Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Redactie- donderdag, 6 mei 2021 16:45

Dogecoin: Houdt het stand?

Dogecoin is het nieuwste fenomeen op de cryptomarkten. Begonnen in 2013 als min of meer een grap, is het sympathieke muntje inmiddels opgeklommen tot de vierde crypto qua waarde, na Bitcoin zelf, Ethereum en Binance Coin. (Bron: www.Coinmarketcap.com)

De munt wordt gebruikt op internet om bepaalde doelen te steunen, geld te kunnen doneren aan bijvoorbeeld artiesten of om bepaalde mensen te sponsoren. Via de aanmaak van een eigen wallet kan een bezitter van de coin gemakkelijk coins overmaken naar wie hij of zij dan ook wil.

De oprichters hebben het in 2013 bedacht als gimmick: ze wilden iets anders maken dan bitcoin en vooral meer open zijn: van bitcoin was immers niets bekend, wie het gemaakt had en wat het idee erachter was.

De kracht van Dogecoin is de community. Op het populaire forum Reddit/r/dogecoin wordt van alles bedacht om met dogecoin te doen zoals het sponsoren van sporters, het tippen (met fooien) van artiesten.

Er zitten nu zoveel mensen in, die allemaal mee willen doen dat er automatisch steeds nieuwe kopers opstaan die het stokje iedere keer overnemen. Grote aanjager op internet is Elon Musk, die zichzelf The Dogefather noemt.

Elon Musk, Dogefather

De stijging van deze week (van $0,25 naar $0,68) kwam bijvoorbeeld doordat Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla, een paar keer positief over Dogecoin tweette.

Op 28 april kondigde Musk aan dat hij te gast zou zijn bij het populaire tv-programma SNL, Saturday Night Live. Nieuwe olie op het vuur van de Dogecoin-community, die natuurlijk verwachten en hopen dat Musk voor een miljoenenpubliek Dogecoin zal aanprijzen.

De vraag is uiteraard of het bestendig is, een grote grap of dat er toch iets van waarde in blijft zitten. De cryptowereld barst momenteel uit haar voegen van allerlei altcoins en tokens waar mensen hun geld in kunnen steken.

Wat er uiteindelijk overblijft is de vraag, welke crypto toegevoegde waarde zal hebben in de toekomst. Wat dat betreft lijkt het op het ontstaan van internet: je wist dat het iets groots zou worden, maar de partijen die er mee bezig waren hebben het niet allemaal gered.

Uiteindelijk kwam er een nieuwe generatie bedrijven die wél het juiste business model vonden om van de internetuitvinding iets groots te maken. Bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook.

Honda Civic

Met de bedenker van Dogecoin is het alvast niet goed afgelopen. Alhoewel, hij is gezond en financieel op orde maar het had iets meer kunnen zijn. Billy Markus, alias Shibetoshi Nakamoto, was een programmeur van IBM. Hij verkocht zijn hele voorraad al in 2015 en kocht daarvoor, hij was ontslagen, een tweedehands auto....

Maar dit kan natuurlijk even goed een grap zijn.

PS: Beschouw dit vooral niet als een koopaanbeveling. Ik heb er zelf een paar gekocht, puur om te ervaren hoe de community werkt. Dogecoin is geen store of value, of ter bescherming van inflatie, er zijn er genoeg en er komen ook steeds nieuwe bij. Het is vooral een coin die door een actieve community in stand en in leven gehouden wordt.

De Aandeelhouder TV

juni 18, 2021

Scherpe en snelle correctie AEX in verschiet

juni 18, 2021

Waarom beleggen voor jongeren belangrijk is | De Aandeelhouder Podcast Afl. 23

juni 18, 2021

AEX week 24 2021 – Aanzwellende berendruk….

juni 18, 2021

De Fed, Shell verkoopt activa, en nog veel meer! | Deze Week in het DAH Magazine

Columns

Nieuw
18 jun 17:44 Redactie

Waarom beleggen voor jongeren belangrijk is | De Aandeelhouder Podcast Afl. 23

17 jun 09:57 Coinmerce

Hoogtepunten van de Bitcoin-conferentie 2021 in Miami

16 jun 11:07 Bas Heijink

TA 10 jaars NL Rente: Cruciale opwaartse doorbraak

16 jun 11:01 Redactie

ETF v/d Week: Future of Food

15 jun 09:13 Redactie

3 favoriete aandelen voor dit moment

Het laatste beursnieuws