Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dreigende bankencrisis zet goudprijs hoger

Dreigende bankencrisis zet goudprijs hoger
11 mei 2023 om 11:10

Bij Doijer & Kalff zien we parallellen met de jaren na de kredietcrisis toen het vertrouwen in banken een dieptepunt bereikte. Wat je ziet is dat het systeemrisico – dat na de kredietcrisis nooit helemaal weg was – ineens weer zichtbaar wordt. Spaarders halen geld weg en zoeken hiervoor naar alternatieven. We hadden nog nooit zo’n drukke maand als afgelopen maart, en ook in april bleven de goudaankopen erg hoog. Vorige week donderdag vestigde de OTC-prijs al een all-time high, namelijk $2.078 per troy ounce (31,1 gram). De spotprijs bereikte zijn recordniveau van ruim $2.075 in augustus 2020 en blijft momenteel flirten rond dit niveau.

Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republick Bank zijn allen een klassieke fout begaan, waarbij kort vreemd vermogen als lang wordt uitgezet. Dat gaat goed totdat de rente flink begint op te lopen; de bank moet afschrijven op leningen en er een bankruns ontstaan; waardoor er op zijn beurt weer liquiditeitsproblemen ontstaan met faillissementen tot gevolg. De zorgen over de bankensector zijn nog niet voorbij. Vorige week gingen diverse regionale Amerikaanse banken hard onderuit op Wall Street. Zo verloor PacWest meer dan de helft van zijn beurswaarde. Ook bijvoorbeeld First Horizon Bank en Western Alliance moesten het ontgelden en de hoofdgraadmeters op de beurzen in New York gingen eveneens omlaag.

Een interessant gegeven is dat er vergeleken met de periode 2008-2011 minder bankfaillissementen zijn dan in 2023, maar de omvang van de huidige faillissementen (gecorrigeerd voor inflatie) vele malen groter is (zie bovenstaande afbeelding). Met de nog altijd oplopende rente is het een realistisch scenario dat het nog lang onrustig zal blijven in de bancaire sector, specifiek in het geval van de US, waar het toezicht voor kleine banken in de loop der jaren flink is teruggeschroefd.

Een acquisitie verrichten met een dubbelcijferige korting op de boekwaarde geheel gefinancierd door de belastingbetaler

Naarmate JPMorgan in omvang groeit, neemt ook het potentiële systeemrisico toe. JPMorgan heeft maar liefst $3.67 biljoen aan activa (de recente acquisitie van First Republic Bank die deels door de FDIC, lees: belastingbetaler wordt gefinancierd) ironisch genoeg niet meegerekend. Door de enorme balance sheet, wordt wordt JPMorgan gezien als economische graadmeter en als een entiteit waarbij het gezegde ‘’too big to fail’’ geldt. Toen Bear Stearns in 2008 instortte, kwam JPMorgan tussenbeide voor een overname. Zes maanden later, toen Washington Mutual instortte in het grootste

Amerikaanse bankfaillissement ooit, hetzelfde verhaal. En met elke failliete bank die JPMorgan of de FDIC (belastingbetaler) redt, wordt duidelijker dat JPMorgan is in wezen het grootste risico voor het financiële systeem – en elke keer dat het expandeert om de stabiliteit van de financiële sector te handhaven, neemt ook het systeemrisico toe. Vaak wordt de drogreden opgeworpen dat niet ingrijpen betekent dat de schade onderaan de streep nog desastreuzer zal zijn. In realiteit betreft dit vaak extreem winstgevende, perverse transacties. Zo heeft onze staat ook 4 miljard verdiend aan de overname van bijvoorbeeld ING. En laten we eerlijk zijn, wie wil nou geen acquisitie verrichten met een dubbelcijferige korting op de boekwaarde geheel gefinancierd door de belastingbetaler?

Spaar-gate opent de ogen

De ECB keert inmiddels 3,25% depositorente uit (excl. kosten en kortingen), terwijl er 4% beleningsrente wordt opgeëist voor uw hypotheek of krediet. Dit terwijl de Nederlandse grootbanken slechts 0,75-1,00% spaarrente uitkeren. Op basis hiervan kun je moeiteloos miljarden overwinst incalculeren. Steeds meer particulieren en ondernemers benadrukken dit verhaal bij ons en zijn op zoek naar een renderend, maar veilig alternatief. Hiermee is sparen onderhand een activiteit met gegarandeerd reëel verlies. 

Dreigende bankencrisis is een geschenk uit de hemel

Uit COT-rapportages kunnen we opmaken dat asset managers voor ca. 70% long gepositioneerd zijn in goud. Vanaf begin maart is ‘managed money’ weer long posities gaan opbouwen en shorts gaan afbouwen en dat zien we linea recta terug in de goudprijs. Dit duidt op het feit dat er weinig reden is voor optimisme en beleggers overduidelijk baat hebben bij een veilig onderkomen in tijden van onzekerheid. Goud genoteerd in euro’s staat om die reden sinds begin maart ook ruim 8% in plus. 

Niet alleen voor ons komt deze tumult als een geschenk uit de hemel, ook realiseren steeds meer mensen zich dat er betere alternatieven zijn voor hun vermogen, dat is in zekere zin een stukje maatschappelijke bewustwording. Goud, in tegenstelling tot uw luie bank, levert een rendement van gemiddeld 9% gemiddeld per jaar (gemeten vanaf de introductie van de euro) op. Daar waar sparen de definitie is van koopkrachtvernietiging met de nog altijd forse inflatie, doet goud wat het moet doen. 

Doijer & Kalff verkoopt uitsluitend fysiek goud en zilver dat onder uw naam wordt opgeslagen. Volledig verzekerd en beveiligd en met terugkoopgarantie tegen een vaste prijs. Open hier een account

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.