AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Van Eck dinsdag, 29 november 2022 09:34

Een sprankje hoop voor de opleving van goud

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck.


Steunsignalen voor goud

Terwijl de rente steeg en de 10-jaarsrente voor het eerst sinds 2008 boven de 4% uitkwam, slaagde de dollar er in oktober niet in nieuwe hoogtepunten te bereiken. Op de markten begon men zich af te vragen of de rente een piek bereikt, waardoor de goudprijs zich kon stabiliseren boven $ 1.600 per ounce. Goud bereikte op 4 oktober een maandelijks hoogtepunt van $ 1.729 tegen de achtergrond van nervositeit over de financiën van Credit Suisse en de aanhoudende gevolgen van Britse vastgoedfondsen die getroffen zijn door de Liability Driven Investment (LDI)-crisis. Daarna vertoonde het goud een lagere trend om de maand af te sluiten met een verlies van $ 27,05 (1,63%) op $ 1.633,56.

Historisch gezien trekt de vraag naar fysiek goud aan in Azië en het Midden-Oosten wanneer de goudprijs zwak is. De huidige lage goudprijs is geen uitzondering, omdat kopers in China, India en de VAE aanvoelen dat het om een koopje gaat. Volgens Bloomberg wordt goud in Dubai, Istanbul en Shanghai verhandeld tegen een hogere prijs dan de contante koers in Londen. Meer dan 527 ton is sinds april uit de kluizen van New York en Londen gehaald, terwijl de Chinese import in augustus het hoogste niveau in vier jaar bereikte. De vraag van de centrale banken is ook sterk: de World Gold Council meldt dat de banken in het derde kwartaal 399 ton hebben gekocht, het sterkste kwartaal ooit. Deze fysieke vraag kan ervoor zorgen dat goud een bodem vindt rond de huidige niveaus.

Mijnbouwbedrijven verplaatsen de naald naar "groen"

Goudaandelen boekten kleine winsten in oktober, waarbij de NYSE Gold Miners Index (GDMNTR)1 0,9% steeg en de MVIS Global Junior Gold Index (MVGDXJTR))2 0,8%. Er was interessant nieuws over de inspanningen van mijnbouwbedrijven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De meeste mijnen gebruiken dieselapparatuur voor het laden en vervoeren van gesteente. Ondergrondse goudmijnen gebruiken vrachtwagens die tot 65 ton vervoeren, terwijl trucks voor open mijnen tot 300 ton kunnen vervoeren. Dit is vaak de grootste bron van broeikasgasemissies van een bedrijf, waardoor de ontwikkeling van niet-dieselapparatuur de sleutel is tot een groene mijnbouwindustrie. Australian Mining schrijft dat mijnbouwfabrikant Sandvik in december begint met het testen van de grootste elektrische truck op batterijen voor ondergrondse mijnbouw in de Sunrise Dam goudmijn in West-Australië, in de hoop deze in 2023 op de markt te brengen. Onvoldoende oplaadtijd en levensduur van de batterij zijn de belangrijkste belemmeringen geweest voor het gebruik van ondergrondse elektrische heftrucks. Hopelijk voldoet deze truck aan de behoeften van de mijnwerkers.

Bloomberg meldt dat leden van de International Council on Mining and Metals (ICMM) van plan zijn om tegen het einde van het jaar waterstof- en andere emissievrije technologieën te testen op 50 locaties. De CEO van de ICMM verwacht dat waterstof en elektrische trucks in 2027 op grote schaal beschikbaar zullen zijn, terwijl hij eerder uitging van 2040.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Oorlogen, inflatie en recessie: de risico's blijven toenemen

Geopolitieke risico's blijven escaleren. In haar index voor 2023 van de U. S. Military Strength heeft de Heritage Foundation het Amerikaanse leger afgewaardeerd van marginaal naar zwak, onder verwijzing naar de krimpende scheepsbouw, vertragingen en achterstallig onderhoud, verouderde vliegtuigen, een tekort aan piloten, een zeer slechte pilotenopleiding, lage munitievoorraden en een gebrek aan aanwervingen. S besteden ongeveer 3% van het bbp aan defensie, vergeleken met 5%-6% in de jaren 1980. Ondertussen herhaalde China op zijn congres van de Communistische Partij zijn voornemen om een belangrijke militaire macht te worden en de regio Taiwan te verenigen.

Verschillende recente maatregelen wijzen erop dat ook de macrorisico's toenemen. Zowel de CPI3 als de PPI4 inflatie was opnieuw hoger dan verwacht. De CPI steeg in september met 8,5% op jaarbasis. Uit een studie van Deutsche Bank op basis van 126 waarnemingen over de hele wereld sinds 1970 blijkt dat wanneer de inflatie meer dan 8% bedraagt, deze altijd minstens vier jaar lang boven de 2% (de doelstelling van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed)) is gebleven.

In een recent artikel in de Wall Street Journal zei de algemeen directeur van het IMF dat "een wereldwijde recessie zeer goed mogelijk is". Economen schatten de kans op een Amerikaanse recessie in de komende twaalf maanden gemiddeld op 63%, tegen 49% in juli.

Schuld is misschien wel het meest over het hoofd geziene gevaar

Twee risicogebieden die volgens ons op de markten over het hoofd worden gezien, zijn schulden en internationale valuta. Vorige maand meldden wij dat door de hogere rente de schuldendienst van de VS de grootste post op de federale begroting wordt. Natalia Gurushina, chief economist van VanEck voor vastrentende waarden uit opkomende markten, geeft twee grafieken die illustreren dat het probleem niet beperkt is tot de VS. De eerste grafiek laat zien dat veel landen over de hele wereld meer schulden hebben opgestapeld, aangevoerd door de twee grootste, de VS en China. De tweede grafiek geeft aan dat, naarmate de bestaande schuld wordt omgezet in hogere tarieven, de schuldendienst een veel groter deel van het mondiale bbp zal opslokken. Uit de raming van april 2021 van de rentebetalingen van de G7 voor 2026 blijkt dat slechts weinigen (of niemand) op deze toename van de schuldendienst hebben geanticipeerd. De schuldrisico's zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de economieën bezwijken onder het strakkere beleid van de centrale banken.

De schuld opstapelen: Primaire begrotingssaldi als % van het bbp

De schuld opstapelen: Primaire begrotingssaldi als % van het bbp

Bron: IMF Fiscal Monitor. Gegevens per oktober 2022.

Rekeningen, rekeningen, rekeningen: Rentebetalingen als % van het bbp

Rekeningen, rekeningen, rekeningen: Rentebetalingen als % van het bbp

Bron: VanEck Research, IMF Fiscal Monitor. Gegevens per oktober 2022.

Historische wanverhouding in lokale goudprijzen

Wat de valuta betreft, hebben velen de duizelingwekkende stijging van de dollar en de onophoudelijke dalingen van vele andere valuta's over de hele wereld gevolgd. De onderstaande grafiek toont de goudprijs in lokale valuta. De grijze lijn is goud in Amerikaanse dollars, terwijl de groenblauwe lijn goud in respectievelijk pond sterling en yen is. Goud in lokale valuta's presteert van tijd tot tijd beter of slechter, maar historisch gezien bewegen de drie percelen meestal parallel. De rechthoek benadrukt de recente opmerkelijke divergentie tussen goud in Amerikaanse dollars en de andere twee valuta's. Wij hebben deze grafiek bekeken tot 1972 en er is nog nooit een dergelijke divergentie geweest. Dit zijn geen schurkenstaten met een despotische dictator, maar G7-landen met belangrijke reservemunten. Deze valutaschommelingen weerspiegelen de buitengewone risico's waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Terwijl de VS problemen heeft met inflatie, schulden, verdeeldheid zaaiende politiek, criminaliteit en een verzwakkend leger, hebben andere landen problemen die groter zijn dan die in de VS, waardoor goud een hogere trend kan vertonen als lokale safe haven. Hoe lang kunnen de VS nog relatief geïsoleerd blijven van de crises die de rest van de wereld in toenemende mate teisteren?

Let op de kloof: Goudrendement in termen van dollar, yen en pond

Let op de kloof: Goudrendement in termen van dollar, yen en pond

Bron: Bloomberg. Gegevens per oktober 2022.

1De NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) is een aangepaste marktkapitalisatiegewogen index die bestaat uit beursgenoteerde ondernemingen die voornamelijk actief zijn in de goudmijnbouw. 2De MVIS Global Junior Gold Miners Index (MVGDXJTR) is een op regels gebaseerde marktkapitalisatiegewogen en voor free-float gecorrigeerde index die bestaat uit een wereldwijd universum van beursgenoteerde small- en mid-capbedrijven die ten minste 50% van hun omzet halen uit goud- en/of zilvermijnbouw, of eigenaar zijn van vastgoed dat deze potentie heeft, of primair beleggen in goud of zilver. 3De consumentenprijsindex (CPI) is een maatstaf voor de gemiddelde verandering in de prijs van goederen en diensten die stedelijke consumenten tussen twee willekeurige perioden betalen. Het kan ook de koopgewoonten van stedelijke consumenten weergeven. 4De prijsindex van de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) is een maatstaf voor de prijzen die mensen die in de Verenigde Staten wonen, of degenen die in hun naam kopen, betalen voor goederen en diensten. De PCE-prijsindex staat erom bekend dat deze de inflatie (of deflatie) meet over een breed scala aan consumentenuitgaven, en veranderingen in consumentengedrag registreert.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

De Aandeelhouder TV

februari 8, 2023

ABN Amro scoort, Adyen en Akzo niet | 8 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 7, 2023

GALAPAGOS start uptrend – 07feb23

februari 7, 2023

Stieren moeten geduld hebben met Aegon en ING

februari 7, 2023

Aandelen Apple: Cijfers vallen tegen, maar wat nu?

Columns

Nieuw
07 feb 09:39 Bas Heijink

Einde van de AEX rally?

06 feb 16:28 Redactie

Dubbele indicatie nieuwe bull market

03 feb 11:25 Albert Jellema

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!

02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International