Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 10 juli 2020 14:01

GOLDEN CROSS S&P 500

De S&P 500 geeft een golden cross-signaal. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) noteert weer boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Hiermee noteert deze Amerikaanse beursindex weer formeel in een stijgende trend, volgens de regels van onze risico-indicator. De kans op dit koopsignaal was de afgelopen weken al aanmerkelijk gestegen toen de index voldeed aan onze "3-dagen-regel". Op het moment dat de index meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert, zonder de lijn te raken, dan stijgt de kans op een golden cross-signaal aanzienlijk. Beleggers verwachten blijkbaar dat de corona crash een storm in een glas water is en dat de economie spoedig terug zal keren naar de situatie voor de uitbraak van het Covid-19 virus. Wij zijn hier veel minder van overtuigd. Fundamenteel gezien werkt het virus ontwrichtend. Maar de grootste zorg die wij zien zijn de oplopende geopolitieke spanningen, en dan vooral tussen de VS en China. Wanneer de 2 machtigste economische blokken met elkaar in conflict raken, en dit conflict tendeert naar een climax, dan leert de wereldgeschiedenis dat wij rekening moeten houden met een ernstige vorm van economische schade. Het ruilproces in de wereld is verstoord geraakt, zoals wij al weken toelichten aan de hand van onze videoreeks "Economie aan de hand van gezelschapsspellen". Veel financieel analisten en economen lijken geen enkel idee te hebben voor wat betreft de huidige status van de wereldverhoudingen en de gevolgen voor de economie. Het vak economie hebben ze geleerd, maar geschiedenis en verbanden tussen geopolitiek en economie is velen echter vreemd. Het is belangrijk om in scenario's te denken. Want de meest donkere scenario's komen steeds dichterbij, als beide kemphanen hun conflict niet spoedig "diplomatiek" bijleggen.

Zoals bovenstaande afbeelding van AdvisorPerspectives al laat zien, is de stijging van de S&P 500 grotendeels te danken aan het 'vaccin' van de FED. De centrale bank verhoogt continue de dosis van het monetaire vaccin. De rode lijn is het officiële rentetarief van de FED, de Federal Funds Rate. Na de kredietcrisis is deze rente jarenlang rond de nullijn gehouden. Een flatliner. De economie zat aan de beademing. In een comatueuze toestand werd de zieke patiënt staande gehouden en sleepte zich voort. Economen zagen in de periode sterke fundamenten. Toen eind 2015 de rente voor het eerst werd verhoogd om te kijken of de patient inmiddels al op eigen benen kon staan, leek er sprake van hoop. Het lukte! Steeds meer werd het vaccin en de behandeling afgebouwd. Helaas heeft het allemaal niet lang mogen duren. De vinger wordt nu gewezen richting de uitbraak van het virus. Het "China-virus" zoals de Amerikanen het noemen. Of het nu de Amerikaanse economie is of die van vrijwel alle andere landen in de wereld, alle centrale banken hebben hun economieën terug aan de beademing gelegd. Het belangrijkste probleem waar de wereld momenteel mee te maken heeft, zijn de 2 emoties "hebzucht" en "angst". De belegger heeft er mee te maken, maar zeker ook de economische structuur. Wanneer je kapitalisme de vrije hand geeft, dan verzand het in hebzucht. Binnen veel sectoren wordt de markt gekenmerkt door een paar oligopolisten of zelfs monopolisten. Deze wringen de hele keten uit om zelf hun winsten te maximaliseren. Deze competitie vindt ook plaats tussen landen onderling. "America First" is een prachtig voorbeeld om dit duidelijk te maken. De Amerikanen wringen hun handelspartners uit. Uiteraard maken andere landen zich ook schuldig aan deze praktijken. De wereld staat nu volledig onder spanning. Inkomens- en vermogensverschillen zijn groter dan ooit.

Waar dit allemaal in gaat resulteren is vooraf niet met zekerheid te bepalen. De geschiedenis geeft verschillende scenario's. En geloof het of niet, zelden zijn het prettige vooruitzichten. De S&P 500 belegger wordt gedreven door hebzucht. Angst is van korte duur, zeker met hulp van onbeperkt monetair en fiscaal beleid. De afgelopen jaren hebben wij verschillende keren gewezen op de droom van ieder mens. Oneindig en zonder beperking lenen tegen 0% rente. Niet hoeven werken en 0% belasting. Het lijkt wel op de nieuwe economische stroming genaamd MMT. De Modern Monetary Theory (sommigen praten over Magic Money Tree). Echter, free lunches bestaan niet. De rekening wordt spoedig gepresenteerd. In de bovenstaand grafiek van de S&P 500, met daarin de 50- en 200- weeks voortschrijdend gemiddelde lijnen, laat zien dat deze eeuw slechts gekenmerkt wordt door 2 dead cross-fases. De ICT- en de kredietcrisis. De corona crash is vooralsnog een iets te ver doorgeschoten correctie maar komt overeen met de eerdere testen van de rode lijn. Het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde is sinds het laatste golden cross-signaal de exacte voorspeller geweest van het dieptepunt van iedere correctie! De blauwe lijn, het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde, geeft enkel een gradatie verschil aan. Bijna alle weken noteerde de S&P 500 ook boven deze lijn. Een signaal dat de trend zeer sterk was en betrouwbaar. Een correctie onder de blauwe lijn wees op een tijdelijke periode van onrust.

Wanneer op de grafiek wordt ingezoomd, dan blijkt de corona crash 3 volle staven onder de rode lijn te hebben genoteerd. Maar conform onze "3-weken-regel" niet langer dan 3 weken. Het verkoopsignaal is er niet geweest op basis van de aanvullende regel, laat staan op basis van een dead cross-signaal. De belegger heeft het vertrouwen weer hervonden. De centrale bankiers en politici hebben een monster gecreëerd. Beleggers hoeven nooit geen angst meer te hebben. De belegger zal alle risico's gaan nemen die hij kan nemen. Dus inclusief derivaten om extra hefboom te creëren. Ook centrale banken pompen hun balansen op en geven de banken maximaal de mogelijkheid om leverage te creëren. Iedere vorm van "fiatgeld" die ze extra in omloop brengen wordt verveelvoudigd in het systeem. De bijgedrukte biljoenen worden dus ook verveelvoudigd. Er is echter 1 probleem! De geopolitieke spanningen worden daardoor groter en de machtsposities van bepaalde bedrijven en landen raken nog verder uit proporties. Wellicht wordt onderstaand vergezicht het eindresultaat:

Een wereld waarin burgers niet hoeven te werken, 0% belasting betalen, onbeperkt kunnen lenen tegen 0% rente  en zonder aflosverplichting. Slechts één probleem. Wij leven op een continue voet van oorlog waarbij drones en andere robotten zorgen dat onze belangen worden beschermd en daarnaast betekent deze mooie toekomst ook dat wij onbeperkt gaan consumeren, oftewel de aarde versnelt "duurzaam" naar de knoppen helpen.

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro