Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext: Nieuwe AEX ESG index opgericht

Euronext: Nieuwe AEX ESG index opgericht
12 aug 2022 om 14:59

Euronext, de pan-Europese marktleider op het gebied van beurshandel, verbindt de Europese economieën met de mondiale kapitaalmarkt middels haar digitale infrastructuur en zet in op duurzame groei en innovatie.

Euronext is momenteel druk doende haar pakket aan indices uit te breiden richting meer duurzaamheid. Het bestaande pakket aan indices blijft bestaan, maar krijgt uitbreiding met indices met een ESG-keurmerk.

Daarnaast zijn er opties en futures geïntroduceerd op een grote Europese ESG-index. De Aandeelhouder sprak hierover met Dirk Donker, Head of Euronext Retail Services en lid van de Management Board bij Euronext Amsterdam.

Donker: “Al in het voorjaar van 2020 heeft Euronext een Europese ESG index ontworpen. Dat is de ESG Large 80, die bevat 80 bedrijven die goed scoren op energie-transitie. De methodiek is ontworpen door Vigeo Eiris (onderdeel van Moody’s).”

“In navolging hiervan zijn er lokale indices opgezet. Voor Frankrijk, de CAC 40 ESG, voor Italië de MIB® ESG Index en voor Noorwegen de OBX ESG Index. De vierde in deze rij is voor Nederland de AEX ESG Index.”

AEX ESG Index

De AEX ESG bevat net als de AEX die we kennen ook 25 aandelen, maar dit zijn 25 aandelen geselecteerd uit de 50 aandelen die momenteel de AEX en de AMX-index omvatten. De index combineert de meting van economische prestaties met effecten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur in lijn met de UN Global Compact-principes.

Voor de indexmarktgegevens werkt Euronext samen met Sustainalytics, een Morningstar Company en een toonaangevende wereldwijde leverancier van ESG-onderzoek, beoordelingen en gegevens. Sustainalytics zorgt voor de ESG beoordeling van bedrijven voor de samenstelling van de index.

Per kwartaal wordt de samenstelling herzien onder supervisie van een onafhankelijke commissie.

Geen DSM, wel SBM

In vergelijking met de AEX, waar op basis van marktkapitalisatie en free float is samengesteld, missen we bijvoorbeeld Shell en Unilever, maar ook Philips en DSM.

Daarentegen zit SBM Offshore (deels actief in de olie-industrie) er wél in.

Dirk Donker legt dit uit: “Dat heeft te maken met het feit dat ESG niet alleen staat voor de E van Environmental, maar de S en de G (Social en Governance) tellen ook mee. Hoe gaan bedrijven met hun personeel om, hoe is de governance geregeld?”

Donker vervolgt: “We horen van bedrijven die niet in deze index zitten dat ze zich in gaan zetten om naar hun eigen bedrijf te kijken om te zien hoe ze hun eigen richtlijnen kunnen verbeteren.”

Op sectorbasis is ook deze index vooral een technologie-index. Bijna 30% van de aanwezige aandelen valt in de sector technologie te kwalificeren.

Drie smaken

De samenstelling van de index wordt op kwartaalbasis herzien, net als bij de gewone AEX-indices. Aandelen kunnen maximaal een weging krijgen van 15% in de index, ook weer vergelijkbaar met de bekende indices.

Er zijn drie types, de AEX ESG index zelf (prijsindex), dan een Gross Return index (waarin het uitgekeerde dividend blijft meetellen) en een Net Return variant waarin het uitgekeerde dividend ná dividendbelasting blijft meetellen.

De Europese ESG Large 80 index: opties en futures

Even terug naar de bredere Europese ESG index. Officieel heet deze de Euronext Eurozone ESG Large 80 Index.


Deze Europese ESG-benchmark bevat de 80 Europese bedrijven, uit de Eurozone 300 index, die het beste scoren op energie transitie.

Bedrijven die het slechtst scoren op een aantal gebieden, zoals Governance en Social maar ook bedrijven die betrokken zijn bij tabakswaren, landmijnen of clustermunitie zijn uitgesloten van deze index.

Hier kun je meer vinden over de samenstelling van deze index. In deze index bevinden zich een achttal Nederlandse aandelen: Akzo Nobel, ING, ABN Amro, Signify, Euronext, KPN maar ook DSM en Philips. Dat komt omdat de wijze van samenstellen anders is.

Dirk Donker hierover: “Op deze index, die al in 2020 in het leven geroepen is, zijn inmiddels ook futures en optie geïntroduceerd, om ze beter toegankelijk te maken voor de retailbelegger.

Als je de opties niet kan vinden bij je broker, is het verstandig daar even naar te informeren. Niet alle brokers of banken hebben ze al op het schap liggen.”

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat grote institutionele beleggers langzaam maar zeker overschakelen naar meer ESG-gerelateerde beleggingen. In Frankrijk gebeurt dat al op grote schaal. Donker verwacht ook dat dat in de andere landen van Euronext zal gaan gebeuren.

Donker: ‘Beleggers gaan steeds meer rekening houden met het duurzaamheidsaspect. De vraag naar duurzame beleggingen, ook vanuit de particuliere, retailbelegger, groeit.

Euronext Amsterdam heeft altijd veel optiebeleggers mogen begroeten en met de introductie van opties op deze ESG-index stellen we de retailbelegger nog beter in staat om zijn of haar beleggingen te verduurzamen.”

Wil je additionele informatie over deze indices, of over de opties hierop? Dat kan je vinden via onderstaande linkjes.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.