Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 21 september 2018 14:49

Geopolitiek: olie en gas

De internationale betrekkingen komen steeds verder onder druk. Trump verhoogt de handelsdruk op China en de lijst met goederen die worden geconfronteerd met importheffingen groeit nu bijna wekelijks. Ook de druk op Rusland neemt eerder toe dan af, wat ook tot uitdrukking komt in de koers van de Russische roebel.

De Russische centrale bank heeft vorige week onverwacht de rente verhoogd om de neerwaartse lijn van de roebel te doorbreken maar of dit succesvol zal zijn is uiterst twijfelachtig. Veel van de verslechterde internationale betrekkingen hebben te maken met geopolitiek. Het gevecht over o.a. de grondstoffen, waarbij olie en gas de 2 belangrijkste zijn. De Amerikaanse sancties tegen Iran worden binnenkort uitgebreid naar hun olie exporten. De VS dwingt andere landen om hun voorbeeld te volgen. Zo niet, dan zullen ook handelsrepercussies gaan gelden tegen die landen en/of bedrijven. Royal Dutch Shell heeft de boodschap van Trump begrepen en eind vorige week werd bekend dat Shell zijn activiteiten in Iran opschort. In de Syrische provincie Idlip is een laatste fase begonnen waarbij het Syrische leger van Assad, met hulp van Rusland en Iran en gedoogsteun van Turkije, de laatste terreurgroepen probeert te verdrijven. Terreurgroepen die worden bewapend door het Westen?

De rol van de VS

De VS volgt de schermutselingen nauwlettend en zal toezien of er geen chemische wapens worden gebruikt. De gemoederen op het geopolitieke speelveld lijken verder te verslechteren. Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben voor de olie- en gasprijzen op de wereldmarkt. De Crude Oil Future wijst nog steeds richting opwaartse druk op de prijzen. De golden cross-fase is nog steeds intact en medio vorige maand werd het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog succesvol getest. De olieprijzen veerden op. Ook de gasprijs bevindt zich momenteel in een golden cross-fase en schommelt om en nabij het belangrijke voortschrijdende gemiddelde. Mijn inziens zal escalatie van de internationale betrekkingen vermoedelijk resulteren in verdere prijsstijgingen.

 

Gevolgen hoge olie- en gasprijzen

De olie- en gasbedrijven in de VS en Europa lijken ook te gaan profiteren van deze prijsstijgingen. Zowel de iShares STOXX600 Oil & Gas (Europa) als de Energy Select Sector ETF van SPDR (VS) noteren in een golden cross-fase. De bedrijven uit de Amerikaanse olie- en gassector hebben afgelopen week de rode lijn succesvol getest. Ook hier is een nieuwe stijgingsfase het meest aannemelijk.

Toch dienen wij voorzichtig te zijn met de conclusie dat hogere olie- en gasprijzen automatisch goed zullen zijn voor de Amerikaanse en Europese oliemajors. Na meer dan 100 jaar overheersing van de wereldwijde olievelden door Big Oil (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland) lijkt het er sterk op dat de overheersing van Exxon, Chevron, Total, BP en Royal Dutch wordt bevochten. De landen in het Midden Oosten en in andere delen van de wereld lijken hun voorkeur uit te spreken voor Russische, Chinese en andere olie en gasbedrijven. De verhoudingen staan zeer op scherp momenteel. En het is, gezien deze geschiedenis, niet vreemd dat juist de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk de eerste vergeldingsactie tegen Syrië hebben beantwoord met het afvuren van kruisraketten.

 

Shell

“Onze” Royal Dutch Shell lijkt al een eerste slachtoffer te worden. De koers van Shell noteert meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Mijn risico-indicator waarschuwt hiermee voor een verslechtering van het sentiment. Een aanstaand dead cross-signaal is hiermee een stuk waarschijnlijker geworden. Shell is de op één na grootste positie binnen de iShares STOXX600 Oil & Gas. De spanningen in de energiesector nemen toe! Bedrijfsanalisten die enkel focussen op koers-winstverhoudingen en andere waarderingsratio’s zien een belangrijk gevaar over het hoofd. De niet in te calculeren risico’s voor geopolitieke veranderingen vallen niet te waarderen, maar kunnen van gigantische invloed worden. Het is daarom belangrijk om de signalen goed in de gaten te houden. De spanning stijgt.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

Het laatste beursnieuws