Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DEAD CROSS platina

DEAD CROSS platina
26 mrt 2020 om 15:49

Nadat zilver aan het begin van deze week een dead cross-signaal gaf, is het nu de beurt aan platina. Ook dit edelmetaal weet niet te profiteren van de huidige onrust op de financiële markten. Integendeel, begin dit jaar noteerde de platinaprijs nog rond een hoogtepunt op USD 1.040. Echter, vorige week daalde platina nog naar een niveau van net onder de USD 560. Bijna een halvering van de prijs. Dat lijkt niet direct op de eigenschappen van een safe haven. Nu staat platina ook niet direct te boek als een veilige vluchthaven. Maar het behoort wel tot de groep edelmetalen waarin goud en zilver die naam, volgens veel partijen, wel heeft. Ons inziens is de kans reëel dat platina uiteindelijk ook profiteert van het feit dat het tot de familie van de edelmetalen behoort. In dit geval is er wellicht sprake van besmetting voordeel.

Recent hebben wij de ‘cavia-theorie’ geïntroduceerd. In dit kader is het wellicht tijd om nog een theorie te introduceren, namelijk de ‘verwantschap theorie’. Stel u gaat naar de groenteboer en u vraagt om een kilo appels. De groenteboer geeft aan dat hij helemaal uitverkocht is voor alle soorten appels. U wilt gezond blijven, dus u bestelt een kilo sinaasappelen. De groenteboer geeft opnieuw aan dat ook deze zijn uitverkocht. “Doe dan maar een tros druiven” zegt u. “Dat heb ik nog wel” zegt de groenteboer. U snapt het al. Als alle klanten hetzelfde soort fruit willen terwijl dit uitverkocht is, dan gaan ze allemaal weg met trosjes druiven. Maar uiteindelijk zullen ook deze uitverkocht raken.

Nu weer terug naar de wereld van de edelmetalen. U komt bij de edelmetaal dealer omdat u bang bent voor een lange en diepe crisis waarin het financieel systeem onderuit wordt gehaald. “Geeft u mij maar een kilo goud” (goud is immers de moeder aller edelmetalen met de grootste link naar het financiële systeem). “Dat hebben we niet meer” antwoord de dealer. “Doe dan maar circa 115 kilo zilver”. “Ik ben compleet uitverkocht met zilver” antwoord de dealer. “Ik heb niets meer op voorraad en het gaat wel even duren voordat ik het weer aangeleverd krijg”. “Wat heb je dan nog wel?” vraagt de klant. “Ik heb nog een kilo platina in baarvorm”. “Doe dat dan maar”. U begrijpt dat ook baar en munten platina op den duur uitverkocht raken. Als een ware besmetting wordt de fruitzaak en/of de edelmetaal dealer van zijn voorraad af geholpen. Niet alleen wc-papier en zeep wordt gehamsterd in tijden van paniek en/of chaos, maar ook fysieke edelmetalen.

De ‘verwantschap theorie’ gaat momenteel nog niet erg op. Want goud veerde recent op, na een test van haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (rode lijn). Het lijkt erop dat de vluchthaven functie werkt. Zilver daarentegen maakt eenzelfde soort koersverloop mee dan platina. Frappant is dat goud, zilver en platina bij de meeste dealers in de wereld momenteel niet meer leverbaar zijn. Onder het mom van corona ligt de productie- en transportfunctie stil. Terwijl de bouw en veel andere miningactiviteiten wel gewoon doorgaan. Zijn oliebedrijven ook helemaal gestopt met het oppompen en distributie van olie? Vrijwel alle andere activiteiten in de grondstoffenwereld gaan in aangepaste vorm door.

De wereld van edelmetalen wordt vakkundig op slot gegooid. De implosie van het financiële systeem dreigt en de loketten naar deze groep vluchthavens is dichtgegooid. U kunt enkel nog beleggen in ETF’s of andere soorten papieren edelmetalen. Maar hoelang nog? ABN Amro heeft bekend gemaakt dat voor al hun klanten voor 1 april de dienstverlening in edelmetaalrekeningen stopt. Klanten dienen hun “edelmetaal” verplicht om te zetten in fiatgeld.

In bovenstaande grafiek ziet u het verband tussen goud en platina. De correlatie is zeker geen 1. Oftewel, de prijsrichting van beide edelmetalen kan in bepaalde perioden verschillen. Maar op hoofdlijnen is lange tijd sprake van een sterk verband. Tijdens de laatste periode in de grafiek wordt het verband steeds minder. De goud-platina-ratio noteert momenteel rond 2,2. Sinds 1990 is dit niet gebeurd. Verre van zelfs, want het gemiddelde van de ratio ligt onder de 1! Normaliter is platina duurder dan goud! Er gebeuren vreemde dingen op de beurzen en waarschijnlijk zal het allemaal nog veel vreemder gaan worden. Als wij de actie van ABN Amro doortrekken, dan lijkt het wachten op het moment dat bekend wordt gemaakt dat alle ETF’s verplicht worden omgezet naar cash tegen een door de overheid/centrale bankiers gemanipuleerde prijs. Want de huidige marktprijs raakt steeds verder verwijderd van de fysieke prijs van de onderliggende edelmetalen.

Om de familie van de edelmetalen nog breder te trekken, tonen wij ook de grafiek van palladium. Het edelmetaal steeg gisteren 20%. Recent gaf het edelmetaal op basis van onze risico-indicator een waarschuwingssignaal. De koers noteerde meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn. Door de koerssprong van de afgelopen 3 beursdagen is de opwaartse trend weer nieuw leven ingeblazen. Palladium was met afstand het beste edelmetaal van de 4. De ‘verwantschap theorie’ gaat op basis van de 4 grafieken nog niet op. Echter, op basis van hetgeen bij de dealer nog wordt aangeboden en de bijbehorende eventuele levertijden is de verwantschap haarscherp. Zoals appels, sinaasappels en druiven bij de groenteboer worden gehamsterd, zo wordt de voorraad van de edelmetaaldealer helemaal opgekocht. Gekke tijden liggen in het verschiet. Hoe meer centrale bankiers miljarden aan “geld” drukken, des te sterker wordt de verwantschap. You will see!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.