Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De ergste pijn voor beleggers moet nog komen

De ergste pijn voor beleggers moet nog komen
20 mei 2022 om 14:35

De SP 500 is sinds de recordstand op 3 januari 2022 met 23% gedaald. We zijn momenteel 96 handelssessies bezig met de huidige daling. Sommige beleggers zouden kunnen aanvoeren dat het nu de tijd is om aandelen te kopen. Maar de afgelopen jaren zijn waardeloos voor de besluitvorming vandaag. De twee drawdowns (grote dalingen na de top) van de jaren zeventig en die na de dot-com zeepbel sluiten beter aan bij de huidige dynamiek. Op basis van deze drie drawdowns staat beleggers meer pijn te wachten en veel langer dan de meesten verwachten.

De huidige daling voelt wreed aan met een Nasdaq 100-daling van 29% en een S&P 500-daling van 23% sinds hun respectievelijke pieken. De huidige daling in de S&P 500 is momenteel de 15e grootste sinds 1928. Zoals we onlangs schreven, hebben veel strategen en beleggers het meer over het kopen van de dip in de technologiesector en het bagatelliseren van de inflatie dan over het kijken naar de harde realiteit. De wereld heeft een limiet bereikt met een voortschrijdende energiecrisis en een wereldwijde voedselcrisis die alleen maar erger zal worden.

Velen beweren dat de drawdowns van korte duur zijn en dat aandelen snel zullen terugkeren, maar dit soort denken is misleidend. Het is vooral ingegeven door de drawdownstructuur sinds 2010, die een uitschieter is in de grotere geschiedenis van de kapitaalmarkten. De langste drawdown sinds 2010 was de periode 22 mei 2015 tot 11 juli 2016, die 286 handelssessies in beslag nam. 

Ergste nabij

De huidige drawdown is de op drie na grootste sinds 2010. Het gemiddelde aantal dagen tot het dieptepunt van de 10% is 76 dagen. Dus als we de jaren na de financiële crisis als onze basislijn hanteren, moeten beleggers natuurlijk de dip kopen en is het ergste nabij. Helaas zijn dit de verkeerde voorbeelden.

Als we kijken naar de 30 grootste drawdowns sinds 1928 in de S&P 500 dan zien we een opvallend patroon. Ofwel bereikt een drawdown snel zijn dieptepunt, ofwel duurt het lang. De middenweg lijkt klein te zijn. Wij menen dat de neerwaartse daling na de dot-com zeepbel gelijkenissen vertoont met de huidige neerwaartse daling als gevolg van de bovengemiddelde aandelenwaardering. De twee andere drawdowns in het begin en het einde van de jaren zeventig vertonen gelijkenissen met de huidige inflatieschok, aanbodbeperkingen en grondstoffencrisis die we vandaag waarnemen. Deze drie neergaande bewegingen hadden handelssessies tot het dieptepunt van 360 tot 637 dagen (1,5 tot 2,5 jaar voor het bereiken van de bodem) en een volledige lengte van 820 tot 1898 dagen. Dat is ongeveer e tot 7,5 jaar. Met andere woorden, de pijnlijke realiteit is dat we misschien net begonnen zijn aan een zeer lange reis naar het onbekende en iets dat er heel anders uitziet dan onze ervaring van de afgelopen 12 jaar.

Streven naar evenwicht

De VIX index, die volatiliteit meet, is nog steeds relatief vlak en wijst niet op paniek of capitulatiemodus in Amerikaanse aandelen. Dus het ergste zal waarschijnlijk nog komen. Het beste wat beleggers kunnen doen is nadenken over evenwicht. Wat zal in deze tijden werken? Vermeng aandelen met kortlopende obligaties, aan de inflatie gekoppelde obligaties, vastgoed, en dan binnen thema's blootstelling aan grondstoffen, logistiek, defensie, cyberveiligheid, halfgeleiders, India en hernieuwbare energie. Het enige wat beleggers niet moeten doen, is hun beslissingen baseren op hun ervaring van de afgelopen 12 jaar.

Peter Garnry, hoofd Aandelenresearch Saxo Bank

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!