Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gamestop: Het vervolg

Gamestop: Het vervolg
29 jan 2021 om 10:15

Ja, zo gaat dat tegenwoordig. De jeugd zit achter de knoppen en ze zijn met zoveel, dat ze alle koersen die ze aanraken omhoog jagen.

Blackberry, de oude telefoons, Nokia, AMC (bioscoopketen), alles wat ze met elkaar kopen vliegt als een speer omhoog. Vooral fondsen waarin veel short zit, krijgen dan een vliegwieleffect omdat de shorters door hogere koersen gedwongen worden terug te kopen.

Het is het gevecht tussen Wall Street en Main Street: hedge funds, die grote shortposities hebben uitstaan en comfortabel wachten op de demise van die aandelen, en de rebellerende crowd die via het kopen van call-opties de hedge fund industrie op de rand van faillissement brengt.


Gisteren hebben brokers echter besloten om de toegang tot het kopen van call opties voor retailbeleggers af te sluiten. Om reden dat brokers steeds meer kapitaal moeten aanhouden om de opgelopen koersen te kunnen financieren. Volgens Vlad Tenev, de ceo van RobinHood:

‘As a brokerage firm, we have many financial requirements, including SEC net capital obligations and clearinghouse deposits. Some of these requirements fluctuate based on volatility in the markets and can be substantial in the current environment. These requirements exist to protect investors and the markets and we take our responsibilities to comply with them seriously, including through the measures we have taken today.’

 

Maar: de gevolgen hiervan zijn groot. Het zorgde er namelijk voor dat er veel aanbod kwam in de call opties, waardoor de aandelen vanzelf fors omlaag gingen. Retailbeleggers konden nog slechts posities sluiten. Omdat ze alleen calls long zitten, en dus deze posities ook niet kunnen doordraaien voor expiratie, betekende dat deze beleggers eieren voor hun geld kozen en de calls massaal verkochten.

Gevolg: druk op de aandelen en lagere koersen. Dat speelde dan natuurlijk de hedge funds, die volgens Reuters gezamenlijk al op $70 miljard verlies stonden, in de kaart. De politiek in de VS gaat zich er nu mee bemoeien. Dat kan nog een hele rel worden want de kampen zijn nu anders verdeeld.

Zowel AOC, een linkse Democrate als Donald Trump jr, toch enigszins aan de andere kant van het spectrum, steunen de vrije markt en willen een onderzoek wie de beslissing genomen heeft om de retailbeleggers van de optiemarkt af te sluiten.

De beurscorrectie die we nu zien heeft ook enigszins te maken met de problemen bij hedge funds. Die moeten, om hun risico te beperken, een deel van hun shortposities terugkopen. Dat kost echter geld, en dat geld moeten ze vrijmaken door andere posities, longposities, te gelde te maken.

RobinHood: stelen van de rijken?

De gratis beleggingsapp RobinHood pretendeert beleggen toegankelijk te maken voor de massa en daarmee financiële vrijheid voor de massa te entameren. De echte klant van RobinHood is echter niet de particuliere belegger, maar de marketmakers op de beurzen.

RobinHood biedt namelijk gratis handelen aan, maar kan dat financieren doordat de orderstroom verkocht wordt aan partijen als Citadel, grote marketmakers die geld verdienen aan de orderstroom van de klanten van RobinHood. Het is het Facebook model: als iets gratis is, bent u het product. 


Een marketmaker verdient altijd een paar centen aan een order. Als ze daarvan een klein deel aan de broker geven die de orders (en data!) aanlevert, is iedereen blij. RobinHood verdient geld, de marketmakers verdienen geld en de retailbeleggers maken geen kosten.

Helaas is het voor de retailbeleggers niet helemaal duidelijk wat er met hun massale orderflow gebeurt, hoeveel er aan verdiend wordt en wat de achterliggende marketmakers precies doen met die orderflow.

D1 Capital: Mega shorter

Eén van de slachtoffers zou D1-Capital zijn. Dit hedge fund, gerund door Daniel Sundheim, kent u misschien nog omdat het een enorme shortpositie had in Unibail Rodamco. Op enig moment vorig jaar zat Sundheim meer dan 5% (!) van URW short.

 

Sundheim had meer shortposities (ook 49 longposities, waaronder Amazon en Facebook) en ging nat bij onder andere Varta (YTD +33%), Klepierre (YTD +17%) en het Britse Pearson (YTD + 26%).

D1 vond dat Unibail een emissie moest doen (en zo D1 de stukken terug kon bezorgen) en dat was bijna gelukt. Twee Franse topondernemers staken een spaak in het wiel, namen een fors belang in Unibail en stuurden de directie weg. Op zich was dat ook al een revolte.

Sindsdien zijn hedge funds aan het afbouwen bij Unibail maar kijkend naar het trackrecord hierboven heeft Sundheim in december juist zijn shortposities nog weer uitgebreid. De komende tijd zullen deze partijen hun wonden likken maar als de toezichthouders niets doen aan het risicoperceptie van hedge funds en brokers, waar ook nog eens stukken worden uitgeleend van het ene aan het andere account, blijft dit een gevaarlijk spel.

D1 investeert in RobinHood

Overigens: Sundheim en zijn D1 Capital hebben in augustus vorig jaar nog $200 miljard geinvesteerd in RobinHood.

 

En dit voedt weer de theorie dat hedge funds hun macht en invloed (en geld) hebben aangewend om de op hol geslagen meute van Reddit te stoppen. Overigens: wat er gebeurt op de fora van Reddit is ook niet goed: het is soms hilarisch maar oproepen tot het kopen van een aandeel met zijn allen is manipulatie en uiteindelijk kost het de retailbelegger ook geld want eens zakken aandelen weer naar hun normale waardering.

Hedge funds manipuleren ook

Hedge funds hebben trouwens ook zo hun eigen manieren om aandelen te manipuleren. Dat gebeurt zo: ze nemen eerst een shortpositie in en maken dan vervolgens een vernietigend rapport openbaar.

In de VS doen partijen als Muddy Waters en Citron Research dat zelf, in Europa wordt vaak een analist gezocht die een rapport mag maken en daarvoor dure informatie krijgt aangeleverd van het hedge fund.

En velen vinden dat shorten helemaal niet moet kunnen. Zie Elon Musk hierover, die eigenhandig de shorters in Tesla een duur lesje leerde:

Politieke rel: meer toezicht

De hele affaire gaat nu ontaarden in een politieke rel: Main Street tegen Wall Street en dat zal straks uiteindelijk ontaarden in andere, strengere regelgeving. Voor de brokers, voor de retailbeleggers en waarschijnlijk ook voor de hedge funds, die sowieso nu al een dure les hebben geleerd.

Conclusie

Midden in het spel de regels veranderen is per definitie iets wat niet zou moeten kunnen.  De boel is echter behoorlijk uit het lood geslagen. Zowel voor retailbeleggers die massaal aandelen long gaan en daarmee koersen fors hoger zetten en voor hedge funds die massaal aandelen short gaan en daarmee een koers fors lager zetten.

De brokers hebben het er zwaar mee. De vraag is in hoeverre zij de gelden die nodig zijn voor settlements en dergelijke binnen kunnen halen. Ze laten nu in het klein weer trading toe, maar slechts in beperkte mate in een aantal aandelen. Dat kan in potentie nog een groot probleem worden en dan zal de Fed moeten inspringen om RobinHood en andere brokers van voldoende funding te voorzien.

Daarnaast is de vraag of het hele shorthuntingcircus niet over gaat slaan naar andere delen van de markt. Bij aandelen met veel uitstaande short en  een laag free float percentage zijn in principe overal ter wereld kwetsbaar voor dit soort praktijken. Zie ons eerdere artikel over meestgeshorte fondsen in Nederland.

De beurs gaat in ieder geval meer regulering tegemoet zien en zoals altijd, heeft het het daar zelf naar gemaakt. Het Witte Huis brandt voor nu even zijn vingers er niet aan en laat de SEC de boel opruimen.


Tot slot: één ding moet je ze nageven, de Wallstreetbets traders: ze hebben een enorme dosis humor. Een paar van de beste memes ziet u hier onder:

$GME from r/wallstreetbets

 

De Cohen die in dit filmpje wordt genoemd is Ryan Cohen, die vorig jaar een 13% belang nam in Gamestop.

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.