NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Redactie donderdag, 6 mei 2021 16:45

Dogecoin: Houdt het stand?

Dogecoin is het nieuwste fenomeen op de cryptomarkten. Begonnen in 2013 als min of meer een grap, is het sympathieke muntje inmiddels opgeklommen tot de vierde crypto qua waarde, na Bitcoin zelf, Ethereum en Binance Coin. (Bron: www.Coinmarketcap.com)

De munt wordt gebruikt op internet om bepaalde doelen te steunen, geld te kunnen doneren aan bijvoorbeeld artiesten of om bepaalde mensen te sponsoren. Via de aanmaak van een eigen wallet kan een bezitter van de coin gemakkelijk coins overmaken naar wie hij of zij dan ook wil.

De oprichters hebben het in 2013 bedacht als gimmick: ze wilden iets anders maken dan bitcoin en vooral meer open zijn: van bitcoin was immers niets bekend, wie het gemaakt had en wat het idee erachter was.

De kracht van Dogecoin is de community. Op het populaire forum Reddit/r/dogecoin wordt van alles bedacht om met dogecoin te doen zoals het sponsoren van sporters, het tippen (met fooien) van artiesten.

Er zitten nu zoveel mensen in, die allemaal mee willen doen dat er automatisch steeds nieuwe kopers opstaan die het stokje iedere keer overnemen. Grote aanjager op internet is Elon Musk, die zichzelf The Dogefather noemt.

Elon Musk, Dogefather

De stijging van deze week (van $0,25 naar $0,68) kwam bijvoorbeeld doordat Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla, een paar keer positief over Dogecoin tweette.

Op 28 april kondigde Musk aan dat hij te gast zou zijn bij het populaire tv-programma SNL, Saturday Night Live. Nieuwe olie op het vuur van de Dogecoin-community, die natuurlijk verwachten en hopen dat Musk voor een miljoenenpubliek Dogecoin zal aanprijzen.

De vraag is uiteraard of het bestendig is, een grote grap of dat er toch iets van waarde in blijft zitten. De cryptowereld barst momenteel uit haar voegen van allerlei altcoins en tokens waar mensen hun geld in kunnen steken.

Wat er uiteindelijk overblijft is de vraag, welke crypto toegevoegde waarde zal hebben in de toekomst. Wat dat betreft lijkt het op het ontstaan van internet: je wist dat het iets groots zou worden, maar de partijen die er mee bezig waren hebben het niet allemaal gered.

Uiteindelijk kwam er een nieuwe generatie bedrijven die wél het juiste business model vonden om van de internetuitvinding iets groots te maken. Bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook.

Honda Civic

Met de bedenker van Dogecoin is het alvast niet goed afgelopen. Alhoewel, hij is gezond en financieel op orde maar het had iets meer kunnen zijn. Billy Markus, alias Shibetoshi Nakamoto, was een programmeur van IBM. Hij verkocht zijn hele voorraad al in 2015 en kocht daarvoor, hij was ontslagen, een tweedehands auto....

Maar dit kan natuurlijk even goed een grap zijn.

PS: Beschouw dit vooral niet als een koopaanbeveling. Ik heb er zelf een paar gekocht, puur om te ervaren hoe de community werkt. Dogecoin is geen store of value, of ter bescherming van inflatie, er zijn er genoeg en er komen ook steeds nieuwe bij. Het is vooral een coin die door een actieve community in stand en in leven gehouden wordt.

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2022

Private Equity rukt op | 24 januari 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

Columns

Nieuw
24 jan 13:31 Redactie

7 top aandelen voor 2022

24 jan 13:41 Redactie

Webinar: Dé 10 ETFs om in te spelen op belangrijke trends

24 jan 11:49 Cees Smit

Column: Oo Crypto

24 jan 07:44 Ole Hansen

Edelmetalen weerstaan oplopende rentetarieven

21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

Het laatste beursnieuws