NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst maandag, 13 september 2021 09:46

Golden Cross Euro Obligaties

De iShares Euro Aggregate Bond ETF, onze benchmark voor euro kredietwaardige bedrijfs- en staatsobligaties, geeft een koopsignaal. Echter, op het moment van het koopsignaal noteerde de koers exact op beide voortschrijdende gemiddelde lijnen. Dit hoeft niet slecht te zijn. Integendeel, het vormt vaak het ideale koopmoment. De voorliggende weken, voordat de blauwe lijn de rode lijn opwaarts kruiste, was er sprake van koersvorming boven beide lijnen. Een voorlopend signaal dat er een koopsignaal aan zit te komen en dat de kans groot is dat een nieuwe opgaande trend begint. Echter, sinds de dag van het golden cross-signaal noteert de koers nu onder beide voortschrijdende gemiddelde lijnen. Er wordt nu zelfs voldaan aan onze zogenaamde "3-dagen-regel". Langer dan 3 aaneengesloten beursdagen noteerde de koers onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) zonder deze lijn te raken. Dit voorlopende signaal wijst juist op een verhoogde kans op een aanstaande dead cross. Het koopsignaal zou dus mogelijk maar kort stand houden.

Op zich zou ons dit niet verbazen, want het Golden Crosses Beleggingsmodel geeft voor euro obligaties een fundamenteel negatief signaal. Wat is tenslotte de kans dat obligaties aan de vooravond staan van een flinke beweging naar boven? Dit betekent immers verdere rentedalingen op de kapitaalmarkt. Dit terwijl de rente in veel gevallen al negatief is. Wijzelf hebben het standpunt dat op dit moment alles mogelijk is. In een marktomgeving waarbij centrale banken de gehele financiële markt naar hun hand hebben gezet, zijn zij tot alles in staat. Maar inmiddels is duidelijk dat de negatieve bijeffecten steeds sterker worden. Bubbels op de woningmarkt, speculatieve golven op de aandelenmarkten, stijgende inflatie, spaarders die steeds meer risico gaan opzoeken etc. De ECB heeft gisteren bekend gemaakt dat zij de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd houdt, dus rond de 0%. Banken blijven 0,5% rente betalen wanneer zij overvloedige reserves stallen. Maar er is wel degelijk een verandering aangekondigd. De ECB gaat het opkoopbeleid van obligaties iets terugschroeven. Hoeveel en wanneer is nog onbekend en ook omgeven door veel mitsen en maren. De woorden van ECB president Lagarde wijzen zelf op geen verandering. "The lady isn't tapering", daarmee aangevende dat zij het ruime monetaire beleid niet wijzigt. De inflatie blijft in de tussentijd maar verder oplopen en dat impliceert dat het beleggen in obligaties een steeds negatiever reëel rendement oplevert. De koopkracht van het in obligaties belegd vermogen daalt voortdurend. Tenzij de obligatiebelegger een koerswinst kan boeken die voor de inflatie compenseert. Lange tijd is dit het geval geweest, toen de kapitaalmarktrente daalde.

In de weekgrafiek van de iShares Euro Aggregate Bond ETF is te zien dat de koers 10 jaar geleden rond de EUR 100 noteerde. De huidige beurskoers ligt circa 28% hoger. Naast het uitgekeerde dividend is dit wellicht net voldoende om voor de opgelopen inflatie te compenseren. Maar de huidige koers ligt nauwelijks hoger dan de toppen uit 2015 en 2016. Wie sindsdien in euro obligaties belegt heeft nauwelijks koerswinst, en op de huidige koers bedraagt de dividenduitkering nog geen 0,5% bij gelijkblijvende dividenduitkeringen ten opzichte van de afgelopen 12 maanden. De bijeffecten van het ECB beleid worden steeds duidelijker. Voor koopkracht gecorrigeerd komt de euro obligatiebelegger de laatste jaren duidelijk tekort. Onze inschatting is dat particuliere beleggers nog nauwelijks rechtstreeks in obligaties beleggen. Maar indirect zijn veel van hun pensioenvermogens belegd in deze zeepbel die de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid geen, voor koopkracht gecorrigeerd, positief rendement gaat geven. Wij schatten in dat het nieuwe golden cross-signaal in de daggrafiek daar geen verandering in gaat brengen. De koersvorming van de laatste 4 beursdagen lijkt al in deze richting te wijzen.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

De Aandeelhouder TV

mei 17, 2022

AMG genoeg Afgekoeld

mei 17, 2022

Wachten op cijfers Walmart en Home Depot | 17 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 16, 2022

AEX, DAX, ZILVER – 16mei22

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

Columns

Nieuw
17 mei 12:33 Nico Inberg

Moeten we Shell en OCI al verkopen?

17 mei 09:17 Redactie

Vertrouwen beleggers zakt dieper weg

16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto