Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Drie redenen om beleggingen vast te houden

Drie redenen om beleggingen vast te houden
5 okt 2022 om 07:18

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck.


Sinds het begin van de COVID-pandemie veranderen de markten in beide richtingen met zo’n snelheid dat het lastig is voor beleggers om zich daaraan aan te passen. Er is te veel informatie beschikbaar die zichzelf tegenspreekt.

Uit jarenlange gegevens blijkt echter dat het aanhouden van beleggingen in volatiele periodes een slimme langetermijnstrategie kan zijn.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom u de neiging om te verkopen moet onderzoeken en waarom u uw beleggingen moet vasthouden in moeilijke tijden.

  1. Door te verkopen kunt u hogere inkomsten mislopen. Beleggers die in paniek raken en verkopen, lopen vaak hogere prijzen mis als de markten weer beter worden.
  2. Markten zijn van oudsher veerkrachtig. Wanneer markten reageren, moet u naar het bredere, historische perspectief kijken voordat u uw koers wijzigt.
  3. U heeft het voordeel van de tijd. Er is geen probleem met de timing, het gaat om een bepaalde periode op de markt.

Verkopen betekent hogere inkomsten mislopen

Uit onderzoek blijkt dat de slechtste dagen voor de markt vaak worden gevolgd door de beste dagen. Als u dus in de markt blijft, kunt u profiteren van betere tijden. In juli van dit jaar presenteerde de S&P 500 hun beste maandelijkse prestaties sinds eind 2020. Dat was zeker iets om te vieren. Niet voor actieve fondsbeheerders. Volgens onderzoek van de Bank of America, dat werd gepresenteerd in de Financial Times, richt slechts 28% van de fondsbeheerders zich op de grote aandelen die voor die maand boven de Russell 1000-benchmarks uitkwamen. En dat terwijl de belangrijkste pijlers van beleggingsfondsen allemaal onderpresteerden: kern, groei en waarde.1

Wat de redenen voor de teleurstellende resultaten betreft, heeft een pessimistische houding “waarschijnlijk invloed gehad op de prestaties,” zegt analist Savita Subramanian van de Bank of America in een memo aan klanten. “Kansen om de markt te verslaan, zijn nog altijd zeldzaam,” zegt ze, waardoor het voor fondsen een “moeilijke omgeving” is om aandelen te kiezen in plaats van mee te liften op indices.

En het lijkt erop dat beleggers stemmen zonder na te denken. Wereldwijd hebben beleggers in het eerste half jaar netto US $ 640 miljard onttrokken uit actief beheerde beleggingsfondsen, zo blijkt uit cijfers van Morningstar. Het verschil met de instroom van US $ 943 miljard in 2021 is enorm groot.2

Markten die goed en slecht presteren en de dunne scheidslijn daartussen zijn geen recent fenomeen. Over een periode van 20 jaar gezien, tot eind 2019, vonden 6 van de 10 beste dagen plaats binnen twee weken na de 10 slechtste dagen, volgens Katherine Roy, chief retirement strategist van JP Morgan.3

De dalingen en oplevingen van de markt in 2020 benadrukken dit nog eens.

Donderdag 12 maart 2000 was de slechtste marktdag voor de VS in 20 jaar tijd. Maar de volgende dag was de derde beste dag. De volgende maandag, 16 maart, werd vervolgens de nieuwste, slechtste dag in een periode van 20 jaar. En raad eens wat er de dinsdag daarna gebeurde? 24 maart werd een dag waarop nieuwe records werden gebroken en de Dow Jones Industrial Average op de beste dag sinds 1933 steeg met 11%. De S&P 500 steeg ondertussen met 9,4%.

Maar het moet worden opgemerkt dat dit slechts momentopnames zijn van marktontwikkelingen in het verleden en dat periodes waarin markten slecht presteren niet altijd worden gevolgd door een onmiddellijke opleving.

De Bank of America heeft elke tien jaar de invloed onderzocht van het missen van de beste en slechtste dagen van de markt op de beleggingsrendementen. Onderstaande tabel toont de grootte van de gemiste kans voor beleggers die steeds kopen en verkopen en proberen de markt te beïnvloeden.

Tabel 1: Problemen bij het beïnvloeden van de markt

De invloed van het missen van de beste en slechtste dagen van de markt, per decennium
Decennium Koersrendement Exclusief slechtste 10 dagen van decennium Exclusief beste 10 dagen van decennium Exclusief beste/slechtste
1930 -42% 39% -79% -50%
1940 35% 136% -14% 51%
1950 257% 425% 167% 293%
1960 54% 107% 14% 54%
1970 17% 59% -20% 8%
1980 227% 572% 108% 328%
1990 316% 526% 186% 330%
2000 -24% 57% -62% -21%
2010 190% 351% 95% 203%
2020 18% 125% -33% 27%
Sinds 1930 17,715% 3,793,787% 28% 27,213%

Bron: Bank of America. Rendementen van S&P 500. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Bij het onderzoeken van de gegevens tot aan 1930 ontdekte het bedrijf dat als een belegger elk decennium de 10 beste dagen van de S&P 500 miste, het totale rendement 28% bleef. Als de belegger aan de andere kant zijn posities vasthield gedurende de ups en downs zou het rendement 17,715% zijn geweest.

Markten zijn van oudsher veerkrachtig

Uit de geschiedenis blijkt dat markten altijd weer opleven na een crisis. Uit een artikel van de AFR bleek dat in de loop van 29 aparte gebeurtenissen, die zover terug gingen als Duitsland die Frankrijk versloeg in 1940, de Dow Jones Index gemiddeld 18 dagen nodig had vanaf het begin van een crisis om het laagste punt te bereiken, met een gemiddelde daling in zo’n periode van 11,6%. Dit blijkt uit gegevens die zijn samengesteld door Bell Potter.

Het herstel van die daling is nog sneller: bij 23 van de 29 gebeurtenissen, oftewel 86% van de tijd, was de benchmark een maand later gemiddeld 7,6% hoger. Een jaar later leeft de markt weer op met een gemiddelde van 24,7%.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Het internationale bedrijf Ned Davis Research neemt dezelfde trend waar. Tijdens verschillende crises sinds 1907 is de Amerikaanse aandelenmarkt gemiddeld met 7% gedaald. Zes maanden later was de markt weer met 10% gestegen en een jaar later met 15%.5

De wereldwijde financiële crisis van 2008 is nog een voorbeeld. Door de crisis raakten de internationale aandelenmarkten in een vrije val. Maar uit onderzoek van J.P. Morgan, blijkt dat het vasthouden van beleggingen ervoor zorgde dat pensioenrekeningen sneller herstelden. Volgens Katherine Roy van J.P. Morgan bevonden de rekeningwaardes van de beleggers die hun posities vasthielden zich binnen drie jaar weer volledig op het oude niveau.6

Grafiek 1: Cumulatieve prestaties tijdens marktherstel

Cumulatieve prestaties tijdens marktherstel

Bron: VanEck, Bloomberg, MSCI. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

U heeft het voordeel van de tijd

Wereldwijde aandelenmarkten kunnen volatiel zijn, maar presteren van oudsher beter op de lange termijn.

Als langetermijnbelegger is het goed om te onthouden dat er geen probleem is met de timing, maar dat het gaat om een bepaalde periode op de markt. Het is belangrijk dat beleggers verder kijken dan de positieve en negatieve commentaren en zich richten op langetermijndoelen. Wereldwijde aandelenmarkten kunnen volatiel zijn, maar presteren van oudsher beter op de lange termijn. Beleggers moeten overwegen om hun posities vast te houden en zich te richten op een langetermijnstrategie.

Scherpe marktdalingen die worden vergezeld door schreeuwende krantenkoppen leveren stress op voor beleggers. En de huidige situatie is helemaal onzeker omdat er zoveel bewegende delen zijn: de inflatie is hoog, de rentepercentages stijgen, de dreiging van een recessie is groot en we hebben te maken met geopolitieke spanningen, waaronder de oorlog in Oekraïne. “De meeste mensen reageren op negatieve gebeurtenissen. Nu alles zo snel na elkaar gebeurt wat betreft die oplevingsdagen, kun je jezelf niet op tijd weer inkopen. Mensen hebben daar ook de moed niet voor,” zegt Roy. “Daarom is het beter om posities vast te houden.” Dit is echter altijd onderhevig aan grondige analyses in elk afzonderlijk scenario, omdat de behoeftes van beleggers net zo specifiek zijn als hun beleggingen.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.