Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De toekomstige smart home 2.0 verandert levens

De toekomstige smart home 2.0 verandert levens
20 mei 2022 om 07:15

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

In het verleden bestond een smart home voor mensen vaak uit een slimme koelkast die zichzelf op tijd zou bijvullen. Tegenwoordig is een smart home vaak synoniem voor een huis dat voorzien is van slimme accessoires, die functies zoals de verwarming, verlichting, beveiliging of het entertainment automatiseren. In de toekomst zullen onze huizen ons echter 'begrijpen': door technologie en gegevens te combineren in slimme woonconcepten. Slimme lampen, energiesystemen en deurbellen zijn slechts de eerste fase van een smart home. Uiteindelijk verschuift de technologie in onze smart homes naar de achtergrond en valt het weg in de omgeving.

Smart home 1.0 ontwerpt een infrastructuur voor automatisering

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

We kunnen nu een steeds groter aantal onderdelen in huis automatiseren, van lampen, verwarming en beveiliging tot entertainmentsystemen. Daarnaast kunnen we deze apparaten bedienen met een app of spraakassistent. Om mensen te laten zien wat er mogelijk is, creëren bedrijven zoals Control4 en Gira zelfs showrooms met smart homes, waar mensen kunnen ervaren hoe deze homes hun leven kunnen verrijken. Hoe indrukwekkend deze showrooms ook zijn, de oplossingen die ze tonen bevinden zich nog altijd in de twee lagere lagen van de smart home-stapel (zie diagram). Op dit moment werken de toepassingen in deze lagen echter vaak nog niet samen voor een optimale beleving voor de bewoners. Dit is de eerste, 1.0-versie van de smart home.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Technologie maakt smart home mogelijk

Smart-hometechnologie

Bron: Dasym

Smart home 2.0 zal een intelligent ecosysteem zijn, geen slimme accessoire

Gelukkig worden er al oplossingen bedacht voor de automatisering in huis, wat de weg vrijmaakt voor de 2.0-versie van smart homes. Waar smart home 1.0 vooral gesloten systemen creëert, verbindt deze tweede versie de systemen in huis met activiteiten in het dagelijks leven, zodat er op een fundamentele manier waarde wordt toegevoegd zoals een gezond leven leiden met goede voeding en voldoende beweging.

Op technologisch niveau zullen smart homestandaarden zoals Matter bewoners in staat stellen een smart hometoepassing van hun keuze te kopen en aan te sluiten op hun bestaande ecosysteem (bijv. Google Home, Samsung SmartThings, zie ook het eerdere Matter-protocol). Maar er is ook innovatie op bedrijfsniveau. Zoals terug te zien is in de stapel dient de infrastructuur van smart home 1.0 als basis voor nieuwe bedrijfsmodellen, waar sommige bedrijven al aan werken.

Amazon creëert bijvoorbeeld een waardevolle service waarmee mensen 'thuis oud kunnen worden'. Hun ecosysteem Care Hub (ook besproken in onze blog over gezondheidszorg) bestaat uit smart homeapparaten zoals stembediening, alarmsystemen, slimme deurbellen (om te helpen bij de bezorging van medicijnen), apparaten die een val detecteren en zelfs een rollende robot. Daarnaast is het met de nieuwe abonnementsservice, Alexa Together, eenvoudiger voor familieleden om contact te houden en om met proactieve functies iemand op afstand in de gaten te houden.

Maar bedrijfsmodellen voor smart homes zijn niet beperkt tot technologiebedrijven. Verzekeraars, zoals Hippo innoveren ook rondom concepten voor slim wonen en leveren apparaten (zoals rookmelders en alarmsystemen) die schade kunnen voorkomen of minimaliseren en het aantal claims kunnen verlagen.

De Chinese producent Haier tilt smart home 2.0 echt naar een nieuw niveau. Hun concept 'Three Winged Bird' is gebaseerd op scenario's rondom gezondheid, voeding, kleding en entertainment, waarbij Haier-apparaten in elk domein gekoppeld worden aan oplossingen van partners. Voor kleding gaat het bijvoorbeeld niet alleen om wasmachines van Haier, maar ook de hele levenscyclus van kledingstukken, inclusief aankopen, herstel, opslag en styling. Hiervoor heeft Haier samengewerkt met meer dan 40 strategische partners in de kledingsector, waaronder bedrijven voor apparatuur, schoonmaakmiddelen en woningdecoratie. Daarnaast heeft het bedrijf een wasserijsamenwerking opgezet met ongeveer 3000 offline vestigingen.

De slimme accessoires in de toekomstige smart homes merk je niet eens op

Alhoewel we ons vaak een smart home voorstellen als een huis gevuld met leuke accessoires is dit wellicht niet realistisch. Het is waarschijnlijker dat de technologie in de achtergrond verdwijnt met een omgevingsregeling. Omgevingsregelaars thuis zorgen ervoor dat we geen apps en spraakbediening meer nodig hebben. Deze brede term beschrijft een omgeving met slimme apparaten, gegevens, AI en menselijke activiteit, die dagelijks computeractiviteiten mogelijk maakt. Dat betekent simpelweg dat alles gewoon zou moeten werken, omdat ons huis op basis van AI weet wat onze voorkeuren zijn en heeft ontdekt wat we op een bepaald moment nodig hebben. Als gevolg daarvan zal de sfeer in ons huis veranderen naar gelang de context en functie die nodig is op een bepaald moment.

Desondanks hebben we iets als de introductie van de App Store en de iPhone in 2007 nodig om een daadwerkelijke smart home met omgevingsregeling te kunnen creëren. Destijds werd een technologische innovatie (de iPhone) gecombineerd met een economische innovatie (de App Store) en dat markeerde het begin van het smartphonetijdperk. Het huidige smart homelandschap is echter te vergelijken met de periode daarvoor met stijlvolle telefoons (de slimme woonservices van Amazon en Haier) en de opkomst van smartphones. Er wordt pas net geëxperimenteerd met smart homes met omgevingsregeling. Uit deze experimenten blijkt echter wel dat een smart home met omgevingsregeling sneller werkelijkheid kan worden dan we verwachten.


Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van Dasym Managed Accounts B.V., met een geregistreerd adres op Flevolaan 41A, 1411 KC Naarden, Nederland (DMA). DMA is een beleggingsmaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB). De informatie, samengesteld door DMA, is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. De visies en meningen die in deze presentatie worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van DMA. DMA en de aan DMA verbonden en gelieerde bedrijven (samen "Dasym") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. Dasym geeft geen enkele garantie of waarborg, noch expliciet, noch impliciet, met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie in deze blog. Dasym aanvaardt geen verantwoordelijkheid om de samengestelde informatie in deze blog bij te werken.

Deze informatie is gepubliceerd door van VanEck (Europe) GmbH, die is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Dasym en VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH / Dasym Managed Accounts B.V.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.