AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Redactie zondag, 8 juli 2018 10:31

Distributiecentra: verdozing zorgt ook in andere sectoren voor enorme groei

De verdubbeling van het aantal distributiecentra in Nederland heeft voor verschillende sectoren meerdere voordelen. Of er ook een nadeel aankleeft, staat open voor discussie.

Recordjaar

Vorig jaar was een recordjaar, de vraag naar logistiek vastgoed was met 2,4 miljoen m2 nog nooit zo groot geweest. Het einde van deze enorme groei lijkt nog lang niet in zicht. Noord-Brabant en Limburg zijn de provincies, in distributie Nederland, die het meeste profiteren van de toenemende vraag naar XXL-distributiecentra. Deze provincies liggen in de zogenoemde ‘blauwe banaan’, een regio die zich uitstrekt van Engeland tot Noord-Italië en de vorm heeft van een banaan. Van oudsher wordt Nederland door de geografische ligging, de toegang van de Rotterdamse haven en Schiphol, als ideaal distributieland gezien.

Van groot naar klein

De ligging in combinatie met de belastingvoordelen is reden genoeg voor grote buitenlandse partijen om zich in Nederland te vestigen. Met de sterk toenemende internetverkoop, business to consumer (B2C), is er in de eerste plaats vooral vraag naar nieuwe XXL-distributiecentra. De bestaande bouw blijkt niet altijd geschikt te zijn voor de nieuwe economie of optimaal gebouwd te zijn voor de verwerking van de retourstromen. De aanhoudende B2C groei zorgt ook voor een toename in kleinschalige fulfilment, sorteer- en retourcentra in de randstad. Hierdoor wordt de grond om op te bouwen schaars.

Schaarste

De stijgende groei van distributiecentra brengt ook een grote vraag naar personeel. Deze schaarste bevindt zich niet alleen op de werkvloer, ze spreidt zich uit via het midden- naar het hoger management. Maar vooral magazijn- en logistiek medewerkers in het zuiden van het land zijn schaars. Op dit moment zijn er 50.000 vacatures te vervullen. Doordachte logistieke hulpmiddelen kunnen helpen de werkzaamheden zo efficiënt en tijdbesparend uit te voeren. Modulaire magazijnsystemen zijn zo’n logistiek hulpmiddel. Deze systemen helpen de productiviteit te verhogen en te stimuleren. Ook zorgen ze voor een betere ergonomie bij medewerkers. En dat is zeker in deze tijd dat het moeilijk is personeel te vinden en te behouden van een enorme toegevoegde waarde. De constructiesystemen van Multitube kunnen hierbij helpen.

Verdozing

Steeds meer reusachtige, voornamelijk grijze, raamloze gebouwen sieren het Nederlandse landschap. Voor sommige een doorn in het oog. Zij zijn van mening dat dit esthetisch onverantwoord is en dat er te veel landbouwgrond opgeofferd wordt.  Voor anderen zien de distributiecentra eruit als rustende olifanten. De meningen blijven verdeeld. Over de vraag of de economische groei die dit teweegbrengt het waard is, valt te discussiëren. Maar de groei in distributieland zal zich voortzetten en modulaire magazijnsystemen zijn daarin van grote waarde.

Voor meer informatie over de mogelijkheden van slimme magazijnsystemen ga naar Multitube.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon