Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst - dinsdag, 9 juni 2020 14:23

GOLDEN CROSS inflatie gecorrigeerde staatsleningen

De iShares Global Inflation Linked Government Bond ETF, onze benchmark voor wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen, heeft een koopsignaal gegeven. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) is weer opwaarts door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) gekruist. Begin april, toen wij schreven over het verkoopsignaal, gaven wij al aan sterke twijfels te hebben bij een deflatiescenario. Wat ons betreft tendeert de financiële wereld met de hoogste waarschijnlijkheid naar inflatie. Maar tijdens een flinke beurscrisis vervallen veel beleggers naar het deflatiescenario, analoog aan hetgeen er tijdens de jaren '30 gebeurde. Het antwoord van centrale banken is echter anders dan toen. Daarnaast schatten wij in dat de handelsoorlog tussen de VS en China ook een aanbod crisis wordt. Het is dus niet alleen uitval van de vraag wat de economie verstoort, maar ook uitval van het aanbod.


Op 7 april jl. schreven wij:

Er is nu zelfs een verkoopsignaal voor wereldwijde staatsobligaties. Inflatie gecorrigeerde staatsleningen wel te verstaan. Blijkbaar verwachten beleggers de komende jaren geen inflatie meer nu de wereldhandel door het coronavirus instort. Is dit een terechte conclusie? Wat ons betreft niet. In onze wekelijkse Beursvisie schrijven wij al jaren dat het thema voor de komende jaren de terugkeer wordt naar inflatie. Overheden kunnen, samen met hun centrale banken, geld scheppen door dit uit het niets te creëren. Normaliter kunnen vooraanstaande centrale banken dus niet failliet gaan omdat ze altijd aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Aflossingen en rente betalen is geen probleem als je geld onbeperkt kunt creëren. Aan één ding wordt echter voorbij gegaan, namelijk "inflatie".

Klik op bovenstaande tekst om onze gehele bijdrage van toen te lezen.

In de bovenstaande grafiek van de Federal Reserve Bank of St. Louis is duidelijk te zien dat ook tijdens de Kredietcrisis het inflatiescenario plotsklaps werd ingeruild voor een deflatiescenario. Maar ook toen werd deze collectieve dwaling weer snel gecorrigeerd toen centrale banken hun geldmachines aan het werk hadden gezet. Het lijkt er sterk op dat centrale bankiers het deflatiespook met dezelfde middelen bestrijden, alleen worden de bedragen steeds groter. De bovenstaande afbeelding heeft iets weg van een aardbevingsmeter. In de regel zijn de schokgolven gering, waardoor zij in de VS tenderen tussen de circa 2% en 3%. Maar af en toe schiet de meter naar onder. Als wij de grafiek sinds 2003 mogen geloven dan zijn uitschieters naar boven niet mogelijk. Toch is het juist deze verrassing die wij verwachten.

Sinds het begin van deze eeuw schommelt het inflatiecijfer binnen een nauwe bandbreedte. In de afgelopen 20 jaar hebben zich nu 3 grote crisissen voorgedaan. Maar in de 20ste eeuw hebben zich periodes voorgedaan met veel hogere inflatieniveaus. Vooral de stagflatieperiode van de jaren '70 was een forse uitslag op de aardbevingsgrafiek. Naar eenzelfde soort scenario tenderen wij momenteel. De inflatiecijfers van de afgelopen 20 jaar voelen aan als aangenaam, maar onderliggend broeit er iets gigantisch. De bovenstaande grafiek van AdvisorPerspectives laat eigenlijk het faillissement zien van ons huidige financiële systeem. De rente staat mondiaal rond de 0% of zelfs daaronder. De korte en lange rente zijn bijna gelijk aan elkaar. En deze op het oog hele stabiele omgeving wordt mogelijk gemaakt door een accummulatie van schulden. Steeds extremer monetair beleid in combinatie met steeds extremer fiscaal beleid, waarbij begrotingstekorten steeds groter worden. Het rentewapen is uitgewerkt. Hoewel rentepercentages van -3% volgens de Amerikaanse econoom Rogoff in zijn boek "The Curse of Cash" kunnen, mits chartaal geld wordt afgeschaft. De laatste jaren, en zeker nu, blijkt dat centrale bankiers in de landen die nu al een negatieve rente hanteren het niet aandurven om de rentepercentages verder te verlagen.

In onze lange termijn visie verwachten wij een opleving van de grondstoffenprijzen en aandelen zullen relatief slechter presteren. Hogere grondstofprijzen betekenen vaak lagere winstmarges voor bedrijven. Daarnaast is de fabriek van de wereld (China) in oorlog met de grootste consument van de wereld (VS). De VS zal dus ergens anders zijn producten moeten gaan laten maken. Een verandering van productiecentra en dat tegen nog lagere condities dan de Chinezen zijn niet zomaar gevonden en/of gerealiseerd. De handel zal voorlopig ernstige schade lijden waardoor goederen schaarser zullen worden. Een prijsopdrijvend effect resulteert hoogstwaarschijnlijk in toenemende inflatie.

De Aandeelhouder TV

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

Het laatste beursnieuws