Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DeFi-industrie meer dan $100 miljard waard

DeFi-industrie meer dan $100 miljard waard
7 mei 2021 om 12:20

Toen de beursgang van Coinbase op de New York Stock Exchange naderde, voorspelden verschillende analisten een waardering van $100 miljard. COIN, de
cryptocurrency exchange welke is opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam, bereikte deze mijlpaal kort na zijn beursgang, maar de waardering is sindsdien gedaald tot 58 miljard dollar. Wat overigens helemaal geen slechte waardering is.

Decentralized Finance (DeFi) is een segment van de cryptocurrency-industrie dat een breed scala aan bank-, investerings- en gokoperaties omvat die bijna uitsluitend worden uitgevoerd op blockchains. Hierbij worden tokens gebruikt als inkomsten en hefboomwerking. CoinGecko schat dat DeFi een cumulatieve marktkapitalisatie van $128 miljard heeft. UNI, Connection, LUNA, AAVE, en CAKE zijn de top vijf tokens op CoinGecko’s DeFi lijst.

Toen Coinbase een notering aanvroeg op de beurs, werd DeFi meteen als de grootste rivaal gezien. Om de een of andere reden is de marktkapitalisatie echter niet
hoe we gewoonlijk over de DeFi-markt denken. We verwijzen meestal naar de Total Value Locked (TVL). Dit is de waarde van het geld dat mensen hebben geïnvesteerd in DeFi apps om rendement te ontvangen.

Deze manier levert echter een vergelijkbaar resultaat op: DeFi heeft momenteel meer dan $100 miljard aan reserves. Het gaat om enorme cijfers; cijfers die onder de aandacht moeten worden gebracht voor een verhaal dat altijd over het hoofd wordt gezien, vooral nu blockchain steeds vaker wordt ingezet.

De TVL-waarde op Ethereum, zoals gemeten door het meest gebruikte dataplatform DeFi Pulse, is gemiddeld zo’n $66 miljard. Dit is een stijging ten opzichte van $15 miljard op 1 januari 2021.

Ondertussen heeft DeFi aanzienlijke vooruitgang geboekt op de Binance Smart Chain (BSC). Volgens DeFistation is de nieuwe TVL zo’n $ 38 miljard. Dit wordt vooral aangevoerd door PancakeSwap, maar ook door applicaties als Aave. DeFi op BSC is zelfs sneller gestegen dan Ethereum; eind januari bereikte het voor het eerst een TVL van $1 miljard.

De hype omtrent ICO’s

DeFi is een van de drijvende krachten achter de huidige populariteit omtrent cryptocurrency. Echter is dat niet de enige hype in de cryptowereld. Denk bijvoorbeeld aan de ICO-hysterie (Initial Coin Offering) in 2017, tijdens de grote crypto-bubbel. Veel nieuwe ideeën ontstonden op dat moment, en iedereen was enthousiast om daaraan deel te nemen, in de hoop de volgende Bitcoin (BTC) te ontdekken.

Van 2017 tot eind 2018 ging er ongeveer 20 miljard dollar naar de bedenkers van nieuwe crypto-ondernemingen. Echter, als we het vergelijken met de ongeveer $100 miljard die momenteel wordt geïnvesteerd in DeFi-projecten, kunnen we zien dat deze industrie duidelijk meer kapitaal aantrekt. Misschien is het ook te wijten aan het lagere risico.

Een markt die steeds groter wordt
Volgens on-chain gegevens van Dune Analytics, hebben ten minste 2 miljoen wallets gecommuniceerd met DeFi protocollen. Als gevolg daarvan is het waarschijnlijk dat meer dan een miljoen mensen, zo niet meer, gebruik hebben gemaakt van DeFi- applicaties.

Het is moeilijk te voorspellen, maar toch is het vrij zeker dat er al veel mensen zijn die gebruik maken van DeFi-applicaties die door anderen zijn gemaakt. De populairste DeFi-apps, Uniswap, SushiSwap, en Compound, hebben regelmatige betalingen variërend van $1 miljoen tot $4 miljoen op een zevendaags gemiddelde.

Iedereen is bekend met het principe van ‘geld lenen’. ConsenSys, een blockchain softwarebedrijf, plaatste onlangs zijn eerste kwartaalupdate over DeFi op Ethereum, welke laat zien dat er steeds meer mensen kiezen voor het afsluiten van leningen op de blockchain.

DeFi is gebaseerd op daadwerkelijke producten; iets dat daadwerkelijk door gebruikers gebruikt kan worden. Investeerders kunnen grote rendementen op hun
investeringen behalen, zonder hiervoor al te grote risico’s te hoeven nemen. DeFi vertegenwoordigt dus een veel realistischer verhaal. Er zijn dan ook veel meer
serieuze bedrijven actief in de DeFi-wereld dan in de wereld van ICO’s.

Veel (maar zeker niet alle) van de investeringen die tijdens de ICO-rage van 2017 tot 2018 zijn gedaan, kunnen beter worden omschreven als risicovolle. De vorige bull markt werd voortgestuwd door deze hysterie, wat het grote publiek aantrok.

Vier jaar later zit de Bitcoin-markt opnieuw in de lift, maar het grote publiek heeft de betekenis van deze miljardeninvesteringen in de DeFi-wereld nog niet bepaald begrepen. De belangrijkste onderwerpen zijn vooral de prijs van Bitcoin en Dogecoin.

Waarom is een ICO gevaarlijker dan DeFi?
Er zijn al veel mensen geweest die geld hebben verloren met een ICO. En natuurlijk, er zijn ook genoeg mensen die geld verliezen door te investeren in DeFi-projecten. Echter is er een duidelijk verschil. We zien dat er bij ICO’s steeds vaker oplichting praktijken. Mensen investeren in een project, waarna blijkt dat het een scam was. Op dat moment is het geld van deze mensen weg, en is het lastig terug te krijgen. Omdat het opzetten van een ICO vrij makkelijk is, wordt dit vrij regelmatig gedaan.

Het opzetten van een DeFi project is daarentegen stukken moeilijker. Zo moeilijk, dat oplichters hier vaak al snel vanaf zien.

 


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.