Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DEAD CROSS Obligaties opkomende markten

DEAD CROSS Obligaties opkomende markten
3 mrt 2021 om 09:12

De iShares JP Morgan Em Local Gov Bond ETF, onze benchmark voor staatsobligaties van opkomende landen, geeft een verkoopsignaal. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) kruist neerwaarts door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Het koopsignaal van ultimo 2020 heeft dus maar een korte tijd stand gehouden. Het verkoopsignaal volgt op een lager niveau dan het koopsignaal. Oftewel, het laatste koopsignaal was een zgn. false move. Dit terwijl een overgrote meerderheid van de professionele beleggers positief gestemd zijn voor Emerging Markets Local Government Bonds. 57% van de professionele partijen had een aanbeveling tot zelfs een overweging in de beleggingsportefeuille, volgens het maandelijkse asset allocation rapport van Alpha Research. Al geruime tijd wordt dit segment van de obligatiemarkt gezien als favoriet. Terwijl Government Bonds van ontwikkelde landen al geruime tijd voorzien worden van een “onderwogen” advies. Slechts 2% van de professionals is positief gestemd voor vooral Westerse staatsobligaties.

De iShares JP Morgan EM Local Govt Bond ETF lijkt opnieuw af te glijden naar de dieptepunten van de coronacrash. De koers zou dan op een 5-jaars dieptepunt noteren. Alle positieve aanbevelingen ten spijt, beleggers hebben weinig kunnen genieten van rendement uit dit obligatiesegment.

Volgens de database van Morningstar is het jaarrendement vaker negatief dan positief. Het rendement over de afgelopen 5 jaar is geannnualiseerd 1,97% inclusief dividend. Deze tracker keert halfjaarlijks dividend uit en het dividendrendement op de huidige koers is ca. 4,42% bij een onveranderend dividendhoogte. Veel hoger dan het dividendrendement op Westerse staatsobligatie beleggingsfondsen en/of -trackers.

Wie bij de introductie op 20 juni 2011 van de iShares JP Morgan EM Local Gov Bond ETF USD 10.000 had ingelegd, heeft op dit moment minder dan zijn inleg. 10 jaar van koersschommelingen gingen dus gepaard met nauwelijks een stabiel rendement. Wat dat betreft hebben aandelen een veel beter rendement behaald. Een groot deel van de staatsobligaties heeft een credit rating BBB of zelfs BB. Helemaal risicomijdend zijn staatsobligaties van opkomende markten dus niet.

Ondanks het slechte track record is Golden Crosses niet negatief gestemd voor dit obligatiesegment. Wij gaan er namelijk vanuit dat in de nabije toekomst een reset gaat plaatsvinden in het financiële systeem. Mogelijk dat de wereld teruggaat naar een neutrale wereldvaluta zoals vroeger het goud. Het dollar tijdperk als centrale wereldvaluta nadert zijn einde. In de podcast ‘Geen bezit, wel gelukkig deel 2‘ van ‘Romany vraagt‘ heeft Marco Knulst recent een onderbouwing gegeven. Voorafgaande aan de invoering van de euro tendeerde destijds de rente van de “zwakke” naar die van de “sterke” lidstaten. De huidige wereld wordt gekenmerkt door enorme scheve verhoudingen. De handelsbalans van de VS is al 50 jaar structureel negatief. Terwijl die van China positief is. Begrotingstekorten van veel landen zijn extreem groot. Het huidige financiële systeem functioneert niet meer. Er gaat een “Great Reset” komen. Een nieuw Bretton Woods moment, zoals het IMF zelf aangeeft. Dit zal grote gevolgen hebben voor rente, valuta en mogelijk voor het al dan niet (geheel) terugbetalen van staatsschulden. In een mondiaal gespreide portefeuille behoort ons inziens ook een allocatie naar niet-Westerse staatsobligaties. Echter, de risico-indicator lijkt aan te geven dat er opnieuw tegenwind gaat waaien. Maar wees gerust, deze tegenwind waait er momenteel ook voor Westerse c.q. ontwikkelde staatsobligaties. Degenen die de Golden Crosses Beleggingsportefeuille volgen, weten dat internationale obligaties behoren tot visie 4. De visie waarin wij al jaren aangeven dat wij tenderen naar een soort SDR, een wereldvaluta.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.