Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Edelmetalen weerstaan oplopende rentetarieven

Edelmetalen weerstaan oplopende rentetarieven
24 jan 2022 om 07:15

Edelmetalen weerstaan oplopende rentetarieven

De grondstoffensector handelde vorige week voor de vijfde week hoger, waarbij de Bloomberg Commodity Index in de buurt kwam van het hoogste punt in zeven jaar dat in oktober 2021 werd bereikt. De LMEX-index – die de zes belangrijkste in Londen verhandelde industriële metaalcontracten volgt – bereikte een record dankzij de Chinese stimuleringsmaatregelen en de dalende voorraden wereldwijd.

Edele metalen bleven de markt verrassen met een sterke stijging van zilver en platina ter ondersteuning van goud, dat een hoogste punt in twee maanden bereikte. Dit ondanks de tegenwind die wordt gecreëerd door de aanhoudende stijging van de reële rente in de VS. De markt houdt rekening met acties van de Fed in de komende maanden om de inflatie te beteugelen.

De energiesector handelde gemengd, waarbij ruwe olie zijn wekelijkse reeks van stijgingen uitbreidde naar vijf. Maar na het raken van een nieuw hoogste punt in zeven jaar begonnen er winstnemingen en consolidatie op te treden. Dat zou mogelijk de aanzet kunnen geven tot een correctie op de korte termijn. Met de sterke onderliggende fundamentals lijkt het risico van een grote terugval echter beperkt. Aardgas daalde ondertussen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan door milde weersontwikkelingen in de VS en grote LNG-leveringen in Europa. Die compenseerden het risico van prijspieken in verband met het agressieve gedrag van Rusland langs de grens met Oekraïne.

De Bloomberg landbouwindex brak hoger en bereikte het hoogste niveau sinds 2016 met winsten aangevoerd door tarwe, sojabonen, suiker en katoen. Tarwefutures in Chicago en Parijs stegen. De markt maakt zich zorgen over de impact op de leveringen door de verhoogde spanningen tussen Rusland en Oekraïne, twee van ’s werelds grootste verladers van het graan. Samen met de robuuste vraag van landen als Egypte, Turkije, Algerije en China, zou een verstoring een verdere prijsstijging kunnen veroorzaken.

Andere voedingsgrondstoffen zoals suiker en sojabonen worden ondersteund door de stijgende brandstofprijzen. Het wordt aantrekkelijker om meer landbouwgrondstoffen om te zetten in biobrandstoffen. Na maanden van speculatieve verkopen door fondsen die longposities afbouwden, boekte de in New York verhandelde termijn voor ruwe suiker de grootste wekelijkse stijging sinds december, terwijl de sojaolie in Chicago en de palmoliefutures in Maleisië dicht bij een recordhoogte noteren.

Deze ontwikkelingen, in combinatie met de snel stijgende kosten van meststoffen, hebben het vooruitzicht doen ontstaan dat de hoogste voedselinflatie in 14 jaar niet snel zal dalen. Hierdoor zullen de economieën van grote importeurs in het Midden-Oosten en Noord-Afrika extra onder druk komen te staan. 

Edelmetalen boekten een tweede opeenvolgende weekwinst . Goud blijft biedingen vinden boven $1830, dit ondanks het feit dat de Amerikaanse tienjarige reële rente vrijdag steeg naar een nieuw hoogtepunt in de cyclus op -0,54%. De laatste beweging was een reactie op het feit dat de markt, volgens ons ten onrechte, lagere inflatieverwachtingen inprijst in de overtuiging dat een opeenvolging van renteverhogingen, zoals gesuggereerd door de Amerikaanse Federal Reserve, voldoende zal zijn om de inflatie te beteugelen. 

De uitblinkers in de grondstoffensector waren de voorbije week zilver en platina. Beide stegen met meer dan 7%. Ze maakten een inhaalbeweging ten opzichte van goud na weken van underperformance. Goud zal op zoek gaan naar steun op $1830 en weerstand op $1850, gevolgd door de piek van november op $1877.  

De sector van industriële metalen sprong naar een recordhoogte door het vooruitzicht van snel slinkende voorraden, verstoringen in de aanvoer en het vooruitzicht van Chinese stimuleringsmaatregelen, die de potentie verhogen voor een hernieuwde opwaartse duw. Nikkel leidde opnieuw het front en raakte voor het eerst in meer dan een decennium $24k per ton, terwijl tin, het kleinste metaal in volume, een nieuwe recordhoogte bereikte. De nikkelvoorraden, een van de metalen die van vitaal belang zijn voor de productie van accu’s in elektrische auto’s, waaronder lithium en kobalt, zijn sinds 2007 niet meer zo krap geweest. Deze voorraden in de opslagplaatsen die door de beurzen van Londen en Shanghai worden gecontroleerd, blijven afnemen. Bovendien hebben de spanningen over Oekraïne ook de kans op verstoringen van de export vanuit Rusland, samen met Indonesië een belangrijke nikkelproducent, vergroot.

Koper handelde zijwaarts na een recente mislukte opwaartse poging. Wij handhaven onze optimistische vooruitzichten voor koper, gesteund door het vooruitzicht van een stijgende vraag naar elektrificatie, een krap aanbod en tekenen dat China zijn acties opvoert om een vertragende economie te ondersteunen, en daarmee recente macrorisico’s compenseert, vooral die welke voortkomen uit China’s geplaagde vastgoedsector.

De maandenlange rally van ruwe olie vertoonde tekenen van vertraging nadat Brent ruwe olie weerstand bij $90 per vat. De Amerikaanse voorraden van ruwe olie stegen voor het eerst in acht weken en het Witte Huis sprak over het vooruitzicht van versnelde vrijgave van zijn strategische reserves. De markt blijft echter zeer krap met een aanbod dat worstelt om de vraag bij te houden. De vraag heeft een beperkte impact gezien van de stijgende Omicrongevallen over de hele wereld.

De markt maakt zich vooral zorgen dat de OPEC+ groep, ondanks het feit dat ze een hogere productie hebben aangekondigd, moeite zullen hebben om deze doelstellingen te halen. Al enkele maanden zien we dat de groep zich niet aan de maandelijkse verhoging van 400.000 vaten per dag houdt, vooral door problemen in Nigeria en Angola. Meer recentelijk hebben verschillende andere landen, waaronder Rusland, hun doelstellingen echter niet gehaald door problemen met de productie.

De stijgende kloof tussen de OPEC+-quota voor ruwe olie en de feitelijke productie is de belangrijkste drijfveer geweest en nu de vooruitzichten wijzen op een stijgende vraag en een dalende reservecapaciteit, blijft het risico toenemen dat later in het jaar olie van 100 dollar per vat wordt geproduceerd. Een risico dat door het IEA in zijn laatste Oil Market Report van januari werd benadrukt. Daarin zegt de groep dat de markt krapper lijkt dan eerder werd gedacht, met een vraag die bestand blijkt tegen Omicron.

De druk op de beschikbare reservecapaciteit, die nu al maandelijks afneemt, zal verder worden opgevoerd, waardoor het risico van nog hogere prijzen toeneemt. Dit ondersteunt onze bullish langetermijnvisie op de oliemarkt, die jaren van onderinvestering tegemoet zal gaan nu de oliemultinationals een deel van hun reeds verminderde kapitaaluitgaven zullen ombuigen naar koolstofarme energieproductie.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.