Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -dinsdag, 13 augustus 2019

Explosieve Trump

Trump blaast vooral zichzelf op

Ik legde mijn kinderen ooit uit dat ik als tiener op vakantie ging, ja dat is heel lang geleden, zonder mobiel, e-mail en laat staan de sociale media. Ik belde een keer per week naar huis. Dat deed je met plastic fiches die je bij een krantenkiosk kocht. Met een beetje geluk kreeg je het thuisfront aan de lijn. Ik zei dat de pizza’s lekker waren, het ijs fantastisch en dat we nog niet bestolen waren. Dat waren nog eens tijden. Vakantie betekende dat we afgekoppeld waren. Met een beetje geluk tikten we een Telegraaf van de vorige dag op de kop.

Nu zijn we 24/7 verbonden. Worden we daar gelukkig van? Het is handig, maar ik word er af en toe ook zeer onrustig van. Ik lijd onder een permanente stroom van Appjes en mails. Het grote risico is dat je impulsief reageert dan wel de informatie niet goed interpreteert.  Een nog veel groter risico is dat iedereen, maar dan ook iedereen een platform heeft om zijn opvattingen aan de hele wereld te presenteren. Als dat de lokale haringboer is, dan maakt dat niet zoveel uit. Naar als het de president van de VS is, dan is het een ander verhaal

Het gooien met twitterbommen is een dagelijkse bezigheid van Donald Trump. Dat hij 24 uur oer dag twittert is tot daaraantoe. Maar waar het om gaat is wat hij twittert. Hij zoekt structureel ruzie met de Chinezen. Daar heeft hij op zich goede gronden voor. De Chinezen handelen tegen oneerlijke voorwaarden en ze stelen intellectueel eigendom.

Trump heeft een punt. Dat zou hij kunnen gaan oplossen. Ga onderhandelen, dreig desnoods met maatregelen, maar stuur niet de hele dag door agressieve teksten de wereld in. Bovendien kan Trump binnen 24 uur van standpunt veranderen. Ik vraag mij serieus af of hij het conflict echt wil oplossen.

Beetje bij beetje wordt duidelijk dat het beleid van Trump schadelijk is. Hij zal er wel weer eens mee stoppen, maar het gaat steeds meer pijn doen. De vraag is of er op korte termijn herstel komt. Trump balanceert tussen zichzelf belangrijk maken en een herverkiezing. Zijn publicitaire kabaal maakt hem populair, maar een lagere groei en lagere beurskoersen niet.

Ik knijp mijn billen samen en ik zit de rit maar weer eens uit.

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

De Aandeelhouder TV

augustus 22, 2019

AEX 22 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 22, 2019

Komt de volgende crisis uit Hongkong? • Z zoekt uit

augustus 22, 2019

Effecten lagere rentestanden

augustus 22, 2019

Private video

Columns

Nieuw
22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?