AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jim Tehupuring zondag, 2 december 2018 16:18

Een pittig steakje

US president Donald Trump. Ook in mijn columns komt hij regelmatig voorbij. Onvermijdelijk, want de onstuimige acties van de heetgeblakerde Trump hebben veelvuldig hun weerslag op de financiële markten. Rechtszaken over zwijggeld betaald aan dames uit 18+films zijn vanuit dat perspectief onschuldig. Uitspraken over het beleid van de Federal Reserve (stelsel van centrale banken) worden wel op een weegschaaltje gewogen. In oktober bestempelde Trump ze als ‘knettergek’ en deze week meldde hij aan totaal niet blij te zijn met de benoeming van de nieuwe Fed-president Jerome Powell. De Fed verhoogt langzaam de rente en dat bemoeilijkt de groeiplannen en beloofde banengroei van Trump. Een lagere rente betekent immers meer investeringen en dus meer werkgelegenheid.

Een andere grote vijand van Donald Trump is de Chinese president Xi Jinping. ‘America’ moet weer ‘great again’ gemaakt worden en om dat te bewerkstelligen is banencreatie vereist. Goedkope arbeid in China of bedrijven als Apple die iPhones daar produceren helpen niet. Handelsbarrières in de vorm van importheffingen zijn het wapen van Trump richting China. Op duizenden Chinese producten wordt 10% belasting geheven en mogelijk wordt dit 25%. Het levert de VS miljarden aan belastinginkomsten op en zou meer interne werkgelegenheid moeten creëren. De Chinezen pingpongen echter vrolijk mee en slaan met gelijke munt terug. Uiteindelijk is geen van beide hierbij echt gebaat en vertraagt het vooral de wereldhandel.

De G20-top die dit weekend in Argentinië plaatsvindt is daarom extra interessant. Natuurlijk praten wereldleiders (ook Mark Rutte mag komen) over zaken als werkgelegenheid, infrastructuur, duurzaamheid en (jawel) blockchain, maar dat is allemaal bijzaak. Trump en Xi gaan namelijk samen een hapje eten. Ik veronderstel een goeie Argentijnse steak. Maar wel een hele pittige. De twee hebben elkaar een jaar lang niet gezien en zullen bepaald geen vrienden zijn. Het gesprek kan escaleren, maar zalvende woorden, concessies van beiden en een opmaat richting een handelsdeal zijn voor de hand liggender. Beleggers zouden dat met veel gejuich omarmen.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

VANAVOND LIVE: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

Het laatste beursnieuws