Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 11 augustus 2020 14:30

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

De iShares Euro Inflation Linked Government Bond ETF, onze benchmark voor inflatie gecorrigeerde euro staatsleningen, geeft een koopsignaal. Het koopsignaal vindt bijna plaats op de hoogste koers van het jaar. Dit terwijl de dead cross op 18 maart jl. samenviel met de laagste koers van het jaar. In het oog van de deflatiepaniek noteerde deze tracker EUR 193,73. Nu, circa 5 maanden later, valt een koopsignaal samen met een slotkoers van EUR 221,56. Een niveau dat 12,37% hoger ligt! En dat voor obligaties. Op de financiële markten zijn beleggers, die dachten dat er deflatie aankwam, weer gigantisch op het verkeerde  been gezet. Inmiddels weten wij dat de ECB, maar ook andere centrale banken, alles uit de kast zullen halen om deflatie te voorkomen. Is nu nog instappen verstandig?

Wanneer wij kijken naar de rendementen over verschillende perioden, dan is te zien dat deze tracker achterblijft ten opzichte van bijvoorbeeld de traditionele euro staatsleningen met een looptijd van 7 tot 10 jaar. En ook in vergelijking met de wereldwijde benchmarks blijft de euro inflation linked ETF achter. Maar de laatste 3 maanden wordt de achterstand in rap tempo goed gemaakt. Blijkbaar beginnen beleggers weer sterk te geloven in oplopende inflatie. Sterker dan de markt nu verdisconteerd. Een rendement van meer dan 7% in 3 maanden tijd is voor defensieve obligaties heel veel. Als de achterstand ten opzichte van de rendementen over de afgelopen 10 jaar (en dat op jaarbasis bekeken) ingehaald moet worden, dan heeft deze stijging nog wel even te gaan.

De sterke stijging van de iShares Euro Inflation Linked Government Bond ETF heeft ons inziens ook alles te maken met alle noodmaatregelen van de ECB en de regeringsleiders van de lidstaten. Italië is gered met een enorm noodpakket. Alle zwakkere broeders mogen onder het mom van coronamaatregelen hun financiële huishouding verbeteren. Frankrijk en Italië zijn verreweg de grootste schuldenaars die zijn opgenomen in deze tracker. Een default van één van deze landen kan grote gevolgen hebben voor de koersvorming van de inflatie gecorrigeerde tracker. Blijkbaar is het gevaar weer geweken. De neuzen binnen de lidstaten staan weer dezelfde kant op en de markten verwachten nauwelijks kans op een spoedig uiteenvallen van de muntunie.

De credit ratings van de onderliggende staatsleningen zijn gemiddeld genomen solide. Slechts 1/3 zit op het randje van investment-grade. Want het is enkel Italië dat als een gevaar wordt beschouwd. Echter, het hele financiële systeem is een dominospel. Als de één valt, worden de anderen meegetrokken. De Italianen realiseren zich dat. Er zit voor de anderen dus niets anders op dan oneindig steun verlenen aan de zwakke broeders. En zeker aan de Italianen, die met hun schulden een potentiële ontploffing kunnen veroorzaken zoals recent in de haven van Beiroet. Het 'explosieve goedje' ligt spreekwoordelijk in Italië verstopt en niemand durft maatregelen te nemen om dit potentiële ontploffingsrisico te elimineren. De oplossing die wordt gekozen is om nog meer van dit ontvlambare gevaarlijke goedje, genoemd "schuld", toe te voegen.

De schuldenpiramide wordt wereldwijd vergroot. Vooral de partijen die al omkomen in schulden krijgen er nog meer schulden bij. En wie gelooft in dit oneindige gestapel van schulden, en wie denkt dat ontploffingsgevaar altijd wordt voorkomen, kan blijkbaar zonder risico blijven meeprofiteren. De centrale bankiers en regeringen hebben een monster van een financiële markt gecreëerd. Een terugweg lijkt niet meer te bestaan. Het feest gaat door totdat een kettingreactie, mogelijk veroorzaakt door een klein ongelukje, zorgt voor een algehele ontploffing van het huidige financiële systeem.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?

14 sep 13:16 Redactie

De beste 5G-aandelen voor het komende jaar

12 sep 11:57 Albert Jellema

Veel te lage prijs voor Altice Europe beleggers

Het laatste beursnieuws