Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 19 oktober 2018 16:25

Economische visie: Goudgoeroe wil in stenen

Een goeroe wordt omschreven als een spiritueel leraar of gids. De term komt daarnaast in een aantal vakgebieden voor zoals in de beleggingswereld. Een aantal bekende personen worden in de beleggingswereld aangeduid als goeroe waarmee wordt bedoeld dat hun mening in hoog aanzien staat binnen hun stroming en door hun volgers. Goeroe lijkt, wat als woord betreft, ook wel op Oehoe. Het is een uilensoort die beleggers met veel interesse volgen. Ik volg ook een aantal van die oehoes c.q. slimme uilen. Ik ben bovengemiddeld geïnteresseerd in boeken geschreven door de goeroes binnen mijn vakgebied. Heren en dames die in hoog aanzien staan binnen een deelgebied van de beleggingswereld wat mij interesseert. Vanwege mijn passie voor het financiële systeem ben ik al een aantal jaar geïnteresseerd in de inzichten van Michael Maloney. Ik heb al eerder over hem geschreven. Hij is de Amerikaanse “Willem Middelkoop” en evenals Willem zeer goed onderlegt in de geschiedenis van ons geld. Hij doorklieft geldsystemen vanaf het ontstaan ervan en zijn conclusie is dat er maar één geldsoort boven alles uitsteekt en dat is “goud & zilver”.

Het is het bekende riedeltje dat er maar één vorm van geld zal overleven en dat zijn de twee bekende edelmetalen.

Het is het enige geld wat echt waarde vertegenwoordigt. Alle fiatcurrencies zoals de dollar, yen en euro zijn luchtkastelen. De meesten van ons hebben er vertrouwen in maar na verloop van tijd zal blijken dat de waarde in lucht is opgegaan. Zoals nu in Venezuela de bolivar inmiddels ook in rook is opgegaan. De waarde is niente, noppes, nul. Hadden de arme Venezolanen maar meer fiducie gehad in goud en zilver, dan hadden zij hun koopkracht weten te behouden. Hetzelfde lot lijkt nu ook Turkije, Argentinië en nog een aantal opkomende landen te moeten ondergaan. De meesten van u gaan ervan uit dat eenzelfde lot de dollar of de euro niet zal overkomen. Echter, het is mijn stellige overtuiging dat over circa 100 tot 200 jaar de namen dollar en euro niet meer voorkomen in ons geldsysteem. De gulden is tenslotte als naam ook verdwenen. Maar ook de florijn of Reichsmark is geld uit ons verleden. Ten onder gegaan c.q. overgegaan in nieuwe benamingen. De gulden is omgezet in de euro. Heeft uw guldenbezit zijn volledige waarde behouden toen het werd omgezet naar euro’s?

De afgelopen beursweek kenmerkte zich door hoge turbulentie, veroorzaakt door zorgen over een Italiaanse begroting. De Italianen lijken op koers om hun tekort verder op te laten lopen. Dit betekent dat voor de korte termijn de staatsschuld verder toeneemt. Maar uiteraard met de intentie dat door stimuleringen nieuwe groei wordt gegenereerd. Groei die tot overschotten zal leiden? Overschotten die vervolgens gebruikt kunnen gaan worden om de staatsschuld weer af te lossen? Als de Italianen zoiets kenbaar maken dan staan de financiële markten op hun achterste benen. Maar als Trump de belastingen verlaagt en overheidsuitgaven verhoogd waardoor de staatsschuld nog harder oploopt dan wordt dit door de financiële markten met gejuich ontvangen. Terwijl de uitwerking uiteraard dezelfde is. Op korte termijn nemen de schulden toe. In de bestrijding van de kredietcrisis zijn biljoenen dollars bijgedrukt. Italië kan geen euro’s bijdrukken. Dit kan enkel in Frankfurt waar de ECB zetelt. Wel kunnen de Italiaanse banken de kredietverlening verruimen, maar zij moeten uiteraard wel blijven voldoen aan de kapitaalsratio’s die zijn afgesproken. Het maakt allemaal niet veel uit. Wereldwijd worden er grote hocus pocus trucs uitgehaald met ons geld. Fiatgeld wel te verstaan. Het ouderwetse goud en zilver kan niet bijgedrukt worden. Het is er of het is er niet. Het dient gedolven te worden om de hoeveelheid boven de grond te laten toenemen.

Dit klinkt allemaal vrij logisch. Maar goudgoeroe Maloney legt in zijn boek haarfijn uit dat er door de eeuwen heen ook met goud en zilver flink is geknoeid. Tegenwoordig nemen wij genoegen met papieren c.q. digitaal goud en zilver. Fysiek is alleen maar lastig en moeilijk te beschermen. Beleggen in ETFs is de makkelijkste manier. Het blijft echter de vraag of de Physical Gold en Silver ETFs daadwerkelijk gedekt zijn met het edelmetaal in de kluizen bij de bewaarder. De geschiedenis leert ons dit zeker niet altijd het geval is.

Het is zeer omslachtig om fysiek goud en zilver te kopen om daar vervolgens in te gaan beleggen. Ik hoop dus maar op een goede afloop en neem daarbij aan dat de trackers die het meest worden verhandeld betrouwbaar zullen zijn. Aanbieders zoals iShares, ETFS, SPDR etc zouden de reputatieschade nooit overleven wanneer er gesjoemel aan het licht zou komen. Maar ja, sjoemelen wordt blijkbaar door de consument wel goedgekeurd in de auto industrie zonder dat dit direct het einde betekent van een automerk.

Het meest opvallende van het boek “Gold & Silver” is dat Michael Maloney eigenlijk liever belegd in stenen!

Vastgoed is, zijn inziens, de beste belegging.

Vastgoed is tastbaar. Het wordt beschreven op naam van de eigenaar. Door de eeuwen heen stijgt de waarde. Maar wat is waarde? Dat uw huis stijgt van EUR 200.000 naar EUR 300.000? Heeft u dan EUR 100.000 verdiend? Als dezelfde gemiddelde woning in dezelfde periode minder hard is gestegen dan heeft u waarde gecreëerd. Maar stel dat de gemiddelde gelijkwaardige woning is verdubbeld en de hele woningmarkt is veel harder gestegen dan uw woning. Wat dan?
Als u wilt verhuizen naar een gelijkwaardige woning dan zult u bij moeten betalen. En als u verkoopt zult u waarschijnlijk ontdekken dat de waarde, in koopkracht gemeten, is gedaald.

Bron: www.longtermtrends.net

Voor Michael Maloney is er maar één soort “echt” geld en dat zijn de edelmetalen, vooral goud en zilver. Je moet de waarde van een huis of een ander goed niet meten in prijzen maar in gewicht. Hoeveel troy ounce goud is een huis waard? Dat is simpel te berekenen. Voor de gemiddelde huizenmarkt in de VS deel je de indexstand van de huizenmarkt door de prijs van één ounce goud. Nobelprijswinnaar Robert Shiller, u zult hem inmiddels kennen want ik refereer vaak naar zijn werk, heeft samen met econoom Karl Case indices gecreëerd waarin de prijsontwikkelingen van huizen in de VS worden berekend. De goudprijzen uit het verleden zijn ook allemaal bekend. Wanneer je nu de maandelijkse Shiller Case Home Price Index deelt door de goudprijs van dat moment, dan weet je hoeveel gouden munten van één ounce het gemiddelde huis waard is. Één troy ounce goud is overigens 31,1034768 gram goud. Op het moment van schrijven is de waarde van een troy ounce goud circa USD 1.224. In de bovenstaande grafiek kunt u aflezen hoeveel gouden munten er nodig zijn om het gemiddelde huis in de VS te kopen. De data vanaf 1970 zullen accurater zijn dan daarvoor, maar aangezien de database van Case en Shiller met veel onderzoek tot stand is gekomen, ga ik er vanuit dat de grafiek een goede afspiegeling is.

In tegenstelling tot wat Michael Maloney suggereert in zijn boek lijkt de waarde van vastgoed, uitgedrukt in het aantal gouden munten, momenteel helemaal niet duur. Natuurlijk is de waarde van vastgoed aan het stijgen, maar ten opzichte van de top in 2001 is er nog een lange weg te gaan. In 2001 had de koper van de gemiddelde Amerikaanse woning nog 565 gouden munten nodig. Nu is dit nog slechts 227. Goud is dus relatief duur.

Bron: www.longtermtrends.net

Wanneer ik als referentiekader de laatste 10 jaar gebruiken (zie bovenstaande grafiek), dan is vastgoed relatief wel duur te noemen. Op lange termijn wankelt echter zijn huidige bewering dat vastgoed duur is. In zijn boek geeft hij duidelijk aan een voorkeur te hebben voor beleggen in vastgoed, maar op dit moment niet omdat de woningmarkt sterk oververhit is. Volgens hem is nu de cyclus aangebroken om afscheid te nemen van vastgoed en om al uw vermogen om te zetten naar goud en zilver. Zijn eigen stelling wordt momenteel onderuitgehaald door de eerste grafiek.

Maloney is nog enthousiaster over zilver dan voor goud. Het boek heeft zijn laatste update gehad in 2015. De huidige zilverprijs noteert momenteel lager dan 3 jaar terug. Dit terwijl de vastgoedprijzen in de VS verder zijn gestegen. Zijn verhaal voor zilver is dus verbeterd. De goud/zilver ratio (zie bovenstaande grafiek) noteert rond het all-time high. Zilver is zelden zo goedkoop geweest ten opzichte van goud. Wanneer de waarde van de Amerikaanse huizenindex dus wordt gedeeld door de zilverprijs in dollars, dan zal de conclusie zijn dat de huizenprijzen de afgelopen jaren vanaf het dieptepunt hard gestegen zijn. Er zullen dus meer zilveren troy ounce munten ingeleverd dienen te worden om een gemiddelde woning in de VS te kopen.

Over aandelen is Maloney momenteel niet positief. De gemiddelde koers-winstverhouding is veel te hoog. Het is dan ook geen verrassing dat de Dow Jones Industrial Average Index, uitgedrukt in aantallen gouden munten, historisch gezien een hoog aantal aangeeft (zie bovenstaande grafiek). De Dow Jones heeft als slotkoers op donderdag 11 oktober 25.206 punten. De goudprijs in dollars per troy ounce is USD 1.224. U heeft 20,6 gouden munten nodig om de huidige stand van de Dow Jones-index te kunnen kopen. Op het dieptepunt in 2011 had u bijvoorbeeld nog geen 7 gouden munten nodig om de Dow Jones-index te kopen. Laat staan in januari 1980 toen de Dow Jones-index gelijk was aan 1,29 troy ounce.

Het boek van Michael Maloney geeft veel historische perspectieven waarmee u waarschijnlijk beter verder in de toekomst leert te kijken. Een boek geschreven door een “echte” goeroe. Een wijze uil. Maar waarbij u ook het gevoel krijgt dat hij meer aan u verdient wanneer u goud of zilver bij hem koopt, dan dat hij u wil doen beleggen in vastgoed. Voordat de Case Shiller Home Price Index gedeeld door de prijs van goud of zilver weer aan de bovenkant van de cyclus bevindt, zit Maloney waarschijnlijk al lang en breed achter de geraniums.

Wellicht dat u in de nabije toekomst reeds al uw goud en zilver kunt inruilen voor woningen. De afgelopen beursweek kenmerkte zich door sterke prijsdalingen van vastgoedfondsen en een relatief sterke prestatie van de edelmetalen. De vastgoed ETFs to gold ratio’s zijn hierdoor snel aan het dalen.

Historisch gezien lijkt vastgoed goedkoop op basis van de lange termijn grafiek waarbij de Case Shiller Home Price Index uitgedrukt wordt in troy ounce goud. Amerikaanse aandelen zijn daarentegen duur. Zilver is vriendelijker geprijsd dan goud. Maloney geeft momenteel aan weinig vertrouwen te hebben in vastgoed, maar de reden waarom wordt niet gerechtvaardigd door de 1e grafiek (Real Estate to Gold Ratio). Ik kan wel betere redenen aandragen waarom vastgoed momenteel duur is, evenals legio starters en modaal verdieners dat momenteel kunnen.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

Het laatste beursnieuws