AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Van Eck dinsdag, 5 juli 2022 07:30

De energiecrisis tegengaan

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

Energiebeheer is al een belangrijk onderdeel van smart homes en de huidige crisis moedigt steeds meer mensen aan om andere opties te ontdekken waarmee ze het energieverbruik kunnen verlagen (zie grafiek). Smart home-oplossingen maken gebruik van schonere energie, bieden inzicht in het energieverbruik en verlagen het energieverbruik, waardoor de kosten en uitstoot ook minder worden. Bovendien leggen deze energie-oplossingen de basis voor de toekomstige adoptie van smart homes. Zodra mensen erop kunnen vertrouwen dat hun huizen het energieverbruik beheren, zullen ze hun smart homes ook voor andere gebieden gaan inzetten.

Interesse van consumenten in energie-oplossingen blijft toenemen

Interesse van consumenten in energie-oplossingen blijft toenemen

Bron: Parks Associates, gegevens van september 2020 tot oktober 2021.

Een smart home-infrastructuur creëren

Onze huizen kunnen een groot aandeel leveren in het verlagen van ons energieverbruik. De eerste stap is het introduceren van de juiste infrastructuur door elektrische verwarmingssystemen en waterverwarmers te vervangen door luchtwarmtepompen en waterwarmtepompen. Andere voordelen kunnen snel behaald worden door te isoleren, energiezuinige verlichting en zelfs slimme raamoplossingen te gebruiken. Deze laatste beheren de hoeveelheid inkomend licht en veranderen van uiterlijk op basis van de hoeveelheid zonlicht, warmte, kou en meer.

Slimme meters en thermostaten zijn een basisonderdeel van de slimme energie-installatie. Ze voorzien bewoners van inzichten in het energieverbruik, zodat ze hun gedrag aan kunnen passen om energie te besparen en de elektriciteitskosten te verlagen. Volgens Parks Associates blijkt dat eigenaren van slimme thermostaten in de VS gemiddeld $ 49 per maand besparen met behulp van deze apparaten.

De woning als krachtcentrale

Naast het besparen van energie kunnen onze woningen ook elektriciteit opwekken. Een steeds groter aantal woningen hebben zonnepanelen om de elektriciteitsbehoefte aan te vullen en verkopen deze energie terug aan het netwerk. Helaas wordt de groei van zonne-energie in verschillende gebieden tegengehouden door beperkingen in het elektriciteitsnetwerk. Desondanks werken elektriciteitsbedrijven hard aan het upgraden van hun netwerken, zodat deze ook geschikt zijn voor zonne-energie die wordt ondersteund door accu's thuis en zelfs elektrische auto's; inwoners kunnen dan hun overtollige productie opslaan.

Tesla wil bijvoorbeeld graag woningen in Texas veranderen in 'virtuele krachtcentrales', nu er uit tests is gebleken dat accu's thuis snel kunnen worden ingezet om de druk op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Daarnaast kunnen slimme meters ook rekening houden met de beschikbaarheid van energie. Google's Nest staat woningen bijvoorbeeld toe om automatisch hun verwarming en airconditioning aan te passen om vaker gebruik te maken van schone energie.

Katalysator voor de adoptie van smart homes

Waar veel smart home-oplossingen, zoals beschreven in de voorgaande blog vaak worden gekenmerkt als gadgets, kunnen slimme energie-oplossingen het consumentenprobleem wel verhelpen. Zodra mensen een slim energiesysteem hebben geïnstalleerd is het bovendien zo dat de stap naar andere smart home-functionaliteiten, zoals een beveiligingssysteem, klein is. Dit stimuleert de adoptie en ontwikkeling van nieuwe services die zijn beschreven in onze voorgaande blog.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van Dasym Managed Accounts B.V., met een geregistreerd adres op Flevolaan 41A, 1411 KC Naarden, Nederland (DMA). DMA is een beleggingsmaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB). De informatie, samengesteld door DMA, is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. De visies en meningen die in deze presentatie worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van DMA. DMA en de aan DMA verbonden en gelieerde bedrijven (samen "Dasym") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. Dasym geeft geen enkele garantie of waarborg, noch expliciet, noch impliciet, met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie in deze blog. Dasym aanvaardt geen verantwoordelijkheid om de samengestelde informatie in deze blog bij te werken.

Deze informatie is gepubliceerd door van VanEck (Europe) GmbH, die is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Dasym en VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH / Dasym Managed Accounts B.V.

De Aandeelhouder TV

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

november 25, 2022

Twitter verrast in verder lege markt | 25 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

23 nov 09:29 Van Eck

De voordelen van de genomicarevolutie

22 nov 14:54 Cees Smit

Column: Het gaat beginnen

Het laatste beursnieuws