Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Manus Fleskens - zaterdag, 17 oktober 2020 08:34

Fugro nieuws, fake of toch niet?

Dit artikel verscheen eerder op ProBeleggen.nl


Het aandeel Fugro staat at twee dagen onder behoorlijke druk op basis van een mogelijk vooraankondiging van een aandelenemissie. Dat bericht zou heel even hebben gestaan op een normaal voor de buitenwereld afgesloten deel van Fugro’s website, die beheerd wordt door de domeinbeheerder die Fugro daarvoor gecontacteerd heeft.

Het bericht, voor zover achterhaalbaar, rept over een aandelenemissie als onderdeel van een herfinancieringsplan. En blijkbaar was de markt daar niet goed op ingesteld, en zette de koers zo’n 12% lager. De vraag is echter of dit nu nepnieuws is, of niet. En ik kan die vraag helaas niet goed beantwoorden.

Wat bijvoorbeeld gek is dat het – al dan niet zogenaamde – persbericht (er is door een forumlezer een screenshot van het bericht gemaakt, zie https://www.mupload.nl/img/kfnk9k.png) in het Nederlands is opgesteld. Dat doet Fugro al een tijd niet meer, al haar officiële persberichten verschijnen alleen in het Engels. Wel zal Fugro in een latere fase, voor de BAVA, de tekst waarschijnlijk alsnog in het Nederlands kunnen vertalen als extra informatie.

En de tijd begint ook wel te dringen. Als er inderdaad een BAVA is gepland op 30 november, dan moet die volgens de huidige regels uiterlijk op 19 oktober (6 weken tevoren) worden aangekondigd. En in die aankondiging zal wel een tip van de emissiesluier moeten worden opgelicht. Dus in theorie kan Fugro vanavond of maandag nog die agenda bekend maken, maar veel tijd hebben ze er dus niet meer voor.

Aan de andere kant, als het nepnieuws zou zijn, dan was het voor Fugro makkelijk geweest om dat met een kort persbericht te corrigeren.

En, belangrijker, ik denk dat een aandelenemissie niet meer te voorkomen is. Fugro heeft een tweetal obligaties uitstaan die in de komende twee jaar afgelost dienen te worden, en de banken zullen in de huidige omstandigheden niet staan te trappelen om de huidige kredietlijnen te verruimen. Een eerdere poging tot herfinanciering, nieuwe obligaties ter waarde van €500 miljoen, strandde eind februari op een te hoog rentepercentage dat Fugro had moeten betalen om de uitgifte te doen slagen. Blijkens het halfjaarbericht heeft Fugro wat van die obligaties ingekocht, zodat er nu nog €262 miljoen aan deze obligaties uitstaat.

Hoe dan ook, dit is een pijnlijke zaak voor Fugro, of het nu een fout is van de webhoster of niet. Het is sowieso lastig omdat er een gat zit van minstens 6 weken tussen de aankondiging van de emissie en de BAVA. En pas daarna kan de emissie plaatsvinden, en die tijdsperiode zal met graagte door shortsellers gebruikt kunnen gaan worden om hun gebruikelijke spel te spelen, het massaal (short-) verkopen van de aandelen, daarmee de emissieprijs drukken waardoor er meer aandelen uitgegeven moeten worden om het oorspronkelijke bedrag te halen. Daardoor is de verwatering dermate groot dat de koers daar niet meer bovenop komt.

Tot gisteren leek er zich een – krap – haalbaar scenario af te tekenen. Fugro zou dan een 1 op 1 claimemissie af kunnen kondigen (betekent de uitgifte van 92 miljoen nieuwe aandelen) en met wat geluk daarmee misschien wel genoemde €262 miljoen uit de markt hebben kunnen halen. Dat is vandaag een stuk lastiger geworden.

Ik wens de heren/dames in Leidschendam veel succes de komende tijd. Ik heb geen positie in Fugro, en daar ga ik nu geen verandering in aanbrengen.

 

Met vriendelijke groeten

Manus Fleskens

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fleskens kan posities innemen op de financiële markten.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard

01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

Het laatste beursnieuws