Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitse analisten zien het niet meer zitten

Duitse analisten zien het niet meer zitten
11 aug 2021 om 09:17

De ZEW-index, die het vertrouwen van Duitse analisten meet, is in augustus met 22,9 punten gedaald naar 40,4. Dit is het laagste niveau sinds vorig jaar november. De markt had vooraf een score van 56,7 punten verwacht, maar de omslag is plotseling fors. In mei werd nog de hoogste score in 20 jaar bereikt, maar nu keldert de vertrouwensindex. Hoewel de score nog steeds positief is, is het toch een onverwachte dip in het cijfer. Van de ondervraagde analisten voorspelde 51,1% een verbetering van de economische activiteit, 10,7% voorspelde een verslechtering en de rest hield het op onveranderd. Op zich is de score dus niet desastreus te noemen. De ZEW-index wordt berekend als het verschil tussen het percentage analisten dat optimistisch is en het percentage dat negatief is over de economische ontwikkelingen voor de komende 6 maanden. Volgens de voorzitter van het economische researchbureau ZEW duidt de afname mogelijk toch op toenemende risico’s voor de Duitse economie, veroorzaakt door een mogelijke 4de coronagolf of door een groeivertraging in China. De huidige situatie werd overigens door de ondervraagden als beter beoordeeld dan de situatie van vorige maand. De afzwakking zou er daarom ook op kunnen wijzen dat de verwachtingen nauwelijks nog te overtreffen zijn.

Wat het ook is, grote neerwaartse correcties in de ZEW-index resulteren best vaak in correcties op de Duitse beurs. In bovenstaande 5-jaars grafiek hebben wij de 5 grotere correcties in de ZEW-index omkaderd. Regelmatig vallen deze correcties gelijk met grote beurscorrecties of is het zelfs een voorlopende indicator. Als belegger kun je dus gebruik maken van de voorkennis van 350 financiële en economische analisten. Deze 5de correctie heeft vooralsnog niet geresulteerd in een negatieve reactie op de beurs. Beleggers worden ook steeds meer immuun voor slecht nieuws. De vorige keren werd tenslotte de economie elke keer opnieuw gered door het ingrijpen van de centrale bank en overheid. Misschien dat zelfs de ondervraagde analisten inmiddels ook gevaccineerd zijn tegen teveel somberheid. Waarom zou je nog pessimistisch zijn als “beursgenoteerde” ondernemer wanneer je voortdurend wordt ondersteund door het direct ingrijpen van de monetaire en fiscale autoriteiten?

Natuurlijk resulteert iedere plotselinge daling van de ZEW-index niet in een grote en lange beurscorrectie. Als wij de grafieken erbij pakken van de 2 grote beurscorrecties van begin deze eeuw, dan is te zien dat tijdens de Kredietcrisis de Duitse analisten ruim 2 jaar waarschuwden voor slecht sentiment met een kleine opleving tussendoor. Aanvankelijk resulteerde de daling van de ZEW-index in een daling van de Duitse DAX-index, maar al snel werd het pad opwaarts gecontinueerd. De 2de dalingsgolf in de ZEW-index werd pas maanden later opgepakt door de beleggers.

De ICT-crisis, de eerste grote beurscorrectie deze eeuw, werd vrijwel direct gevolgd door dalende aandelenkoersen. Eerst langzaam maar daarna snel. Ook de ICT-crisis verliep in 2 fases. Na een opleving van de ZEW- en DAX-index, volgde er nog een slechte fase.

Het nieuwe ZEW-cijfer is een tegenvaller. Op de dag van publicatie echter zonder gevolgen voor de belegger. De DAX-index noteert op het moment van schrijven hoger. Met kennis vanuit het verleden krijgt de belegger toch een waarschuwingssignaal. Op basis van één vertrouwenscijfer zullen wij geen beleggingsbeslissingen nemen. Maar in het Golden Crosses Beleggingsmodel zijn een aantal belangrijke variabelen opgenomen die in het verleden belangrijke aanwijzingen hebben gegeven. De slechte ZEW-score is één zo’n variabele. Er zitten reeds een aantal slechte scores in het model. Maar het aantal positieve scores overheerst nog steeds. Zoals ook de meeste analisten nog steeds positief naar de komende 6 maanden kijken. Wij volgen iedere week met grote interesse de nieuwe score van het Golden Crosses Beleggingsmodel. De gevolgen voor de asset allocatie wordt iedere week gepubliceerd in onze Beursvisie. Komen er meer negatieve verrassingen, dan kan ons model zomaar gaan waarschuwen. Vooralsnog geeft ons Beleggingsmodel voor Europese aandelen een koopsignaal.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.