Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

‘Gold-hedged bond’ strategie

‘Gold-hedged bond’ strategie
3 nov 2023 om 14:35

Vorige week schreef ik in De Aandeelhouder dat goud de obligatiehype debunked, en dat men obligaties en goud als complementair moet beschouwen. Zonder hedge bieden obligaties namelijk geen 'risk-free return,’ en juist daar is elke belegger naar opzoek. Hieruit volgt de ‘gold-hedged bond’ strategie. Deze strategie is ontworpen vanuit de overtuiging dat dit meest effectieve manier voor beleggers is, om inkomsten te genereren en tegelijkertijd hun koopkracht te behouden.

De gold-hedged bond strategie biedt een onderscheidende aanpak om een investment grade obligatieportefeuille (fixed income) te combineren met een goudhedge-overlay in één strategie, en is gebaseerd op de stelling dat een belegging in goud potentieel een afdekking tegen inflatie kan bieden voor een obligatiebelegging in vergelijking met afzonderlijke obligatie- en goudstrategieën.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Om de strategie meer duiding te geven, zie bovenstaande grafiek. Op basis van YTD-metrics krijgen we de volgende data:

 

  • US10 staatsobligaties verloren ca. 10% in waarde (blauw);
  • Goud steeg ca. 10% in waarde (oranje);
  • US10Y noteert ca. 5% rente (wit)

Ofwel er valt risk-free return te behalen, namelijk: we kopen US10 staatsobligaties en dekken deze af met goud. Hierdoor is onze positie gehedged, zijn we market-neutral (we hebben geen bias was de markt gaat doen), en hebben we meer exposure voor dezelfde geïnvesteerde euro in vergelijking met twee afzonderlijke strategieën. Deze positie staat netto ong. break-even. Echter leveren de US10 obligaties ons 5% rente en deze component realiseren we nagenoeg risk-free. Dit houdt in dat onze volatiliteit binnen de portefeuille zeer beperkt blijft.

Stel we kochten voor 100% US10 obligaties op 1 jan 2023, dan ontvingen we 5% rente, maar konden we 10% afschrijven op de reële obligatiekoers, wat maakt dat we een nettorendement van -5% realiseren. De hedgingcomponent met de gold-hedged bond strategie, maakt dat we een zekerheid inbouwen op het behalen van YoY rendement middels obligatierente, met zo min mogelijk volatiliteit in onze portefeuille.

De voordelen van de gold-hedged bond strategie:

  • Meer exposure voor dezelfde geïnvesteerde euro in vergelijking met twee afzonderlijke strategieën.
  • Biedt een obligatieportefeuille die ernaar streeft zijn koopkracht te behouden.
  • Ontworpen om een positief reëel rendement te bieden.

Er zijn beleggers die zich beroepen op de uiteindelijke nominale terugbetaling van de obligatie en hierdoor de volatiliteit op de koop toenemen. Hier begaat men mijns inziens een grote fout, want a) De grootste vijand van yield is inflatie. Als we het gemiddelde 2%-inflatiemandaat aanhouden, wordt de yield die op obligaties wordt uitgekeerd jaar op jaar minder waard, zowel de maturity (aflossing nominale waarde) als het yield op de obligatie verdampt stelselmatig en b) De ‘total public debt’ van de US stijgt daarentegen exponentieel en noteert 33,5 triljard USD, hierdoor is er maar één weg om het hoofd boven water te houden, namelijk door een kunstmatig hoge rente en het voortdurend aanjagen van productiviteit middels geldverruiming en inflatie. Traditionele kopers zoals China, Saudi-Arabië en Japan zijn al begonnen met het afbouwen van Amerikaanse staatsobligaties. Hierdoor zullen beleggers alsmaar hogere rentetarieven eisen, vanwege bovenstaande risico’s. En vergeet niet dat Fitch Ratings onlangs de US-kredietrating heeft verlaagd.

Een goud-hedge overlay

 

Waarom het hedgingcomponent van goud essentieel is voor de strategie is vrij duidelijk:

  • De afgelopen decennia is de geldhoeveelheid in een ongekend tempo gegroeid, waarbij de M1-geldhoeveelheid sinds 2008 met ong. 1.200% is toegenomen. In tegenstelling tot de dollar, wordt goud niet gedekt door schulden en heeft het zijn koopkracht behouden tijdens perioden van inflatie. De ongekende geldcreatie heeft de koopkracht van de dollar uitgehold.
  • De inflatie overtreft vaak de rentetarieven, wat betekent dat beleggers een negatief ‘reëel rendement’ krijgen – d.w.z. dat de koopkracht die zij ontvangen van de obligatie lager is dan wat de inflatie is toegenomen.
  • De meeste traditionele activa zijn niet beschermd tegen inflatie.

De gold-hedged bond strategie streeft ernaar een blootstelling te bieden aan obligaties en goud, met een afdekking van de fluctuerende reële obligatiewaarde middels goud; en op zijn beurt vormt de uiteindelijke nominale waarde van de obligatie een afdekking van een dalende goudprijs. Ofwel beide assets houden elkaar zoveel mogelijk in evenwicht - d.w.z. een zo min mogelijke volatiliteit binnen de portefeuille met als doel om risk-free return te behalen door te profiteren van de obligatierente.

Dit artikel wordt u aangeboden door Doijer & Kalff.

Doijer & Kalff richt zich op vermogende particulieren en ondernemers die specifiek kiezen om veilig en betrouwbaar in fysiek goud en zilver te beleggen. De baren worden onder de naam van klant opgeslagen bij Brinks in Zurich, Zwitserland. Open hier een account en maak kennis met deze unieke vorm van vermogensbehoud.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.