Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst - donderdag, 16 juli 2020 12:01

GOLDEN CROSS Noord-Amerikaanse aandelen

De iShares MSCI North America in EUR, onze benchmark voor Noord-Amerikaanse aandelen, geeft een golden cross-signaal. Een koopsignaal wat correspondeert met een koers van bijna EUR 53,00. Dit terwijl er op 31 maart nog verkocht moest worden op een slotkoers van EUR 44,53. Het sentiment kan dus blijkbaar keren. Beleggers zijn, in ieder geval op basis van onze risico-indicator, flink op het verkeerde been gezet. Wie onze analyses leest, weet ook dat wij geen 100% vertrouwen hebben in de risico-indicator. Dat hebben wij ook niet in de fundamentele analyse. Er bestaat nu eenmaal geen glazen bol die 100% accuraat is. Beleggings- en economische modellen kunnen al jaren de prullenbak in. Economie is nooit een exacte wetenschap geweest, maar hetgeen er nu gebeurt in de wereld heeft niets meer met logica te maken. Centrale bankiers en overheden halen al hun gereedschap uit de kast om het spel, waar zij leiding aan geven, er fantastisch uit te laten zien. Centrale bankiers stralen altijd uit dat zij de economie geheel onder controle hebben en overheden verklaren over het algemeen elk jaar dat het voor hun burgers beter wordt. "Iedereen gaat erop vooruit", is een bekende zin die wij elke keer weer te horen krijgen.

Onze indicator voor Noord-Amerikaanse aandelen wijst in ieder geval weer in de goede richting. De centrale bankiers en Trump en zijn regering (inclusief uiteraard Canada) zijn erin geslaagd om de gevolgen van de pandemie in ieder geval financieel, op basis van beurskoersen, weer in het gareel te krijgen. Misschien dat hij dan toch nog herkozen wordt. Blijkbaar realiseren de geleerden niet dat het grootste deel van de bevolking geen effectenportefeuille heeft.

De trend is, op basis van de weekgrafiek, nog sterker. Sinds eind 2010 beweegt de iShares MSCI North America in een golden cross-fase. Even dook de koers onder de belangrijke psychologische barrière, het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Maar inmiddels is de schade herstelt en is er op weekbasis alweer sprake van een zeer sterke trend, omdat de koers ook al boven het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) noteert. Hoelang kan dit sprookje nog doorgaan?

Misschien moeten wij voor het antwoord kijken naar hetgeen er in Japan gebeurt (zie ook onze bijdrage van gisteren "dead cross Japanse yen"). De centrale bank van Japan (Bank of Japan) voert al jaren een extreem monetair, fiscaal en economisch beleid. Daar staan de geldpersen sinds 2012 aan. De rente is nog verder verlaagd naar -0,1% en de centrale bank stuurt de 10-jaars rente via opkoopbeleid van obligaties ook richting de 0%. De centrale bank heeft de geldpersen nog harder aangezet om de corona crisis het hoofd te bieden. Het lijkt erop dat de VS, EU, Groot-Brittannië etc. allemaal eenzelfde soort toekomst staat te wachten. Wat is de Japanse belegger er eigenlijk mee opgeschoten?

Niet echt veel. Op het dieptepunt van de coronacrash noteerde de iShares MSCI Japan in EUR bijna gelijk aan het niveau voor de uitvoering van het Abenomics beleid. De nieuwe geldpersen wedloop in de wereld heeft er voor gezorgd dat de koersen weer zijn hersteld naar de bovenkant van de bandbreedte, maar per saldo is er al lange tijd sprake van stagnatie. Het ziet er naar uit dat de centrale banken op weg zijn om alle bedrijven te nationaliseren door alle aandelen en schuld op te kopen. Beurskoersen komen niet meer tot stand in een vrije markt economie.

Als wij voor Noord-Amerikaanse aandelen kijken naar de koersvorming van de Dow Jones index en de periode sinds 1980 verdelen in 2 fases, dan is één ding duidelijk. Van 1980 tot het begin van de nieuwe eeuw steeg de Dow Jones index van 825 punten naar 11.500 punten. 1293% koerswinst! De rente daalde in die periode van ca. 20% naar 5%. Deze eeuw kenmerkt zich door een koersstijging van 11.500 naar 26.625 punten. Ruim 131%. De rente daalde ook, maar van 5% naar 0%. Kan de rente verder dalen? Ja, maar het voorbeeld Japan laat zien dat ondanks alles, men het niet aandurft om de rente verder te verlagen dan -0,1%. In de huidige crisis is de rente niet verder verlaagd, maar de geldpersen zijn wel harder gaan draaien. Het is wachten tot het moment dat het volk het vertrouwen in het huidige systeem verliest. Beleggers vinden het vooralsnog uiteraard allemaal prima. En of het nu 131% koerswinst is of 1293%, het maakt allemaal niet zoveel uit. Zolang de koersen maar harder stijgen dan de inflatie. De nieuwe golden cross voor de iShares MSCi North America wijst opnieuw in de richting van een nieuw feestje. Maar let op! Het kan opnieuw een vals signaal worden. En dan niet zoals de laatste keer van laag verkopen, hoog kopen. Maar nu dan hoog kopen om straks weer laag te verkopen. De risico-indicator is slechts een hulpmiddel. Daarom verwijzen wij ook nu weer terug naar onze videobijdrage, een dag voor de corona crash "Van polonaise naar kater". (klik op ondertaande afbeelding).

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

Columns

Nieuw
08 mrt 07:53 Coinmerce

Meer dan 100 miljoen crypto-gebruikers wereldwijd

06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

Het laatste beursnieuws