Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Decentralized Finance: een bedreiging voor Wall Street

Decentralized Finance: een bedreiging voor Wall Street
5 jul 2021 om 09:12

Dit artikel verscheen in een eerdere editie van de nieuwsbrief van VanEck


Het bitcoinaandeel in de totale cryptovalutamarkt is gedaald naar een niveau dat we sinds begin 2018 niet meer hebben gezien. De relatieve bitcoinzwakte van toen was een voorbode van een cryptowinter waarin de totale cryptomarktkapitalisatie van piek tot dal met 86% inzakte.Veel beleggers vragen zich nu dan ook af of dit opnieuw kan gebeuren. De beginjaren van deze opkomende beleggingscategorie stonden in het teken van volatiliteit. Er zijn echter verschillende redenen om aan te nemen dat baissemarkten voor digitale assets tegenwoordig minder heftig zijn dan voorheen, of zelfs helemaal tot het verleden behoren.

Toen bitcoin in december 2017 een recordhoogte bereikte, noteerde de Chicago Mercantile Exchange (CME) nog geen bitcoinfutures. Toen beschikte men ook nog niet over ethereumspotkoersen via Bloomberg. Specifieke derivatenbeurzen voor cryptovaluta’s waren nog onderontwikkeld. Beleggers hadden te maken met slechte gebruikersinterfaces en inconsistente liquiditeit. Gebruikersvriendelijke Web 3.0-apps zoals NBA Top Shot en Zed Run bestonden nog niet. De gebruikelijke beleggingsargumenten voor bitcoin, voor zover die er al waren, waren gebaseerd op de waardeopslagfunctie van deze cryptomunt. Deze functie verloor echter veel van zijn glans toen de koersen daalden en toezichthouders zich wantrouwend gingen opstellen. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat het voor marktspelers zeer lastig is om een waarderingsvloer te bepalen voor een beleggingscategorie die geen liquiditeiten genereert.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


In 2021 is de situatie totaal anders. Tegenwoordig host de CME een dagelijkse bitcointermijnmarkt van $ 6 miljard. Dankzij deze termijnmarkt kunnen institutionele beleggers voordelig hedgen.Particuliere beleggers kunnen nu tegen Amerikaanse dollars bitcoin lenen of uitlenen op grote gecentraliseerde platforms zoals Coinbase of BlockFi tegen rentes van 5% tot 8%, zodat zij zich niet bezig hoeven te houden met rechtstreekse verkoop.Dankzij technische verbeteringen is de dagelijkse USD-capaciteit van het bitcoinnetwerk in het afgelopen jaar vertienvoudigd, waardoor netwerkdeelnemers winstgevender kunnen werken. Ondertussen heeft Ethereum, dankzij innovatief gebruik van ‘slimme’ programmeerbare contracten, zich volgens ons weten te profileren als een fantastische en betaalbare concurrent van traditionele financiële bemiddelaars zoals SWIFT, ACH en internationale investeringsbanken. En nu Web 3.0-apps steeds populairder worden, is Ethereum ook in opkomst als concurrent van grote techbedrijven. In dit verband is het belangrijk om op te merken dat er binnenkort een wijziging wordt aangebracht in de formule voor het berekenen en verdelen van de vergoedingen voor het gebruik van het Ethereum-netwerk (Ethereum 2.0). Dit kan een enorme impuls geven aan de toch al snel groeiende kastroom van Ethereum. Op dit punt moet echter rekening worden gehouden met aanzienlijke onzekerheden.

Nog afgezien van de overgang naar Ethereum 2.0, waar we later op terugkomen, achten wij de kans op verstoringen in financiële stromen bij op blockchain gebaseerde oplossingen nog steeds enorm hoog. Wereldwijd bedraagt de omzet van retailbanken (exclusief hypotheken en betaaldiensten) $ 1,4 biljoen, de omzet uit betaaldiensten $ 1,1 biljoen, de omzet uit investment banking en handel $ 500 miljard4 en de omzet uit vermogensbeheer $ 130 miljard.Daarmee komt de totale omzet van de bancaire sector uit op $ 3 biljoen (3,4% van het wereldwijde bbp en 3% van de wereldwijde belegbare assets).6 De omzet uit ethereummining is op weg om dit jaar de grens van $ 18 miljard te passeren. Dat is 60 bp van de omzet van de wereldwijde bancaire omzet.Wanneer we kijken naar de totale omvang van gedecentraliseerde financiële netwerken die op prijs moeten concurreren met dure ontwikkelde marktbanken met hun efficiëntieratio van meer dan 60%8, en naar de marktgroei die mogelijk is dankzij het tokeniseren van omzetstromen, lijkt het ons niet vergezocht om voor niet-Bitcoin-blockchains over vijf jaar een in dollar uitgedrukt marktaandeel van 5% te verwachten. Verder zou de totale omzet van de bancaire sector met maar liefst 20% kunnen krimpen dankzij de deflationaire impact van de blockchain9 en zouden platforms voor digitale assets een groter in dollar uitgedrukt marktaandeel van 7,5% van een efficiënter systeem kunnen innemen. Deze twee scenario’s kunnen ertoe leiden dat de netwerkvergoedingen voor het gebruik van niet-Bitcoin-blockchains tussen de $ 145 miljard en $ 180 miljard per jaar komen te liggen.10 Wanneer we mogen aannemen dat Ethereum beslag legt op twee derde van deze waarde en in staat is om de marktkapitalisatie-omzetverhouding van de ether stabiel op de huidige 19x te houden, kan Ethereum op een ondernemingswaarde van tussen de $ 1,8 biljoen en 2,3 biljoen uitkomen, terwijl de marktkapitalisatie momenteel nog $ 290 miljard bedraagt.11

Er zijn veel risico’s aan dit scenario verbonden. Het belangrijkste risico is de toegenomen competitieve dynamiek van andere blockchains (dFinity, Solana, Polkadot, enzovoort). Daarnaast is er een uitvoeringsrisico verbonden aan de netwerkherziening van Ethereum die uiteindelijk moet leiden tot een 64-maal grotere capaciteit en aanzienlijk lagere prijzen per eenheid. De prijsaanpassingen gaan in juli van start en de effecten ervan zijn nog uiterst onzeker. We weten dat het huidige volledig variabele model voor de ‘gasvergoedingen’ voor ethereumtransacties zal worden vervangen door een variabel model dat wordt aangevuld met ‘fooien’. Daarbij worden de basisvergoedingen ‘verbrand’ ten behoeve van alle belanghebbenden. Dit is te vergelijken met een situatie waarin bedrijven aandelen intrekken door middel van terugkoop. Verder wordt het niveau van de basisvergoeding gekalibreerd om een stabiel netwerkcapaciteitsgebruik te realiseren van 50%, terwijl het netwerk momenteel is overbezet met een capaciteitsgebruik van meer dan 95%. In theorie betekent dit dat het netwerk een 32-maal zo hoge vraag nodig heeft om hetzelfde bedrag aan vergoedingen te kunnen genereren.12 En aangezien de vergoedingen dan niet meer worden ontvangen door miners, maar door stakers,13 wordt de gehele Ethereum-economie mogelijk weliswaar minder liquide, maar ook zelfvoorzienender, omdat de nieuwe miners hun stakes aanhouden om hun rentes en ‘aandelenterugkopen’ te kunnen innen. Zij hoeven niet, zoals in het oude systeem, hun geminede ethers meteen om te zetten in geld om de hogere vaste kosten te kunnen betalen.

Maar naarmate het netwerk drukker wordt, wordt een groter deel van de netwerkvergoedingen ‘verbrand’ (teruggekocht) en neemt de kans toe dat het totaal aan uitstaande ethers kan gaan dalen. Dit is een mogelijkheid waarover de laatste tijd volop wordt getwitterd. Tot nu toe groeide het etheraanbod met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van circa 4%.14 Maar nu het etheraanbod daalt en meer ethers worden vastgezet, en dus niet meer liquide zijn, werken sommige haussebeleggers met zeer agressieve koersdoelstellingen van boven de $ 100.000. De keerzijde van deze opkomende ether-economie is natuurlijk dat de prijzen voor Ethereum-netwerkgebruik en Ethereum-tokens waarschijnlijk leiden tot een soort autocorrelatie die je vaak ziet bij beleggers in opkomende markten (procyclische correlatie van valuta’s en aandelen). Tijdens neerwaartse cycli kan dit zeer ongunstig uitpakken.

Ter ondersteuning van het haussescenario willen wij opmerken dat tal van marktspelers denken dat veel potentiële Ethereum-klanten uit het netwerk worden geprijsd vanwege de hoge gasvergoedingen. Verder wordt gewezen op toenemende handelsvolumes op gedecentraliseerde beurzen, zoals het op ethereum gebaseerde Uniswap (die onlangs zijn prijzen verlaagde). Daaruit zou moeten blijken dat het vernieuwde Ethereum-netwerk voldoende vraag zal genereren om de netwerkwinsten in hoog tempo te laten stijgen. En inderdaad, de uitdijende marktkapitalisatie van stablecoin (die nu de $ 100 miljard nadert),15 de hoge omloopsnelheid van deze digitale dollars (0,25-0,5x per dag),16 en de brede spreads bij de cryptohandel die Voyager en Coinbase meldden in hun recente winstcijfers, ondersteunen allemaal de stelling dat er nog steeds aanzienlijke arbitragekansen zijn in de uiterst gefragmenteerde, maar snel groeiende cryptofinanciële economie. Daar komt bij dat er nu een breed scala aan Web 3.0-apps wordt uitgebracht. Vanuit dit perspectief zijn wij van mening dat het relatieve achterblijven van bitcoinrendementen geen voorbode is van een naderende cryptobaissemarkt, maar eerder een teken dat er mogelijk een nieuwe vraag-aanboddynamiek op het gebied van op ether gebaseerde betalingen aan het ontstaan is. Deze dynamiek wint aan kracht naarmate het ecosysteem zich verder ontwikkelt.

Bron: Coin Metrics, The Block. Gegevens per 17 mei 2021.

Bron: TradingView.

Bron: Bloomberg, VanEck.

Bron: Bedrijfswebsites per mei 2021

Bron: Morgan Stanley/Oliver Wyman – Corporate & Investment Banks: Striving to Sustain Returns

Bron: Boston Consulting Group, Global Asset Management, mei 2020 https://image-src.bcg.com/Images/BCG-Global-Asset-Management-2020-May-2020-r_tcm9-247209.pdf

Bron: ibid.

Bron: berekeningen van VanEck.

Bron: JPMorgan – J.P. Morgan Perspectives – Research – J.P. Morgan Markets (jpmorgan.com)

Bron: JPMorgan, VanEck.

10 Bron: berekeningen van VanEck.

11 Bron: coinmarketcap.com

12 Bron: berekeningen van VanEck. Context: tussen 2010 en 2020 nam de NAND-capaciteit van SDD’s toe met een factor 100, terwijl de prijzen met 90% daalden. Tegelijkertijd kwam er een golf aan nieuwe apps voor deze technologie beschikbaar.

13 Staking heeft betrekking op het kopen van cryptovaluta’s om deze vervolgens gedurende een bepaalde periode in een wallet te bewaren. Mining heeft betrekking op creatie van nieuwe cryptomunten.

14 Bron: etherscan.io, berekeningen van VanEck.

15 Bron: Coinmetrics.io.

16 Bron: Coinmetrics.io.

Indexdefinities

Alles indices zijn onbeheerd en de rendementen zijn inclusief de herbelegging van alle opbrengsten, maar exclusief de betaling van transactiekosten, vergoedingen of kosten die gebruikelijk zijn voor portefeuilles met digitale assets. Indices zijn uitsluitend voor illustratieve doeleinden geselecteerd en zijn geen effecten waarin kan worden belegd. De rendementen van de accounts die daadwerkelijk in digitale assets beleggen, wijken waarschijnlijk af van de rendementen van de bijbehorende indices. De rendementen van de accounts wijken om diverse bijkomende redenen af van die van de indices, waaronder timing, doelstellingen en beperkingen van de individuele accounts. In het verlengde hiervan kan er geen garantie worden gegeven dat de voordelen en het risico-rendementsprofiel van de weergegeven indices in de praktijk vergelijkbaar zijn met die van de beheerde accounts. De weergegeven rendementen hebben uitsluitend betrekking op de vermelde periode.

De MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index is een maatstaf voor de rendementen van een portefeuille met digitale assets die belegt in bitcoin. De MVIS CryptoCompare Ethereum VWAP Close Index is een maatstaf voor de rendementen van een portefeuille met digitale assets die belegt in ethereum.

Belangrijke kennisgevingen

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH, Kreuznacher Straße 30, 60486 Frankfurt am Main, Duitsland. Deze informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De inzichten en meningen die in deze informatie naar voren worden gebracht, zijn actueel op het moment van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in dit artikel kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. VanEck geeft geen enkele garantie of waarborg, noch expliciet, noch impliciet, met betrekking tot de wenselijkheid om te beleggen in effecten of digitale assets in het algemeen of in het product dat in deze informatie wordt besproken (het “Product”) in het bijzonder, of met betrekking tot de mate waarin de onderliggende index in staat is om de rendementen van de desbetreffende markt voor digitale assets te volgen. De onderliggende index is exclusief eigendom van MV Index Solutions GmbH. MVIS heeft CryptoCompare Data Limited gecontracteerd om de index te bij te houden en te berekenen. CryptoCompare Data Limited doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de index correct wordt berekend. Ongeacht de verplichtingen jegens MV Index Solutions GmbH heeft CryptoCompare Data Limited geen enkele verplichting om derden te wijzen op fouten in de index. MV Index Solutions (MVIS®) ontwikkelt en beheert de MVIS-indices en zet deze in de markt. Deze gerichte selectie van pure-play- en belegbare indices is ontwikkeld om te fungeren als referentie voor financiële producten. De indices hebben betrekking op verschillende beleggingscategorieën, waaronder hard assets, interne aandelenmarkten en markten voor vastrentende waarden. In MVIS zijn de indexactiviteiten ondergebracht van VanEck, een in de VS gevestigde beleggingsmaatschappij. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de inleg. Zoals bij alle beleggingsstrategieën is er geen garantie dat de beleggingsdoelstellingen worden gehaald en kunnen beleggers geld verliezen. Diversificatie biedt geen winstgarantie en geen bescherming tegen verliezen in een dalende markt. Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten. © VanEck (Europe) GmbH.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.