Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een langdurige lage rente: wat betekent dit?

Een langdurige lage rente: wat betekent dit?
28 aug 2020 om 10:25

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in september 2019 verlaagd naar 0 procent. Sindsdien is de rente onveranderd. Dit heeft consequenties voor uw spaargeld, uw hypotheek en uw beleggingen. Hoe kunt u verstandig omgaan met uw vermogen in tijden van langdurige lage rentestanden?


De wereld zit in een van de vreemdste recessies ooit. We zitten midden in een gezondheidspandemie. Terwijl er een ‘’betaalpauze’’ voor hypotheeklasten werd ingevoerd steeg het aantal (vooral jonge) huiseigenaren explosief. Deze ontwikkeling heeft verschillende oorzaken, maar het komt voornamelijk door het beleid van de ECB.

De ECB is het centrale banksysteem van Europa. Hun hoofdtaak is het handhaven van prijsstabiliteit in de eurozone. Aangezien we in een recessie zitten heeft de ECB miljarden in de markt gepompt, om zo de economie te stimuleren.

Een lage rentestand kan een goede zaak of een slechte zaak zijn, afhankelijk van wat u doet met uw vermogen. Om deze reden is het tijd om hier een moment bij stil te staan.

Uw spaargeld:

Allereerst uw spaargeld. De ECB verlaagt de rente wanneer de economie afkoelt, om zo de economie te stimuleren. Dit komt doordat leningen goedkoper worden door een verlaging van de rente. Op deze manier is het vervolgens eenvoudiger om toegang te krijgen tot ‘’meer geld’’, waarmee u dus de mogelijkheid heeft om meer geld te besteden. Sparen is minder aantrekkelijk aangezien de rente nihil is.

Een lagere rente betekent ook dat mensen meer geld kunnen lenen, wat betekent dat er meer geld wordt gedrukt, met als gevolg dat u minder koopkracht heeft. Als u 100 euro op uw bankrekening stort, gaat de bank niet 100 euro uitlenen, maar eerder 1000 euro. Dit verschil van 900 euro moet ergens vandaan komen. Dit is waar de ECB komt kijken.

Naarmate er meer geld wordt gedrukt gaat de waarde van elke euro die u verdient en spaart omlaag, mede hierdoor stijgen de prijzen om u heen – uw huur, uw boodschappen en uw vakanties. Dit is wat inflatie is.

U kunt zich voorstellen dat al dit extra geld in circulatie gevolgen zal hebben voor de euro, zeker wanneer de economie herstelt. Dit is de reden waarom een hoop ‘’overtollig geld’’ erg duur kan zijn op termijn.

Sparen op de korte termijn is verstandig, om onvoorziene kosten en tegenvallers op te vangen. Echter is sparen op de lange termijn niet raadzaam, aangezien u zo goed als geen rente ontvangt, maar er tegelijkertijd wel inflatie is: uw koopkracht daalt.

De huidige lage rentestand is voornamelijk de reden waarom mensen nu beginnen met beleggen of een huis kopen, wat mij naar het volgende punt brengt:

Uw woning:

De huidige hypotheekrente was nog nooit zo laag. Dit zagen we zelfs niet tijdens de kredietcrisis in 2008. Enerzijds zorgt deze extreem lage hypotheekrente er voor dat u vaak moet concurreren tegen een hoop andere potentiële kopers. Anderzijds kunt u de hypotheek daarentegen wél spotgoedkoop afsluiten.

Door deze extreem lage hypotheekrente is dit een goede tijd om te overwegen om uw hypotheek te herfinancieren. Om deze reden kunt u al gauw duizenden euro’s besparen op termijn, en dat door simpelweg een goedkopere lening (hypotheek) af te sluiten. Mocht deze situatie niet voor u gelden dan profiteert u in ieder geval wel van de stijgende huizenprijzen.

Uw beleggingen:

Het derde aspect waar de rente op u van invloed is, zijn uw beleggingen. Als de rente omhoog gaat, lenen consumenten minder geld, dus geven ze minder geld uit, waardoor bedrijven uiteindelijk minder geld verdienen, wat over het algemeen betekent dat aandelenkoersen zullen dalen.

Tegenovergesteld: als de rente daalt zullen consumenten meer geld lenen, wat betekent dat consumenten meer geld uitgeven, waardoor bedrijven meer geld verdienen, wat ervoor zorgt dat aandelenkoersen over het algemeen stijgen.

Lage rente betekent ook dat bedrijven goedkoper geld kunnen lenen. ‘’Goedkope schuld’’ leidt ertoe dat geld lenen aantrekkelijker wordt. Dit geld wordt vervolgens gebruikt door bedrijven om te investeren en op die manier te groeien.

Slot:

Als u het zo leest dan lijkt een laag rentepercentage in de meeste gevallen goed te zijn, behalve voor uw spaarrekening. Door een lage rentestand kunnen bedrijven ‘’goedkoop geld lenen’’, en door deze toegang tot ‘’extra’’ geld zullen aandelenkoersen (indirect) stijgen. Echter is er ook een keerzijde.

Naarmate de lage rente en het huidige monetaire beleid langer aanhouden, nemen de risico’s voor de financiele stabiliteit toe. Zo wakkeren de lage rente en het huidige monetaire beleid een zoektocht naar rendement aan, waarbij beleggers hun portefeuille verschuiven naar activa met een hoger risico. Door deze toenemende risicobereidheid ontstaat er een opwaarts effect op de prijzen van risicovolle activa en neemt de kans op een ‘’bubbel’’ toe.

Of u het nu zint of niet, dit is de economie waar we ons momenteel in bevinden. U moet spaargeld hebben en u moet geld investeren. In mijn optiek geldt ‘’cash is king’’ op de korte termijn, maar  ‘’cash is trash’’ op de lange termijn. Houdt daarom derhalve een beperkt deel van uw vermogen aan in cash om onvoorziene uitgaven en tegenvallers op te vangen, maar investeer ook, idealiter voor de lange termijn.

Disclaimer 
Laurens Tabak is investment specialist bij 1Vermogensbeheer.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.