Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Defensief beleggen met een Index

Defensief beleggen met een Index
8 dec 2020 om 09:00

Geschreven 30 november. LET OP: cijfers kunnen in de tussentijd veranderd zijn

Euro Stoxx stand op het moment van schrijven: 3485 punten

Wat een beursjaar maken we mee. De AEX noteert op het moment van schrijven weer op 606 punten waardoor het jaarverlies achter ons ligt. Gezien de gebeurtenissen van dit jaar en de economische cijfers best bizar want die wijzen pas op een volledig herstel naar pre corona niveaus in 2022. Toch heerst er optimisme op de beurs onder andere door de drie aangekondigde vaccins met hoge effectiviteitsgraden en positiever nieuws vanuit het Brexit camp. Beleggers lijken zich voornamelijk zorgen te maken dat ze de boot van opgaande aandelenmarkten missen oftewel FOMO: Fear Of Missing Out. Door de lage rente rest de belegger weinig alternatieven dan zich te richten tot de financiële markten. Of dit houdbaar is voor de lange termijn moet nog blijken maar wij zitten nou eenmaal in deze situatie.

Aandelen duur of goedkoop?

Deze vraag komt steeds vaker voorbij en het antwoord is wat ons betreft een beetje van allebei. Een tegenstrijdig antwoord dat ik zal proberen uit te leggen. In onderstaande grafiek ziet u de zogenaamde earnings yield op de S&P 500. De earnings yield is een zogenaamde omgeklapte koers-winstverhouding. Stel de koers- winstverhouding ligt 20 dan bedraagt de earnings yield 5% (1 gedeeld door 20). Ligt de koers- winstverhouding op 25 dan bedraagt de earnings yield 4%. Hieronder ziet u de historische grafiek van de earnings yield van de S&P 500 (Bron mutpl.com). Op basis van de winsten van de afgelopen 12 maanden ligt de earnings yield op 2,79%. Deze lage earnings yield betekent enigszins kort door de bocht ‘dure’ aandelen.

Maar beurzen kijken vooruit dus kunt u ook naar de verwachte earnings yield kijken om de verwachtingen voor de komende 12 maanden te zien. In de grafiek hieronder ziet u de verwachte earnings yield voor de komende kwartalen (Bron Ycharts). Voor het vierde kwartaal van 2021 ligt de earnings yield alweer een stuk hoger op 4,13%. Om te kunnen relativeren of aandelen duur of goedkoop handelen vergelijk ik het met de historische yield. 4,13% ligt ten opzichte van de historische yield laag waardoor aandelen momenteel niet goedkoop handelen.

Alternatief voor aandelen

Dus op basis van de historische earnings yield lijken aandelen duur. Voor een veilig alternatief kunnen beleggers kijken naar obligaties. In dit geval pak ik de Amerikaanse 10-jarige staatslening erbij als referentie. Staatsleningen worden beschouwd als een belegging met het laagste risico. In de onderstaande grafiek ziet u de earnings yield minus de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatslening (Bron: yardeni.com). Stel de earnings yield van de S&P 500 4% bedraagt en de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening 1% bedraagt dan komt dit uit op 3%.

Zoals de grafiek hierboven laat zien begint de premie die u ontvangt tegenover de rente op staatsleningen te stijgen. Dit maakt het aantrekkelijker om te investeren in aandelen omdat die ten opzichte van het alternatief aantrekkelijk gewaardeerd lijken.

Rendement Certificaat als defensieve belegging

Zoals eerder benoemd willen beleggers de boot niet missen maar ook niet te veel betalen voor aandelen. Een rendement certificaat biedt de belegger de kans mee te profiteren van de stijging maar zich ook af te dekken tegen een beperkte daling. Onderstaand rendement certificaat op de Euro Stoxx 50 biedt een potentieel rendement van 4,5% in 9,5 maanden. U kunt dit gebruiken als een defensieve belegging om wel te investeren in aandelen en beschermd te zijn tegen een daling van ruim 31% voor deze index.

Hoe werkt het certificaat?

Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de index gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvangt u na einddatum een vaste uitkering. Raakt de index wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de index op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Euro Stoxx 50 een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 17 september 2021. Dat is over 9,5 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op 2.400 punten. Een marge van 31,5%.

Doordat de onderliggende waarde van dit certificaat een index is en niet een aandeel gebruikt dit certificaat een ratio. Dit betekent dat in dit geval, dat de punten van de Euro Stoxx 50 gedeeld worden door 100, de ratio, zodat de belegger per certificaat niet zeer grote bedragen zoals €2,000 of €3,000 hoeft in te leggen.

Onder voorwaarde dat de index de komende 9,5 maanden ook boven de ondergrens van 2.400 punten blijft, ontvangt u in september een uitkering van €36,40. Dus €1,55 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van ruim 4,5%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 9,5 maanden voor een defensieve belegging. De marge van 31,5% biedt daarnaast een goede buffer voor deze belegging.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €36,40 krijgt u niet, ongeacht hoe hoog de Euro Stoxx 50 op 17 september 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor u in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de index de komende 9,5 maanden maar boven de ondergrens van 2.400 punten blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de index zelf. In het geval dat de Euro Stoxx 50 de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van de Euro Stoxx 50 die dag.

Rendement Certificaat Euro Stoxx 50 – NL0015090358 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €34,85

Einddatum: 17 september 2021

Ondergrens: 2.400 punten

Maximale uitbetaling: €36,40

Matthijs Kok en Albert Jellema zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en hebben zakelijk een positie in de Euro Stoxx 50.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, Ycharts, Mutpl.com, Yardeni en Marketscreener.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.