zichtbaar dat er sprake is van een lichte goudkoorts de afgelopen maanden.

De VanEck Vectors Gold Miners ETF, ook aanwezig in de Golden Crosses Beleggingsportefeuille, heeft een groot deel van zijn achterstand ingehaald. Gaat deze goudkoorts nu nog een week duren, een maand, kwartaal, een jaar of langer? Wij weten het niet. Feit is dat wij, evenals de strekking van het verhaal, verwachten dat de huidige conjunctuurcyclus op zijn laatste benen loopt. Daarnaast is goud een belegging die vaak zijn waarde heeft bewezen bij het knappen van de bubbel. Volgens Bokobza is goud ook een goede belegging bij een daling van de dollar.

Wij hebben de proef op de som genomen door het koersverloop van de Dollar index en goud in één grafiek af te beelden. Duidelijk is te zien dat in sterke fases van de dollar goud relatief slecht presteert. De prijsstijging van goud vindt vooral plaats in periodes waarin de dollar zwakker wordt. Societe Generale verwacht volgend jaar een recessie in de VS, vooral veroorzaakt door de handelsoorlog. Wij geven al jaren aan dat het financiële systeem tendeert naar een majeure wijziging. Met meer dan USD 14 biljoen aan obligaties in de wereld met een negatief effectief rendement, kunnen wij van toenemende spanning in het financiële systeem niet ver meer weg zitten.

De FED lijkt morgen bekend te gaan maken dat zij opnieuw de rente gaan verlagen. De eerste stap in een cyclus? Waarschijnlijk wel, want een rentedaling komt zelden met één stap om vervolgens het opwaartse traject opnieuw te volgen. De laatste 2 cycli van rentedalingen door de FED gingen gepaard met diepe financiële crisissen. Crisissen die samenvielen met een sterke stijging van de goudprijs. Overigens laat bovenstaande grafiek zien dat aan het eind van de vorige eeuw niet iedere periode van rentedalingen een sterke stijging van goud betekende. Echter, deze eeuw kan het weleens 3x is scheepsrecht betekenen. Een nieuwe grote crisis betekent vrijwel zeker een grote verandering in het financiële systeem.

De onderliggende geopolitieke ontwikkelingen, maar ook het beleid van de centrale banken, rechtvaardigen ons inziens een vorm van goudkoorts. Dat het aantal goudcontracten, welke inspelen op een stijging van goud, toeneemt verbaast ons niets. De eerste grafiek “Gold is in Vogue” die in het artikel op Bloomberg werd afgebeeld laat het opwaartse momentum onder goudspeculanten duidelijk zien. Steeds meer hedgefondsen spelen in op een verdere stijging. Ook het aantal uitstaande goudtrackers is de afgelopen periode sterk gestegen.

Hoewel wij de kansen voor goud ook positief inschatten, waken wij voor goudkoorts. In het huidige digitale tijdperk zijn er alternatieven die het mogelijk maken om goud te passeren in het verbeteren van het huidige financiële systeem. Het hangt voornamelijk af van de diplomatieke wil van de wereldleiders om op een fatsoenlijke manier het nieuwe systeem vorm te geven.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.