Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -dinsdag, 13 augustus 2019

Explosieve Trump

Trump blaast vooral zichzelf op

Ik legde mijn kinderen ooit uit dat ik als tiener op vakantie ging, ja dat is heel lang geleden, zonder mobiel, e-mail en laat staan de sociale media. Ik belde een keer per week naar huis. Dat deed je met plastic fiches die je bij een krantenkiosk kocht. Met een beetje geluk kreeg je het thuisfront aan de lijn. Ik zei dat de pizza’s lekker waren, het ijs fantastisch en dat we nog niet bestolen waren. Dat waren nog eens tijden. Vakantie betekende dat we afgekoppeld waren. Met een beetje geluk tikten we een Telegraaf van de vorige dag op de kop.

Nu zijn we 24/7 verbonden. Worden we daar gelukkig van? Het is handig, maar ik word er af en toe ook zeer onrustig van. Ik lijd onder een permanente stroom van Appjes en mails. Het grote risico is dat je impulsief reageert dan wel de informatie niet goed interpreteert.  Een nog veel groter risico is dat iedereen, maar dan ook iedereen een platform heeft om zijn opvattingen aan de hele wereld te presenteren. Als dat de lokale haringboer is, dan maakt dat niet zoveel uit. Naar als het de president van de VS is, dan is het een ander verhaal

Het gooien met twitterbommen is een dagelijkse bezigheid van Donald Trump. Dat hij 24 uur oer dag twittert is tot daaraantoe. Maar waar het om gaat is wat hij twittert. Hij zoekt structureel ruzie met de Chinezen. Daar heeft hij op zich goede gronden voor. De Chinezen handelen tegen oneerlijke voorwaarden en ze stelen intellectueel eigendom.

Trump heeft een punt. Dat zou hij kunnen gaan oplossen. Ga onderhandelen, dreig desnoods met maatregelen, maar stuur niet de hele dag door agressieve teksten de wereld in. Bovendien kan Trump binnen 24 uur van standpunt veranderen. Ik vraag mij serieus af of hij het conflict echt wil oplossen.

Beetje bij beetje wordt duidelijk dat het beleid van Trump schadelijk is. Hij zal er wel weer eens mee stoppen, maar het gaat steeds meer pijn doen. De vraag is of er op korte termijn herstel komt. Trump balanceert tussen zichzelf belangrijk maken en een herverkiezing. Zijn publicitaire kabaal maakt hem populair, maar een lagere groei en lagere beurskoersen niet.

Ik knijp mijn billen samen en ik zit de rit maar weer eens uit.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

AEX 17 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribs Markets

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

Columns

Nieuw
17 okt 14:30 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zal de VS de instroom in Chinese activa indammen?

17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?

16 okt 14:17 Redactie

Bloedgigant CSL daagt Pharming voor de Rechter

15 okt 14:37 Superperformance SAS

Short in de AEX