Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Rob Stuiver -vrijdag, 20 september 2019

Doe als de Noren: koop meer aandelen!

Veel professionele beleggers in Nederland doen nog steeds mee met een enorm piramidespel. Alsof ze een fietstocht naar Zuid-Frankrijk maken en starten in noordelijke richting…!?

Draai nu van obligaties naar aandelen.

17 triljoen ofwel 17.000 miljard aan schulden van overheden levert geld op. Voor de overheden wel te verstaan! Vrijwel alle Europese landen én Japan krijgen geld toe als ze lenen. Ook voor de langere termijn. In de landen met de meest degelijke overheidsfinanciën zelfs voor looptijden van dertig jaar. En ze worden nog grif gekocht ook, deels met mijn eigen geld via mijn pensioenfonds. Ook dit jaar vloeit er weer veel geld richting obligaties. Deze continue vraag is een van de redenen waarom dit piramidespel nog wel even kan duren. Sterke bewoording? Hoe moet ik het dan noemen dat ik de Nederlandse Staat een half procent per jaar moet betalen om op mijn geld te passen? Mens-erger-je-nieten? Risk? Of ganzenborden… Wie koopt deze ‘belegging’ terwijl de inflatie in augustus op 2,8% (bron CBS) uitkwam…? Neem dan de Noren, die maken nu de switch van obligaties naar aandelen. Een logische en verstandige keus!

Een zichzelf vervullende voorspelling

Het vervelende is dat de institutionele wereld dit type obligaties, vaak namens een onwetende pensioendeelnemer, maar blijft opkopen. Of het nu een pensioenfonds is met miljarden of een defensief/neutraal aandelenfonds. Allemaal blijven ze diversifiëren via het principe van aandelen versus obligaties. Daar komt nog bij dat pensioenfondsen door de rekenrente steeds verder onder druk komen te staan en gedwongen worden om dan nog meer obligaties te gaan kopen…. Zo komen we straks vanzelf op -1% effectieve rente uit…met alle gevolgen van dien.

De 10-jaars Duitse rente is over een periode van 30 jaar onder de nullijn gedoken… Bron: Bloomberg

Waarom beleggen we ook al weer?

Laten we even terug gaan naar de kern, de lange termijn en onze doelstellingen. Waarom zijn we gaan beleggen? Voor sommigen is het een leuke hobby, voor de meesten van ons is het een noodzaak om goed en verstandig aan het vermogen te werken voor later. Zeker als vermogensbeheerder of pensioenfonds, dan zijn het niet eens je eigen gelden die je aan het beleggen bent. Van hen wordt verwacht dat ze met al hun kennis en kunde de beleggingen als een goed huisvader beleggen met inachtneming van alle risico’s en de doelstellingen van de eindklant.

Wat is ons doel?

Zowel voor pensioenfondsen als voor vermogensbeheerders en natuurlijk ook voor ons als  particuliere belegger is het doel vaak om vermogen op te bouwen voor de komende tien, twintig of dertig jaar. Door te streven naar een mooi (positief!) rendement profiteren we ook nog eens van het rendement-op-rendement effect. Als je daarvan wilt profiteren waarom selecteer je dan een assetclass obligaties die een negatief verwacht rendement gaat opleveren…!? Om daar iets in te beleggen gaat dwars in tegen ons doel, ik vind het een heel vreemd verhaal. Men komt dan vaak met het argument van risicodiversificatie en het argument om de portefeuille minder volatiel te maken. Een argument waar ik in deze tijden niks mee kan.

Naar Zuid-Frankrijk via het noorden?

Vergelijk het beleggen nu eens met een reis naar Zuid-Frankrijk. In dit specifieke geval kan je er voor kiezen om over deze reis maximaal een dag te doen, met de auto. Of in minimaal een dag of tien per fiets. Aan beide manieren zitten risico’s. Zo heb je de kans dat je met de auto vertraging oploopt door files, of dat je in een ongeluk verzeild raakt. Stel nu eens dat aandelen dezelfde risico’s met zich meebrengen als de auto, zijn deze dan rampzalig? Is het echt erg als je je doel iets later behaalt door vertragingen? En het probleem van ongelukken is behoorlijk te reduceren met een snelheidsbegrenzer. Met de fiets is het niet nodig om rekening te houden met files, maar moet je wel zorgen dat je de goede kant op fietst. De richting van het noorden zomaar in slaan en dan maar zien…dan loop je een groot risico nooit in Zuid-Frankrijk aan te komen. Met mazzel eindig je waar je bent begonnen. Obligaties? Niet veel anders!

Er zijn volgens mij verschillende manieren om je risico te beperken, je snelheidsbegrenzer kan je bijvoorbeeld invulling geven via laag risico aandelen (Low Volatility) of door slim gebruik te maken van derivaten. Zo is het natuurlijk ook met aandelen, altijd gedoe. Je kunt er de hele dag TV over kijken, tijdschriften lezen, FondsNieuws volgen of de rapporten van analisten uitpluizen. Leuk allemaal als tijdverdrijf. Maar je rendement komt gewoon met de tijd, slecht voorspelbaar op korte termijn, maar het komt. En niet omdat je er veel tijd in steekt. Aandelenindices wereldwijd zetten altijd weer nieuwe toppen neer, zeker inclusief dividend. Want die 3% dividend krijg je ieder jaar, dat is toch beter dan 0,5% per jaar betalen….

Gevangen in de koplampen

Maar nee, we willen alles controleren en regelen en plannen. Hetgeen onmogelijk is. Maar we doen het toch. Als pensioenfonds wordt je gemangeld door de regels en mag je niet al te veel in aandelen beleggen. Of erger nog, je moet die negatieve obligaties kopen. Want we zouden toch ergens tussen hier en Saint Tropez een uurtje achter op schema liggen. Zelfs vermogensbeheerders, die toch echt zelf mogen invullen hoe ze risico’s beheersen, voelen zich gedwongen om dit te doen en de mixfondsen van de grootbanken zie ik ook nog geen beweging maken. Ze lijken wel op dat konijn dat midden op de weg blijft zitten kijken naar de koplampen van een aanstormende auto. Totaal onnodig!


Lees hier de column Altice kan nog 160 procent stijgen


Low Volatility aandelen als alternatief

Een goed gespreide aandelenportefeuille is als een Audi of BMW. Degelijk, solide maar soms gaan ze zo hard dat men er mee uit de bocht vliegt. Maar als je er een snelheidsbegrenzer op zet (Low Volatility aandelen bijvoorbeeld) houdt de motor het héél lang vol en kom je, mogelijk iets later maar zonder kleerscheuren, gewoon op je eindbestemming aan.

Bekijk eens goed de rapporten die geschreven zijn over de Low Volatility factor. Onomstotelijk wordt daar aangetoond dat je met minder risico dezelfde rendement kunt halen. Waarom doen we dat dan niet?

De Noren zijn slimmer

Wat werkt beter: het Noorse Staatsfonds of een Nederlands pensioenfonds?

De Noren hebben recent het besluit genomen om hun beleggingsallocatie aan te passen. Het aandelenbelang gaat van 60% naar 70% en deze verhoging gaat ten koste van..…juist, obligaties. De Noren hebben besloten zich (deels) af te keren van het onnatuurlijke piramidespel dat nu gespeeld wordt. Ze waren al de aller grootste aandelenbelegger ter wereld, 1,5% van alle aandelen wereldwijd zit namelijk in hun pot. Dat wordt dus 1,75%. Een klein landje met een eigenzinnige beleggingsinslag gaat liever met de auto dan met de fiets.

Het tussentijds alles willen regelen en controleren maakt nerveus en leidt tot dure en foutieve beslissingen van pensioenfondsen. Mogelijk kunnen zij daar niks aan doen vanwege wet- en regelgeving. Institutionele beleggers, banken en vermogensbeheerders daarentegen hoeven helemaal niet mee te doen met deze gekte, maar doen het vaak wel. Ik vind dat ongelooflijk.

Conclusie

Denk aan je lange termijn doel, laat aandelen voor je werken, geniet van de dividenden en herbeleg voor het rendement-op-rendement effect. Reduceer je risico’s via oplossingen zoals Low Volatility aandelen en derivaten.

Obligaties op deze niveaus zijn geen veilige, defensieve, belegging. Weiger te alloceren naar beleggingscategorieën met negatieve opbrengsten. Zeker als je doel Zuid Frankijk is moet je niet fietsend richting het noorden vertrekken…een garantie dat je je doel niet gaat halen!

De Aandeelhouder TV

oktober 23, 2019

AEX 23 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2019

Cijfers Akzo Nobel en Heineken | 23 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

AEX 22 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

Prosus steekt Takeaway de loef af

Columns

Nieuw
23 okt 10:49 Superperformance SAS

Short KPN

22 okt 14:55 Shaun Stevens

Beursgenoteerd vastgoed: Weten wat de prijs van alles is en de waarde van niets

22 okt 10:19 Redactie

Bod Prosus op Just Eat, Takeaway wel op Pole Position

22 okt 10:11 Redactie

De 10 Grootste Robotics Aandelen

18 okt 14:47 Nico Bakker

Koopkans: Arcelor Mittal