Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

GOLDEN CROSS Palladium

GOLDEN CROSS Palladium
8 sep 2020 om 13:55

Het 4de edelmetaal dat wij nauwlettend volgen geeft een koopsignaal. Palladium geeft, na goud, zilver en platina, een golden cross-signaal. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) is opwaarts door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) gekruist. Dit soort signalen zijn statistisch gezien kansrijk en duiden regelmatig op het begin van een lange termijn stijgende trend. 2020 verloopt als een wilde achtbaan waarbij de prijs aanvankelijk in het begin fors steeg. Maar de coronacrash liet ook diepe sporen na. De prijs halveerde bijna om vervolgens met vallen en opstaan te herstellen, wat nu heeft geresulteerd in het koopsignaal. De risico’s zijn blijkbaar hoog, want een hernieuwde opleving van het coronavirus zou opnieuw kunnen betekenen dat de prijs fors daalt. Palladium wordt niet zoals goud, en in mindere mate zilver, geassocieerd als een edelmetaal wat als een “store of value” fungeert. Goud en zilver worden wel gezien als vluchthavens als het onrustig is op de internationale financiële markten of wanneer er zelfs wordt gevreesd voor vertrouwensverlies in het financiële systeem. Platina en palladium worden veel meer gezien als industriële metalen, terwijl er wel degelijk ook baren en munten van deze 2 edelmetalen zijn. In onze YouTube videoboodschap van afgelopen maart hebben wij de “verwantschapstheorie” (klik op het woord en de video start direct) geïntroduceerd. Wij denken dat de correlatie van platina en palladium met de 2 andere edelmetalen groter wordt naarmate er meer instabiliteit is op de financiële markten.

Alle 4 de edelmetalen noteren nu in een golden cross-fase. De afgelopen weken stonden echter in het teken van een afkoelingsfase, waarbij de prijzen iets hebben moeten inleveren van hun gestage opmars. Wij houden er rekening mee dat een nieuwe stijgingsfase zich vermoedelijk binnenkort weer zal aandienen. Het financiële systeem wordt door alle geldcreatie en noodmaatregelen steeds instabieler. Wanneer centrale banken spelregels van het financiële systeem aan hun laars lappen om de eigen economie te redden, dan ontstaat er onrust in het financiële systeem. De landen die hun geldpersen aanzetten zijn uitgerekend dezelfde landen die met hun nieuw gecreëerde geld aankloppen bij de grondstoffenlanden. Zo wordt palladium vooral in Rusland en Zuid-Afrika gewonnen. Niet direct de landen waarmee het Westen op warme voet leeft. In onze YouTube videoreeks “Economie aan de hand van gezelschapsspellen” maken wij u duidelijk hoe dit komt.

De start van de stijgende trend kunnen wij met terugwerkende kracht aanwijzen en is wat ons betreft 2009, toen de prijs voor een troy ounce (ca. 31 gram) USD 200 bedroeg. In verschillende golden cross-fases kwam de lat steeds hoger te liggen. De vraag is uiteraard of het nieuwe koopsignaal weer een hoger niveau oplevert. Dat is vooraf uiteraard niet te bepalen. Maar de geopolitieke verhoudingen kunnen de vraag- en aanbodsverhoudingen ernstig verstoren. Zeker wanneer 2 landen het gros van de productie voor hun rekening nemen.

Waneer wij de lange termijn grafiek van Palladium op basis van weekkoersen afbeelden, dan is het aantal golden- en dead crosses helemaal dun gezaaid. De forse rimpel tijdens de coronacrash vond zelfs in zijn geheel plaats boven het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. De stijgende trend is helemaal intact. Jarenlang noteerde de prijs van dit edelmetaal rond de USD 200. Zoals eerder aangegeven was de laatste keer in 2009. Daarvoor waren er al een paar flinke oplevingen zichtbaar, maar elke keer zakte de prijs terug naar het basisniveau van USD 200. Sinds de bezwering van de kredietcrisis zijn alle remmen los. Het financiële systeem wordt momenteel gekenmerkt door vals spel. Centrale bankiers dienen de belangen van vooral de grote wereldmachten. De Russen zijn uiteraard ook een (groot)macht om rekening mee te houden. Op veel plaatsen rond de Russische grens vinden er momenteel militaire oefeningen plaats! De spanningen uit de tijd van de Koude Oorlog zijn helemaal terug. Het NAVO-kamp staat weer lijnrecht tegenover de Russen. En in de Westerse media is er uiteraard maar één schuldig; de Russen. Wij gaan hier niet beweren dat Russische politici enkel uit lievertjes bestaan. De strijd om de wereldmacht is keihard. De hele geschiedenis staat vol met voorbeelden waarbij spanningen escaleren. Het lijkt erop dat wij aan de vooravond staan van nieuwe schermutselingen. Daarbij is de moderne oorlogsvoering totaal anders dan de conventionele, die in onze geschiedenisboeken staat. De termen cyber- en biowar, handels- en valutaoorlogen, maar ook het destabiliseren van regimes behoren allemaal tot de moderne soorten van oorlogsvoering. De edelmetalen kunnen weleens de absolute vluchthavens gaan worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.