Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Rob Stuiver -dinsdag, 16 april 2019

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index. Dit is voor ons de reden om juist niet in deze aandelen te beleggen.

De beurs trekt een sprint

Sinds begin dit jaar staat niet alleen de AEX Index alweer flink in de plus. Wereldwijd zien we hetzelfde beeld. In de euforie stijgen de meest fantasierijke aandelen zelfs ruim 20% (na in het laatste kwartaal van 2018 flink op hun donder te hebben gekregen). Denk hierbij in Nederland aan Adyen, Galapagos en ING en in de VS kan je denken aan Netflix en Amazon. Maar natuurlijk ook aan de beursgang van Lyft of aan Uber die binnenkort naar de beurs toe komt. Gisteren zat ik nog bij een Uber-chauffeur in de taxi, lekker goedkoop en het werkt allemaal prima voor mij als klant. Maar het bedrijf subsidieert dat nu nog en maakt per jaar miljarden verlies. Maar naar het schijnt gaan ze in de toekomst miljarden verdienen…!? “Eerst zien dan geloven” en ondertussen gaat het bedrijf wel naar de beurs voor een slordig 120 miljard(!) dollar.

Low Volatility versus High Beta

U kent mij als ‘Low Volatility’ belegger en nu heb ik het over de Anti-Low Volatility aandelen ofwel de High Beta aandelen. Dat is die aandelengroep die het in-the-long-run slechter doet dan onze geliefde Low Volatility aandelen, zeker gecorrigeerd voor het risico dat erbij komt kijken. Je zou deze aandelengroep het liefst ‘short’ gaan. Ofwel een duidelijk tegenstem geven en juist door nog beter van worden ook.

5 jaars grafiek High Beta en Low Volatility - Bron: Bloomberg

Partij A versus partij B

Om de parallel te trekken met de politiek kan je je het volgende voorstellen. U ben als partij A stemmer begaan met het milieu maar dat wil niet zeggen dat je naast stemmen op partij A ook een tegenstem kan uitbrengen op partij B die hier totaal anders tegenaan kijkt. Of andersom, u bent als partij C stemmer zeer voorstander van een grote rol van de overheid maar u kunt géén tegenstem uitbrengen op partij D die juist een kleine overheid nastreeft.

High Beta shorten

Dus al ben je de partij waar de meerderheid iets op tegen heeft…, als er genoeg liefhebbers zijn kan je tegelijkertijd de meest geliefde partij zijn. Als er maar voldoende verdeeldheid is in de samenleving. Dat zal je altijd houden met extreme waarden, of het nu de politiek is of dat het de aandelen zijn.

Als particulier kan je niet direct short gaan op de High Beta aandelen maar in de financiële sector is vaak veel mogelijk en wordt er aanbod gecreëerd als er vraag is. Voor de professionele markt is het shorten van High Beta aandelen dus wel mogelijk.

15 jaars grafiek High Beta en Low Volatility - bron: Bloomberg

Conclusie:

Moraal van het verhaal: blijf weg van die beweeglijke veelbelovende High Beta aandelen. Onderzoek laat zien dat je op lange termijn méér risico loopt en tegelijkertijd minder rendement haalt. Niet ons ding, wij geven de voorkeur aan Low Volatility aandelen. En omdat wij een professionele partij zijn shorten we tegelijkertijd de High Beta aandelen. Dat geeft een mooie toegevoegde waarde in onze fondsen en is één van de bouwstenen in zowel het RBA Fonds als het VOC Fonds.

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk van EUR 10.000 en in het VOC Fonds vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink