AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jordy Beuving donderdag, 9 maart 2023 11:38

Definitief: Nieuwe exportrestricties China voor ASML

Gisteravond werd definitief bevestigd dat er nieuwe exportrestricties voor ASML komen. In dit artikel leggen we de nieuwe maatregelen uit en de impact daarvan.

Eind januari maakten zowel Nederland als Japan bekend dat ze zich zouden aansluiten bij het plan van de Verenigde Staten om nieuwe restricties in het leven te roepen voor de export van chipmachines naar China.

Gisteravond bevestigde de minister van Buitenlandse Handel die toezegging van Nederland. Zij schrijft in een kamerbrief aan de Tweede Kamer dat er inderdaad nieuwe exportmaatregelen komen voor geavanceerde chipmachines.

Concreet betekent het dat chipmachinefabrikant ASML voor geavanceerde productieapparatuur een exportvergunning moet aanvragen. Het gaat daarbij om de meest geavanceerde DUV machines. Eind juni moeten de maatregelen in werking treden.

Op die manier wil men voorkomen dat de hi-tech machines bijdragen aan ongewenst eindgebruik, waaronder bijvoorbeeld militaire doeleinden. Ook moet het ongewenste strategische afhankelijkheid op de langere termijn voorkomen en moet het Nederlandse technologische leiderschap in stand worden gehouden.

Althans, dat zijn de officiële bewoordingen. Opvallend dat zowel ASML als China niet expliciet worden genoemd in de kamerbrief, want dat zijn eigenlijk de twee spelers waar het hier met name om draait.

Het pact tussen de VS, Japan en Nederland moet de ambitie van China om de eigen chipindustrie op te bouwen verder beperken. De afgelopen jaren zijn er steeds meer sancties gericht op China doorgevoerd. De Chinezen zien zich daardoor genoodzaakt om meer in te zetten op het zelfvoorzienend worden in de chipsector.

Wellicht forceren we hiermee dat China concurrerend gaat worden voor ASML op de lange termijn.

Persbericht ASML nieuwe exportmaatregelen

Gisteravond publiceerde ASML een persbericht waarbij het ingaat op de kamerbrief van de Minister. ASML zal exportvergunningen aanvragen voor het verschepen van de meest geavanceerde DUV machines. Het zal echter nog enige tijd duren voordat de maatregelen volledig zijn omgezet in wetgeving en van kracht gaan.

ASML liet eerder al weten dat een nieuwe deal tussen de VS, Japan en Nederland geen impact heeft op de outlook van de onderneming voor 2023. ASML herhaalde de boodschap dat de nieuwe maatregelen geen impact zullen hebben op de outlook voor 2023, en ook niet op de lange-termijn doelstellingen die tijdens de beleggersdag in November zijn aangekondigd.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel ASML

De nieuwe maatregelen zijn alleen van toepassing op de meest geavanceerde DUV machines. Wat precies onder 'meest geavanceerd' valt blijft voorlopig enigszins onduidelijk. ASML heefthierover geen informatie ontvangen van de regering.

Eerder liet CEO Wennink zijn onvrede blijken over extra exportmaatregelen door te stellen dat ASML de export naar China al voldoende beperkt. Amerikaanse chipmachineleveranciers zouden een groter deel van de omzet uit China behalen. Voor ASML komt ongeveer 15% van de omzet uit China.

Wennink waarschuwde deze week ook voor nieuwe risico's op diefstal van intellectueel eigendom vanwege de nieuwe chiprestricties. De onderneming zal daarom nog strenger inzetten op bijvoorbeeld cybersecurity. Tijdens het jaarverslag van ASML dat vorige maand gepubliceerd werd liet de onderneming weten dat een voormalige werknemer in China data gestolen zou hebben.

 Omvang China voor ASML

Wat wordt de impact van deze nieuwe restricties? We schreven daarover eerder al een uitgebreid artikel.

Het percentage van de omzet van ASML dat wordt behaald met de verkoop aan China schommelt de laatste paar jaren rond de 15 procent. China is daarmee de derde grootste afzetmarkt en was in 2021 goed voor ongeveer 2,74 miljard euro aan omzet. Een jaar eerder was dat nog 2,33 miljard euro aan omzet:

(Bron: Marketscreener.com)

De meest geavanceerde EUV machines van ASML mochten sowieso al niet geëxporteerd worden naar China, en daardoor blijft de exposure van ASML naar China enigszins beperkt.

De EUV machines dragen namelijk het grootste deel bij aan de omzet bij ASML. Deze machines zijn duurder en hebben een hogere marge dan de voorgaande generatie DUV machines.

(Bron: Annual Report 2021 ASML)

Het gaat nu om maatregelen voor de DUV machines, en dan ook nog eens om alleen de meest geavanceerde in die categorie. De impact voor ASML lijkt daarmee mee te vallen.

Daarnaast heeft ASML de luxepositie dat de vraag naar haar machines de productiecapaciteit aanzienlijk overstijgt. Bij het wegvallen van (een deel van) de Chinese omzet kan ASML waarschijnlijk relatief gemakkelijk de machines elders verkopen.

Overigens haalt China niet alleen omzet in China door de verkoop van machines. Ook onderhoud en reparatie behoort tot de dienstverlening van ASML. Het blijft onduidelijk hoe het zit met dienstverlening voor de reeds naar China geëxporteerde chipmachines. Er zijn sinds 2014 voor circa $8 miljard aan DUV machines aan Chinese klanten verkocht.

Koers ASML vandaag

Afgaande op het persbericht van ASML lijkt de onderneming zelfverzekerd dat de impact van de nieuwe maatregelen beperkt blijft. Gezien de relatief beperkte exposure van ASML in China zou het ook geen al te groot probleem moeten zijn. ASML heeft overigens voldoende tijd gehad om zich goed voor te bereiden op nieuwe maatregelen nu er al maanden over gesproken wordt.

De aandelenkoers van ASML reageert vandaag nauwelijks meer op het nieuws en noteert op moment van schrijven ruim een procent in het rood. De AEX noteert iets minder dan een procent in het rood. Begrijpelijk aangezien men dit nieuws wel al zag aankomen.

Voor nu weinig aan de hand. We blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 10, 2023

Add Value Fund, Basic-Fit, Ebusco, Flow Traders, Sif & Acomo | DeAandeelhouder Podcast Afl.114

maart 10, 2023

Bod op ASM Pacific? | 10 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 9, 2023

GOUD met dubbele bodem – 09mrt23

maart 9, 2023

ASML de klos na druk uit VS | 9 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
10 mrt 09:29 Matthias Baccino

Internationale vrouwendag: Data Trade Republic tonen dat vrouwen mannen kunnen leren hoe ze moeten beleggen

09 mrt 15:36 Redactie

DSM, ASML en banencijfers

09 mrt 11:47 Jordy Beuving

Definitief: Nieuwe exportrestricties China voor ASML

08 mrt 14:37 Nico Inberg

DSM: Hoofdpijndossier in wording

08 mrt 09:04 Bas Heijink

AEX: terug naar 700?

Het laatste beursnieuws