Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DEAD CROSS goud

DEAD CROSS goud
16 dec 2020 om 13:52

Er is een verkoopsignaal voor goud in euro’s. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) kruist het 200-daags VG (rode lijn) neerwaarts. De Gold Bullion Securities ETF heeft na 2 jaar en 2 dagen zijn stijgende trend, een golden cross-fase, officieel verlaten. Een dead cross-signaal is niets anders dan een verkoopsignaal dat wijst op een verhoogde kans (meer dan 50%) dat de koersvorming voorlopig neerwaarts zal zijn. Voor hoe lang, hoever en hoe het koersverloop zal zijn, zijn vragen waar wij enkel maar naar kunnen gissen. Waarom zit goud in de hoek waar momenteel tegenwind heerst? Een vraag die veel goudbeleggers zal bezighouden, want alle randvoorwaarden zijn juist positief. De geldpersen van centrale banken maken figuurlijk overuren, de rente staat historisch laag en volgens centrale bankiers zal dit voorlopig nog wel een paar jaar zo blijven en daarnaast zijn de geopolitieke spanningen sterk aan het oplopen. Randvoorwaarden die normaliter een vlucht richting het edelmetaal veroorzaken.

Het antwoord moeten wij dus ergens anders zoeken. Als wij de grafiek van goud in US dollars bekijken, dan is er helemaal geen sprake van een dead cross. Sterker nog, het lijkt erop dat goud haar 200-daags VG succesvol heeft getest. De goudprijs blijft in dollars prima liggen rondom de huidige niveaus waardoor de correctie van de afgelopen maanden, na het hoogste niveau begin augustus, meer iets weg heeft van een tussentijdse correctie in een stijgende trend. Door een Amerikaanse bril gezien lijkt het huidige koersniveau juist een prima instapmoment voor degenen die dat nog niet hebben gedaan of een bijkoopmoment voor beleggers die graag hun positie willen uitbreiden.

De hoofdschuldige voor het verschil in de status van onze risico-indicator voor een Europese en Amerikaanse belegger ligt in de wisselkoers van beide regio’s. De US dollar is sinds de coronacrash in verval geraakt. De euro is veel sterker geworden. Waarom? De economische rampspoed in de eurozone lijkt groter dan die van de VS. De ECB voert, evenals de FED, een zeer ruim monetair beleid waarbij beide partijen hun economieën stevig stimuleren. De reden zou weleens kunnen liggen in het feit dat de US dollar de komende jaren definitief zijn status als DE reservevaluta van de wereld gaat verliezen. Het financiële systeem is op weg naar een Great Reset. Het IMF noemt het “A new Bretton Woods Moment”. In Bretton Woods werden in 1944 nieuwe afspraken gemaakt over de spelregels van het financiële systeem. Een geldsysteem wat vanaf die datum nog sterker ging draaien met als middelpunt de US dollar. Het lijkt er sterk op dat dit tijdperk ten einde gaat komen. Er gaan nieuwe spelregels komen die een betere reflectie zijn van de wereldverhoudingen. Daarbij moet overigens ook de euro vrezen voor haar kracht. Want in hoeverre de eurozone een belangrijkere rol krijgt in het financiële systeem is sterk de vraag. Het zullen naar alle waarschijnlijkheid vooral de opkomende landen zijn, met in het bijzonder China, die een belangrijkere rol krijgen. Maar voordat er handtekeningen onder een nieuw soort Bretton Woods verdrag komen, vindt er vooraf eerst vaak een accumulatie van spanningen plaats. De wereldleider en haar belangrijkste bondgenoten zullen niet zomaar een handtekening zetten onder een document waarin zijn afstand doen van een deel van hun macht. Het is niet toevallig dat Bretton Woods in 1944 plaatsvond. Voor een ruime beschrijving verwijzen wij u graag naar het YouTube kanaal van Golden Crosses met een videoreeks omtrent het thema “Bretton Woods”.

Voorlopig lijken de eerste drie grafieken de Europese belegger te vertellen dat hij of zij beter kan beleggen in goud waarbij het valutarisico gehedged wordt. De Xtrackers Physical Gold EUR hedged in euro’s noteert, evenals de goudgrafiek in dollars, nog steeds in een golden cross-fase. De val van de dollar is voor de goudbelegger zeker een factor om rekening mee te houden. Wat goud de komende weken/maanden/jaren gaat doen, blijft voor ons een groot vraagteken. Op basis van het verleden dienen wij rekening te houden met toenemende geopolitieke spanningen totdat er een nieuw Bretton Woods-achtig verdrag wordt gesloten. Normaliter is goud DE vluchthaven. Echter, in een wereld met verregaande technologische ontwikkelingen kunnen Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) de rol van goud mogenlijk gaan overnemen. Zoals ook een steeds grotere groep beleggers denkt dat cryptocurrencies zoals de bitcoin een beter alternatief zijn. De wereld staat aan de vooravond van majeure veranderingen. Voorlopig schatten wij in dat goud bij een volgende grote negatieve gebeurtenis opnieuw opwaarts zal bewegen. Maar de daling van de US dollar zou weleens nog veel verder kunnen gaan dan wat veel partijen nu inschatten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.