Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DEAD CROSS US dollar

DEAD CROSS US dollar
29 jun 2020 om 10:08

Één van de belangrijkste variabelen van de financiële markten geeft een verkoopsignaal ten opzichte van de euro. De US dollar, dé reservevaluta van de wereld, lijkt te zijn begonnen aan een structurele daling. Althans, volgens de regels van onze risico-indicator is dit waarschijnlijk geworden doordat de 2 belangrijke lijnen elkaar gekruist hebben. In 2020 was al verschillende keren sprake van een test van de belangrijke psychologische barrière. De rode lijn, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, werd al verschillende keren gepasseerd. Maar elke keer wist de dollar zich te herstellen. Nu heeft er toch een kruising van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) door de rode lijn plaatsgevonden. De EUR/USD koers bevindt zich ook nog steeds boven de rode lijn. Deze 2 voorwaarden opgeteld geeft aan dat de markt waarschijnlijk anticipeert op een verzwakkingsperiode van de US dollar. Officieel is de blauwe lijn de rode lijn nog niet gepasseerd, maar dit zal morgen naar alle waarschijnlijkheid wel het geval zijn.

De golden cross-fase voor de US dollar heeft 738 kalenderdagen geduurd. Sinds 7 juni 2018 was er officieel sprake van een dalende trend voor de euro (zie grafiek). Oftewel een stijgende trend voor de US dollar. Begint er nu een fase zoals in 2017? Toen steeg de euro naar een wisselkoers van boven de EUR/USD 1,25. Dat valt moeilijk te voorspellen. Als wij de Nederlandse grootbanken ABN Amro en Rabobank mogen geloven, dan zal eind dit jaar de wisselkoers eerder rond de EUR/USD 1,10 liggen. Oftewel, rond het huidige niveau. Zij voorzien dat in een nieuwe risk-off fase de US dollar opnieuw als vluchthaven zal dienen. Daarnaast zijn zij relatief somber voor de economie van de eurozone. Zij zien ook niet zomaar een akkoord voor een nieuw noodpakket omdat verschillende lidstaten zoals o.a. Nederland dit zullen tegenhouden.

Golden Crosses is veel minder overtuigd van de kracht van de US dollar. Zoals wij al jaren aangeven loopt het huidige financiële systeem op haar laatste benen. De US dollar zal een stuk van haar hegemonie gaan verliezen. De wereldhandel zal voor een groot deel in andere valuta gaan verlopen. Dit zal resulteren in minder vraag naar US dollars. Maar zoals wij u al jaren meenemen in ons verhaal, is in het kielzog van de Amerikaanse hegemonie de euro uitgegroeid naar de 2de belangrijke handelsvaluta in de wereld. Ook de valuta van andere handelspartners van de VS, zoals bijvoorbeeld het Britse pond, de Japanse yen of de Zwitserse frank hebben geprofiteerd van het Westerse financiële systeem. In bovenstaande grafiek hebben wij de Dollar index afgezet tegen de Dow Jones aandelenindex. Duidelijk is te zien dat toen de paniek op de aandelenbeurs losbarstte (eerste groene lijn) de Dollar index ook direct fors daalde. Van een safe haven was dus zeker geen sprake! Maar plots kantelde het beeld. De US dollar herstelde zich flink terwijl de Dow Jones verder daalde. Op de dag dat de Dow Jones-index haar laagste punt van het jaar aantikte, noteerde de Dollar index al weer op het hoogste niveau van het jaar. Een gigantische schijnbeweging had dus plaatsgevonden. Ook de laatste weken lijkt er weer sprake van een tegengestelde richting van beide indices. Wij verwachten dat het huidige financiële systeem tendeert naar een climax. Een climax die zal resulteren in nieuwe spelregels en daardoor dus waarschijnlijk ook een nieuwe reservevaluta. Wij verwachten dat de climax ook gepaard zal gaan met oplopende geopolitieke spanningen. Denk daarbij vooral aan de as VS versus China. Maar trek het gerust breder, dus tussen de G7 en de BRICS-landen. Het valt niet te voorspellen hoe de wisselkoersen hierop gaan reageren. De euro zal waarschijnlijk ook inboeten wat betreft het gebruik in de wereldhandel. Europa is sowieso politiek zeer kwetsbaar. Wij verwachten naast grote bewegelijkheid op de aandelenbeurzen ook grote bewegingen op de valutamarkt. Denk aan een jaren ’30-achtig scenario waarbij valuta als dominostenen werden losgekoppeld van het goud en achtereenvolgens devalueerden ten opzichte van elkaar. Een nieuwe fase in de valutaoorlog lijkt aanstaande. Het wordt de kunst om de volgorde van de dominostenen te bepalen. Een vrijwel onmogelijke opdracht in de huidige chaotische wereld.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.