AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg vrijdag, 4 maart 2022 10:06

Geen kraslot maar een crashput

De oorlog in Oekraïne gaat straks zijn tweede week in. De wereld staat in brand, elk moment kan de nu nog lokale oorlog uitbranden in een Wereldoorlog. Vandaag een nieuw dieptepunt met de brand en overname door Rusland van de grootste kerncentrale in Oekraïne. Onze gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne, die er alleen voorstaan.

Het Westen durft zich er fysiek niet in te mengen maar steunt Oekraïne wel met wapens en geld. En hoewel Rusland op militair gebied veel en veel sterker is dan Oekraïne, is het nog steeds geen gelopen race.

Beleggers wereldwijd houden hun adem in en zolang er geen oplossing in zicht is zullen koersen hard op en neer bewegen, maar vooral neerwaarts, want de kans op escalatie is nog steeds levensgroot aanwezig. We krijgen veel vragen over wat je als belegger nu aan moet met deze situatie. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden die je voor je portefeuille kunt nement

Wat kan je doen als belegger in deze precaire situatie?

Beleggen heeft verschillende facetten in zich. In de basis komt het neer op een goede spreiding en het zoeken naar kwalitatief sterke bedrijven met een goed business model die tegen een stootje kunnen.

De lange termijn dus, want op lange termijn gaan goede aandelen omhoog, dat heeft het verleden bewezen. Dus je kunt ervoor kiezen stil te blijven zitten en niets te doen. Kijk maar naar onderstaande chart van iShares. Meestal is het drie maanden later weer business as usual. In 2008 niet maar dat had een andere oorzaak (bankencrisis).

Maar op korte termijn is het soms even anders. Hoe kan je je aandelenportefeuille nu daar tegen wapenen?

Daar zijn verschillende methodes voor. Een deel van je portefeuille afbouwen bijvoorbeeld, zorgen dat je wat cash aan de zijlijn hebt, risicovolle posities afbouwen....of een crashputje aanschaffen.

Een crashput

Een crashput is een korte termijn putoptie die relatief weinig kost en waarbij je ervan uitgaat, of eigenlijk, hoopt, dat ie waardeloos afloopt. Maar als het misgaat, áls de beurs op een maandagochtend 10% lager opent, dan is deze een veelvoud van de aankoop waard.


LEES HIER DE UITLEG VAN HOE EEN PUT OPTIE WERKT


Je kunt er je totale portefeuille niet meteen mee beschermen maar wel een deel en het grote voordeel ervan is dat wánneer het gebeurt, je ook iets hebt om te verkopen, waarmee je vervolgens kunt gaan shoppen in de fors gedaalde markt.

In de video noem ik een aantal optieseries die interessant zijn voor zoiets. Het gaat erom dat je weinig investeert, ervan uitgaat dat dit een verzekeringspremie is die in het geval dát er wat gebeurt, een veelvoud van de aankoopprijs waard is.

We noemden de volgende series:

  • Maart 600 put: €1
  • Maart 520 put: €0,25
  • April 500 put: €1
  • April 600 put: €5

Je kan heel gemakkelijk kijken hoeveel deze series zich 100 punten lager waard zijn door bij de optieseries 100 punten hoger te kijken. Dus: de april 500 put zou dan ongeveer evenveel waard zijn als de april 600 put nu.

Kijk ik daarnaar dan zie je de volgende waardes:

  • Maart 700 put: €13
  • Maart 620 put: €2,25
  • April 600 put: €5
  • April 700 put: €25

De prijzen zijn indicatief en waarschijnlijk nog aan de bescheiden kant want wanneer de index 10% lager opent schiet de volatiliteit erin en worden opties nog veel en veel duurder. Als tegenhanger daarvan is er de looptijd, hoe dichterbij de einddatum, hoe meer waarde eruit loopt uiteraard.

De maart puts beschermen je tot 18 maart, geen dag langer en de april puts tot de derde vrijdag in april.

Het grote voordeel van het hedgen (beschermen) van een deel van je portefeuille is dat wanneer de beurs op een maandagochtend 10% lager opent, je ook iets hebt om te verkopen. Je kunt dan je puts te gelde maken en met dat geld kun je op dat moment aankopen doen op dat veel lagere niveau.

Tot slot: het is te hopen dat het niet gaat gebeuren en de kans erop is ook niet groot, maar houd als belegger altijd rekening met allerlei scenario's. Op dit moment leven we in bijzonder vreemde tijden.

De boel kan zo maar escaleren en dan zijn de gevolgen letterlijk niet te overzien. Onderwerp je portefeuille dus sowieso aan een gedegen inspectie: welke aandelen doen het juist goed in crisistijd, welke hebben exposure naar grondstoffen en olie en gas, hoeveel turbo's en opties heb je en hoe gedragen die zich bij een stand van 10% lager?

Money management is belangrijker dan ooit, vermogensbehoud is in deze zeer belangrijk, wie 50% van zijn waarde verliest, moet weer 100% goedmaken om op het oude niveau te komen. Als laatste: ik heb zelf donderdagmiddag voor de zekerheid wat maart 560 putjes gekocht op €0,72.

Ik hoop van ganser harte dat ze waardeloos aflopen. Wees voorzichtig en vinger aan de pols.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham