Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

D’Ieteren: Trage start van dit jaar

D’Ieteren: Trage start van dit jaar
31 mei 2024 om 15:14

De holding D’Ieteren hield gisteren haar algemene vergadering en gaf tegelijk ook een update over het eerste kwartaal.

  • Trage start van het jaar, zachte winter in VS remt Belron af
  • Jaarprognose wordt herbevestigd
  • Behouden vertrouwen in Moleskine

De familiale groep staat al decennia bekend als de distributeur van de merken van de Volkswagen-groep in België, maar vandaag is Belron qua winstgevendheid veruit de belangrijkste activiteit.

De laatste jaren maakt de groep ook werk van meer diversificatie: in 2017 werd een belang van 40% in Belron verkocht aan private equity-speler CD&R en met de opbrengst werd een investering in TVH (40%, in 2021)  en PHE (2022) gefinancierd.

Belron

In het eerste kwartaal steeg de omzet voor de hele groep met 5,4% tot € 3,06 miljard. Bij Belron (vervangen en herstellen van autoruiten, bekend onder de merknaam Carglass) steeg de omzet met 5,8%.

De groei was te danken aan het verder stijgende aandeel van Advanced Driving Assistance Systems (ADAS) herstellingen, die hoger dan gemiddelde prijzen en marges halen.

ADAS verwijst naar de verschillende sensoren die tegenwoordig op meer en meer autoruiten zitten, en bij een herstelling moeten die geherkalibreerd worden.

Voor Belron is dit een lucratieve activiteit en de toename van het aantal ADAS-herstellingen was de voorbije jaren de groeimotor achter de stijgende winsten van Belron.

De zachter dan verwachte winter in de VS zorgde voor een lichte daling van het aantal herstellingen: een strenge winter is normaal gezien goed  nieuws voor Belron, want dan is er meer schade aan de auto’s.

Automotive

D’Ieteren Automotive zag haar omzet met 4,1% toenemen tot € 1,42 miljard. De Belgische autoverkoop steeg met 4% en D’Ieteren kon haar marktaandeel nog licht verhogen tot 23,4%.

Naast de autodistributie is D’Ieteren de voorbije jaren ook gaan investeren in andere vormen van mobiliteit zoals deelauto’s (Poppy) en fietswinkels (Lucien).

Op de algemene vergadering gaf ceo Deprez nog aan dat ze een toenemende vraag naar fietsleasing door bedrijven zien, en dat ze het aantal winkels van Lucien nog willen uitbreiden van de huidige 19 naar 25 à 30.

PHE

PHE, een Europese speler in distributie van reserve-onderdelen voor auto’s, kende een omzetstijging van 6,4% tot € 696 miljoen.

Van deze 6,4% kwam 2,8% van overnames. PHE is vandaag actief in zes landen, en de markten zijn nog redelijk gefragmenteerd met veel verschillende spelers. PHE kan de komende  jaren via verdere overnames de sector consolideren.

TVH

TVH, wereldleider in distributie van reserve-onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen en landbouwmachines, kende de sterkste omzetgroei (+12,1%).

Dit was wel grotendeels te danken aan een lage vergelijkingsbasis, omdat het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar getroffen werd door een cyberaanval, wat toen op de omzet woog.

Moleskine

De valse noot kwam opnieuw van Moleskine, de producent van de bekende notitieboekjes, die een omzetdaling van 7,7% tot € 23,4 miljoen noteerde.

Sinds de overname in 2016 bleven de resultaten duidelijk onder de verwachtingen. Het bedrijf is ook wat atypisch, omdat de activiteiten geen link hebben met mobiliteit, wat de rode draad is bij D’Ieteren.

Ceo Deprez blijft echter geloven in Moleskine en zei op de algemene vergadering dat hij verwachtte dat de omzet terug zal groeien wanneer de voorraadafbouw van de groothandel voorbij is.

Bevestiging jaarprognose

D’Ieteren herbevestigde ook haar jaarprognose van een groei van de aangepaste winst voor belastingen met ‘mid to high single digits’.

De winstgroei zal dit jaar dus vertragen na het sterke 2023. Aan 13 à 14 maal de verwachte aangepaste winst van 2023 lijkt het aandeel vandaag redelijk gewaardeerd.

Bovendien heeft D’Ieteren nog altijd bijna € 1 miljard cash en zijn ze op zoek naar 1 of 2 bijkomende activiteiten voor de holding. Indien D’Ieteren dit jaar dat geld nog aan het werk zet via een geslaagde overname, dan kan dat de winst nog een extra boost geven.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.