Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

GOLDEN CROSS Grondstoffen

GOLDEN CROSS Grondstoffen
10 nov 2020 om 12:27

De Lyxor Commodities CRB TR ETF, onze benchmark voor grondstoffen, geeft een golden cross-signaal. Eind januari daalde de koers van de grondstoffentracker onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde (VG) lijn. Een paar weken later veerde de koers nog éénmaal op (zie eerste groene cirkel) om vervolgens aan een glijvlucht te beginnen. Met het nieuwe koopsignaal (zie tweede groene cirkel) komt er officieel een einde aan de dalende trend. Voor hoelang en hoever de huidige stijgende trend gaat komen, weten wij uiteraard niet van tevoren. Feit is dat grondstoffenbeleggingen al vele jaren slecht presteren in vergelijking met veel aandelenindices.

Zo laat de daggrafiek over de afgelopen 5 jaar zien dat de belegger weinig plezier heeft gehad van zijn grondstoffenbezit. Dit wordt het 5de koopsignaal. Veel winst is er met de vorige 4 koopsignalen niet behaald, als werd gewacht met het verkopen tot het dead cross-signaal. Er is dus ook nu geen garantie dat het dit keer beter wordt.

Ook de weekgrafiek van de Lyxor Commodities CRB TR ETF laat zien dat de dalende trend eigenlijk al 10 jaar gaande is. Het dead cross-signaal in 2013 was een goed moment om afscheid te nemen van grondstoffen. Van 2018 t/m het begin van dit jaar leek er sprake van een uitbodemingsfase. De koers probeerde verschillende keren boven het 200-weeks VG (de rode lijn) uit te stijgen, maar elke keer bleek de poging vals. Het 50-weeks VG (de blauwe lijn) begon vrijwel op de rode lijn mee te bewegen. De coronacrash zorgde echter voor nieuwe dieptepunten. De wereld tendeert naar een klimaatrevolutie. Weg van fossiele brandstoffen richting schonere energievormen. Op zich een prima streven, echter zonnepanelen, windmolens etc worden ook gemaakt van grondstoffen. De CO2 uitstoot van het rijden met een elektrische auto kan wel minder zijn, maar de auto bestaat vrijwel uit dezelfde hoeveelheid materialen. Ook in onze voeding zijn er grote veranderingen gaande. Maar we zullen altijd blijven eten. Het gebruik van grondstoffen verandert. Maar de hoeveelheid grondstoffen die gebruikt gaan worden om economische groei te bewerkstelligen zal eerder met meer dan met minder grondstoffen gepaard gaan, is onze inschatting.

Hoewel aandelen de afgelopen 10 jaar, na de kredietcrisis, per saldo hard zijn gestegen, hebben de grondstoffenprijzen nauwelijks geprofiteerd. Grondstoffenlanden, overwegend opkomende landen, missen daardoor de slag(kracht) ten opzichte van ontwikkelde economieën. Een scheefgroei heeft zich mondiaal afgetekend, wat zorgt voor geopolitieke spanningen. Ons inziens zal het evenwicht hersteld worden door hogere grondstoffenprijzen. Daarbij is het uiteraard voor deze grondstoffentracker van belang dat juist die grondstoffen hard stijgen die een zware weging hebben binnen de tracker.

Binnen de Lyxor Commodities CRB TR ETF hebben vooral agrarische en energie gerelateerde grondstoffen een zware weging. Industriële metalen en edelmetalen vertegenwoordigen samen een belang van circa 20%.

Belangrijk om te weten bij het beleggen in grondstoffen is dat het gepaard gaat met beleggingen in futures en swapcontracten. Derivaten met een bepaalde looptijd die, na het verstrijken van deze looptijd, dienen te worden doorgerold. Bij de meeste grondstoffen is veelal sprake van een contango situatie. Dit betekent dat de futureprijs hoger ligt dan de huidige spotprijs. Als belegger betaal je dus een premie die eerst goed gemaakt moet worden, alvorens je zelf gaat verdienen. Vooral bij Natural Gas is de situatie extreem geweest met premies van circa 20% op maandbasis. De gasprijs diende in dit geval dus minimaal 20% per maand te stijgen alvorens er winst gemaakt werd door de belegger. De meeste onderliggende termijncontracten hebben nu een looptijd die expireert tussen januari en maart volgend jaar. Contracten zullen veelal in een eerdere fase dienen te worden doorgerold.

In de samenstelling van de grondstoffentracker valt de sterke weging in de Crude Oil future op. Meer dan 20% van de huidige prijsbeweging wordt bepaald door de koersvorming van de Crude Oil future. Belangrijk om te weten is dat de meest actuele future recent een golden cross-signaal heeft gegeven. Het nieuwe koopsignaal van de Lyxor Commodities CRB TR ETF wordt dus mede gedragen door de grondstof met verreweg het zwaarste gewicht binnen de index.

Het is geen geheim dat Golden Crosses al vele jaren wijst op de divergentie tussen aandelen- en grondstoffenprijzen. Ons inziens is het verschil veel te groot en zorgt mede voor spanningen in de wereld. Deze dynamiek hebben wij o.a. toegelicht in onze videoreeks “Economie aan de hand van gezelschapsspellen“. Een prijsstijging van grondstoffen kan hard gaan. Gisteren steeg de olieprijs al met meer dan 8% en olie aandelen zoals Shell stegen zelfs nog veel meer. De kansen voor de grondstoffenbelegger lijken positief te keren. Toch is het raadzaam om op basis van de regels van onze risico-indicator te wachten op bevestiging. Pas wanneer de koers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert, zonder deze te raken, is de situatie sterk te noemen. Maar nogmaals, er bestaan geen beleggingsmethoden met 100% garantie. Want in de grafiek over de afgelopen 5 jaar is gebleken dat de meeste oplevingen van zeer korte duur waren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.