Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

GOLDEN CROSS Zilver in EUR
8 jul 2020 om 13:51

Nadat wij vorige week hebben bericht over een golden cross in zilver in US dollar, is het nu de beurt voor eenzelfde koopsignaal in euro’s. Voor velen lijkt het een vanzelfsprekendheid dat er in beide valuta een stijgende trend is, maar dat is zeker niet in iedere tijdsperiode het geval. Veel beleggers staren zich altijd blind op grafieken van edelmetaalprijzen in US dollar. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor Amerikaanse aandelen of andere internationale beleggingen. Echter, valutaresultaten kunnen het beeld sterk vertroebelen. Een koopsignaal in een belegging die noteert in andere valuta dan de euro kan namelijk vals zijn, wanneer valutaresultaten de trend negatief beïnvloeden. Door het huidige koopsignaal van zilver in euro’s stijgt de waarschijnlijkheid dat zilver aan een lange termijn stijgende trend is begonnen. Niet alleen in US dollar maar ook ten opzichte van de euro.

In bovenstaande 2 grafieken ziet u het koersverloop van zilver en goud in euro’s afgebeeld door middel van de trackers van WisdomTree die aan Euronext Amsterdam noteren. Duidelijk is te zien dat het koersverloop van zilver de belegger weinig heeft gebracht. Er hebben zich in de linker grafiek verschillende golden- en dead cross-signalen voorgedaan. Hoewel er achteraf gezien de afgelopen 5 jaar per saldo weinig verdiend is aan zilver, gaven de signalen toch regelmatig inzicht in de tussentijdse bewegingen. Ook goud (rechter grafiek) heeft de afgelopen 5 jaren een aantal koop- en verkoopsignalen laten zien. Maar zeer duidelijk is dat het laatste koopsignaal, aan het begin van 2019, tot nu toe een voltreffer is. Gaat zilver nu zijn achterstand ten opzichte van de goudprijsontwikkeling inhalen? Dit valt uiteraard nooit met 100% zekerheid te bepalen. Het is het vergelijken van appels met peren. Beide horen tot de categorie fruit. Maar smaken totaal anders waardoor de vraag- en aanbodverhoudingen ook sterk kunnen verschillen. Hetzelfde geldt voor de categorie edelmetalen. Desalniettemin verwachten wij dat de verwantschapstheorie van grote invloed kan gaan worden in de komende periode/jaren. Voor een toelichting op deze theorie verwijzen wij graag naar onze eerdere videoboodschap op YouTube.

Wat zijn de kansen voor goud, zilver en de overige edelmetalen? Het financiële systeem vliegt momenteel gigantisch uit de bocht. Centrale bankiers pompen biljoenen valuta in het systeem om de financiële piramide te redden van de ondergang. Ieder piramidespel vliegt vroeg of laat uiteindelijk uit de bocht. In het verleden is het financiële systeem ook verschillende keren totaal ontregeld geraakt. Via inflatie, deflatie, confiscatie en/of oorlogen werden de verhoudingen opnieuw bevochten. Dit is een voortdurend proces. In onze beursvisies en lezingen doen wij wekelijks respectievelijk regelmatig verslag van de onderliggende gebeurtenissen en plaatsen dit in een historisch perspectief. Burgers van de verschillende landen/muntunies vertrouwen op de koopkracht van hun vermogen. Een misplaatst vertrouwen, zo leert de geschiedenis. Bepaalde valuta verliezen vrijwel geheel hun koopkracht zoals momenteel gebeurt in Libanon, Zimbabwe, Argentinië, Venezuela etc. In andere landen is dit proces wat minder zichtbaar. Hyperinflatie, zoals in de eerder genoemde landen, wordt hier altijd weggewuifd als onmogelijk. Dat zullen de Duitsers waarschijnlijk 100 jaar geleden ook gedacht hebben. 5 jaar later was de koopkracht echter totaal verdampt! De valuta in bovenstaande grafieken laten het koersverloop zien van de euro ten opzichte van de respectievelijke andere valuta. In alle grafieken, behalve die van de Zwitsere frank, noteert momenteel de euro in een golden cross-fase. Alle andere valuta noteren in een dalende trend (en dus een stijgende trend voor de euro). Zowel onze bondgenoten (VS, Groot-Brittannië, Japan en Zwitserland) als onze “vijanden” (Rusland en China) fluctueren op de golven van vertrouwen. Maar zoals altijd komt vertrouwen te voet en gaat te paard. Het valt niet te voorspellen of de huidige trends er over een kwartaal, halfjaar, jaar etc nog steeds hetzelfde voorstaan. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn en vice versa. Zoals de bekende bankier JP Morgan aan het begin van de vorige eeuw stelde “Gold is money, everything else is credit”. Ook wij zijn overtuigd geraakt van zijn uitspraak. Het huidige fiatgeld is extreem kwetsbaar. Edelmetalen zijn dat qua koersontwikkeling ook. Echter, de koopkracht van één ounce goud of zilver (ong. 31 gram) is over de decennia heen betrouwbaarder! Het is een geloofwaardigere vorm van geld. Dit neemt niet weg dat centrale bankiers er alles aan gelegen zijn om de geest rondom edelmetalen zoveel mogelijk de kop in te drukken. Wat hun betreft moet het volk meer vertrouwen hebben in hun vorm van geld. Want dat is wat ZIJ kunnen manipuleren.

Het financiële systeem tendeert opnieuw naar een climax. Met enorme noodpakketten weten de overheid en centrale bankiers de gemiddelde burger nog zand in de ogen te strooien. Terwijl men weet dat de wereldverhoudingen hierdoor steeds verder onder druk komen te staan. In hun ogen is er geen fatsoenlijke weg meer terug, dus dan maar doorgaan met dezelfde soort plakmiddelen namelijk het drukken van geld. Het huidige internationale financiële systeem is sinds de Tweede Wereldoorlog, Bretton Woods, gebouwd rondom de US dollar. De Amerikaanse valuta is het ruilmiddel wat wereldwijd wordt gebruikt. Steeds meer landen keren zich tegen dit voorrecht van de Amerikanen. De huidige dead cross voor de US dollar, waar wij recent over hebben bericht, kan een voorteken zijn dat de trend aan het keren is. De onrust in het financiële systeem neemt alsmaar verder toe. Aandelenkoersen vertellen een ander verhaal, maar deze koersen noteren op recordhoogtes van centrale banken. Goud en zilver noteren nu in golden crosses, juist als tegenhanger van die centrale banken. De huidige dead cross voor de US dollar geeft aan dat met een hogere waarschijnlijkheid de belegger beter kan beleggen in zilver waarbij hij of zij het valutarisico afdekt. Voor ons als Euro(peaan) lijkt een product als de Xtrackers Physical Silver EUR Hedged een goed instrument. Ook deze staat aan de vooravond van haar golden cross.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.